Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Οι καιροί μας ζητούν χριστιανούς… που να φλέγονται από αγάπη Χριστού - π. Χριστόδουλος Φάσσος


Συμπληρώνονται  σήμερα, 14 Αυγούστου 2020, 
24 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του μακαριστού
Αρχιμανδρίτη Χριστοδούλου Ι. Φάσσου
(26-11-1929  - 14-8-1996)
Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

   "Στον κυκεώνα των ιδεολογιών που κυκλοφορούν στις ημέρες μας δοκιμάζε­ται η ποιότητα της πίστεώς μας. Αλλά όταν δοκιμάζεται η πίστη, ουσιαστικά δοκιμάζεται η σχέση μας και ο σύνδε­σμός μας με το Σωτήρα Χριστό. Γι’ αυτό είναι ανάγκη στις κακές αυτές ημέρες, που άθεοι, υλιστές, μαρξιστές, μασώνοι και κάθε είδους αιρετικοί κτυπούν την ορθόδοξη πίστη, να διερωτηθούμε. Τί μαρτυρία δίνουμε εμείς με την καθημερινή μας ζωή για τη σχέση που μας συνδέει με το λυτρωτή μας; Ποιά είναι η ποιότητά της; Είναι σαν του Αποστόλου Παύλου και των άλλων Αποστόλων, των Μαρτύρων και των Ομολογητών και των Αγίων μας, που έμειναν ενωμένοι με το Χριστό έως θανάτου;
Είναι όπως των ορθοδόξων αδελφών μας της Ρωσίας και της Βορείου Ηπείρου που προτιμούν φυλακίσεις, εξορίες, αργό μαρτυρικό θάνατο, παρά να ξεκολλήσουν την καρδιά τους από το Χριστό; Οι καιροί μας ζητούν χριστιανούς όχι αναιμικούς με τυπική θρησκευτικότητα, που παραδίδουν τα όπλα με την πρώτη αντίδραση, αλλά χριστιανούς ήρωες, που να φλέγονται από αγάπη Χριστού, έτοιμοι να δώσουν την καλή μαρτυρία με τον άγιο βίο τους και με την αδιάσπαστη ενότητά τους με τον Κύριο και Σωτήρα μας."

Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Φάσσος

Γέροντα μου, όπως επί γης με μνημόνευες στο ιερό Θυσιαστήριο, 
σε ικετεύω μην με ξεχνάς και στο Επουράνιο Θυσιαστήριο.
Την ευλογία σου.
Α.Κ.Κ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το είχα ξεχάσει ότι σαν σήμερα έφυγε για τα ουράνια η αγιασμένη ψυχή του π. Χριστοδούλου. Υπήρξε ανεπανάληπτος πνευματικός. Την ψυχή μου την ανάπαυε με τις συμβουλές και την αγάπη του.

Ανώνυμος είπε...

Που τέτοιοι γέροντες;.... αναστήματα με βαρύ πνευματικό λόγο και όχι ωραιολογίες καί δικαιολογίες γιά όλα όσα πλήττουν τήν πίστη μας...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, όταν βρίσκονται σήμερα τέτοιοι Χριστιανοί, είναι συνήθεια πλέον, να κατηγορούνται ως ακραίοι, φανατικοί, φονταμενταλιστές, στενόμυαλοι, άνθρωποι χωρίς αγάπη, καυγατζήδες, και ό,τι άλλο επινοήσει η ανθρώπινη οικουμενιστική
και μεταπατερική φαντασία.

Ανώνυμος είπε...


Αγαπητέ Αναστάσιε ,
σε ευχαριστώ για την υπενθύμηση της οσιακής κοίμησης του αειμνήστου μας π.Χριστοδούλου Φάσσου.εδώ και 24 έτη.
Ωστόσο θα ήθελα στον επίλογό σου ,να διορθώσω -συμπληρώσω το αίτημά σου - αντικαθιστώντας το ''με '' με το ''μας΄΄
α.π.α

Ανώνυμος είπε...

Παραμένει αξέχαστος ως καθηγητής, ως κληρικός και ως ΠΑΤΕΡΑΣ.
Αιωνία του η μνήμη.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Ὁ μακαριστός π. Χριστόδουλος ἄφησε μνήμη ἀρίστου καθηγητοῦ, γυμνασιάρχου, μοναχοῦ, ἀρχιμανδρίτου καί ἱεροκήρυκος. Σέ ὅλα του ἄριστος.
Μέ ἀξίωσε ὁ Πανάγαθος Θεός νά τόν ἔχω καθηγητή καί πνευματικό σέ διάφορα ἐκκλησιαστικά καί θεολογικά θέματα. Ἧταν ἁπλός, καταδεκτικός, ταπεινός καί πάντοτε μέ πολλή ἀγάπη. Ἦταν πραγματικός μοναχός καί ὅταν ἀκόμη ἦταν λαϊκός. Ἀπό τό μοναστήρι τῆς μετανοίας του τόν Ὀμπλό κατέβαινε ΜΟΝΟ τό ΣαββατοΚύριακο γιά νά λειτουργήσει, νά κηρύξει καί νά ἐξομολογήσει. Γι' αὐτό καί ἄφησε μνήμη ὁσίου ἀνδρός.
Σήμερα τόν μνημόνευσα καί ἰδαίτερα κατά τήν ἐκφώνως ἐκτενή δέηση μετά τό Εὐαγγέλιο τῆς Θεία Λειτουργίας.
Ἐκοιμήθη καί ἐτελέσθη ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία του τήν ἡμέρα τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας μας, Πού τόσο ἀγάπησε καί στό μοναστήρι Της ἐγκαταβίωσε.
Ἄς ἔχομε τήν εὐχή του.
Μέ πολλή ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

Αλεξανδρεύς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι Χρόνια Πολλά στον Αλεξανδρέα για την εορτή και η Παναγία να τον βοηθά πάντοτε.
Λίγα λόγια για το σχόλιο του.
1. Διατυπώνεις μία ερώτηση (αν γνώριζα τον π. Χριστόδουλο) και απαντάς μόνος σου (Οχι !). Εφ' όσον έχεις ήδη απαντήσει για λογαριασμό μου, τί άλλο να προσθέσω εγώ ? Είναι φυσιολογικό να ερωτάς διάφορα πράγματα τους ανθρώπους και να δίνης μόνος σου τις απαντήσεις ?
2. Εγινε πλήρης παρανόηση του σχολίου μου 11 - 15. Το σχόλιο μου ΔΕΝ αναφερόταν στον π. Χριστόδουλο, αλλά στον τίτλο της ανάρτησης (Οι καιροί μας ζητούν χριστιανούς ...που να φλέγονται απο αγάπη Χριστού). Σε αυτή την φράση απαντα το σχόλιο μου (Δυστυχώς, όταν βρίσκονται σήμερα τέτοιοι Χριστιανοι ..., κλπ.). Σε καμμία περίπτωση δεν αναφέρθηκα στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του π. Χριστοδούλου.
3. Συμφωνώ ότι πολλές φορές γράφω ανοησίες και ευχαριστώ τον Ιστολόγο που συνήθως δείχνει ανοχή και τις δημοσιεύει.
4. Χαίρομαι που σας έκανα να γελάσετε. Εξ άλλου η ημέρα είναι χαρμόσυνη και εορταστική.
Και πάλι Χρόνια Πολλά και κάθε Ευλογία.

Αλεξανδρεύς είπε...

Όσα γράψατε περί παρανοήσεων με καλύπτουν και αποσύρω το σχόλιο μου. Ζητώ συγγνώμη. Εκτιμώ ιδιαίτερα το ευγενές της απαντήσεις σας.
ΓΔΜ

Αλεξανδρεύς είπε...

απαντήσεώς σας