Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

.Από την Κύπρο για τον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης - π. Ανδρέας Αγαθοκλέους


Από την Κύπρο για τον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

Η αγιοκατάταξη τελευταία (23.6.2020) του αγίου Καλλίνικου, Μητροπολίτου Εδέσσης, ως έκφραση της Εκκλησιαστικής συνείδησης, ασφαλώς ενθαρρύνει το λαό του Θεού στην αποδοχή της αγιότητας ως εφικτού γεγονότος και στις μέρες μας.
Βέβαια, μέχρι τώρα δεν έγινε αγιοκατάταξη λαϊκών χριστιανών παρά μοναχών και κληρικών ντυμένων το ράσο. Αυτό δίνει το μήνυμα ότι για να αγιαστεί κάποιος θα πρέπει να…. ρασοφορήσει. Ασφαλώς, η αντίληψη αυτή δεν ισχύει, αφού έχομεν πληθώρα αγίων που έζησαν στον κόσμο, εξασκώντας κάθε επάγγελμα, όπως και εγγάμων.
Η αγιοκατάταξη του αγίου Καλλίνικου, γνωστού πιο πολύ στην Ελλαδική Εκκλησία, παραπέμπει, ακόμα, και στο εφικτό της αγιότητας, όχι μόνο μοναχών, ιερέων και λαϊκών, αλλά και Επισκόπων που επιφορτίζονται τις μέριμνες της διοίκησης, των κοινωνικών εκδηλώσεων, των ποικίλων “κοσμικών ενεργειών” που φέρνουν, ενδεχομένως, παρεξηγήσεις – συγκρούσεις.

Ο άγιος Καλλίνικος, ως φορέας του Αγίου Πνεύματος κι ως «κανόνας πίστεως», μπόρεσε να διατηρήσει ζωντανή τη Χάρη του Θεού και να τη μεταδώσει εν ζωή και μετά θάνατο στο ποίμνιό του. Το ενδιαφέρον του για τους κληρικούς του, ως αληθινού Αρχιερέα, εκφραζόταν με πολλούς τρόπους, ακόμα και με το να κάθεται, κατά προφορική μαρτυρία, τα βράδια και να ερευνά τυχόν μισθολογική προαγωγή τους (κατά τα Ελλαδικά δεδομένα ως δημοσίων υπαλλήλων), για να τους ενημερώσει και να προβαίνουν έγκαιρα σε διευθετήσεις. Η προσευχή του, η ελεημοσύνη του, ο παρηγορητικός ή συμβουλευτικός του λόγος, εκφράζαν την αγαπώσαν καρδίαν του που πλαταίνει για να χωρέσει τον αδελφό. Πώς να εκφραστούν αυτά τα βιώματα, πώς να περιγραφεί το πρόσωπο ενός αγίου Ιεράρχη που, όπως ο Κύριος του, «πεθαίνει για να ζήσει ο κόσμος»;
Με αυτή τη θεώρηση μπορούμε να κατανοήσουμε την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στο Μητροπολίτη Πάφου Γεννάδιο, με τον οποίο συνδεόταν πνευματικά ως Επίσκοπος του ιδίου πνεύματος, μετά τα γεγονότα του 1973. Όπως και το ότι δέχτηκε ομάδα εμπερίστατων κληρικών της Εκκλησίας της Κύπρου και τους τοποθέτησε σε ενορίες της Μητροπολιτικής του περιφέρειας.
Οι κληρικοί αυτοί έζησαν κοντά του τη ζεστασιά της αγάπης του, μετά την απογοήτευση που δοκίμασαν στην Κύπρο και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν χωρίς να ευθύνονται. Τους δέχτηκε, καθώς μαρτυρούν, με στοργή και ενδιαφέρον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τους βοήθησε να παρακολουθήσουν ανώτερες θεολογικές σπουδές και ν’ αποκτήσουν πανεπιστημιακά προσόντα. Τους αγκάλιασε το ίδιο όπως τους δικούς του κληρικούς.
Τα λίγα πιο πάνω μαρτυρούν, από την Κύπρο, πως η αγιοκατάταξη τού πατρός ημών Καλλινίκου, ήταν πράξη όντως Εκκλησιαστική, δηλαδή οικουμενική, που ξεπερνά τα όρια της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μητρόπολης Εδέσσης.
Τελειώνοντας, καταθέτω και την επιστολή – απάντησή του που μου έστειλε για την εις διάκονον χειροτονία μου, όχι τυπική αλλά με πατρικό ενδιαφέρον για ένα νεαρό διάκονο. Τον γνώρισα και πήρα την ευχή του στο απέρριτο γραφείο του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, στην Αθήνα.
Η ευχή του ας συνοδεύει και μας, στην Κύπρο των αγίων, του μαρτυρίου και του πόνου, ώστε και με τις πρεσβείες του να πορευόμαστε εις οδόν σωτηρίας.

Πηγή: Πεμπτουσία

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαρίτης Μητρ. πρώην Πάφου Γεννάδιος Μαχαιριώτης είχε συνεργήσει το 1973 (μαζί με άλλους δύο φιλοχουντικούς Μητροπολίτες) στο πραξικόπημα της χούντας κατά του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου. Καθαιρέθηκε την ίδια χρονιά από Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο. Το 1982, μετανοηθείς, εζήτησε συγγνώμη από την Εκκλησία και ανεγνωρίσθη ως πρώην (Πάφου). Εκοιμήθη το 1986. Μη εμπλέκετε τον μακαριστό Εδέσσης και ήδη άγιο της Εκκλησίας μας μ' εκείνα τα γεγονότα και τα πρόσωπα. Τον αδικείτε.
Παπα-Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Άλλο αδικία παπα Γιάννη κατά την άποψή σας και άλλο ότι δεν έγινε. Είναι γνωστές οι σχέσεις των τριών αυτών Μητροπολιτών με μερίδα Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δεν είναι κάτι κακό για την ιδιαίτερη σχέση με τον Γεννάδιο και για την συμπόρευση μαζί του στο εκκλησιολλογικό ζήτημα που κακώς έφεραν στην επιφάνεια οι τρείς μακαρίτες καλοί αρχιερείς της Κύπρου.

Ανώνυμος είπε...

Και ο Σεραφείμ Τίκας ήταν ενατίον του Μακαρίου και συνεργάστηκε με Ιωαννίδη, που προσπάθησε να σκοτώσει και άνοιξε την πόρτα στους Τούρκους ... ΄Οταν οι Τούρκοι έμπαιναν στην Κύπρο, ο Σεραφείμ ενθρόνιζε τους μοιχεπιβάτες ... Στην Ιεραρχία του Σεραφείμ Τίκα ΔΕΝ ΕΊΧΑΝ ΘΈΣΗ Άγιοι τύπου Καλλινίκου Εδέσσης αλλά Μπεζενίτηδες!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Που είναι το κακό για τις φιλικές αδελφικές σχέσεις του Αγίου Καλλινίκου με τους οργανοσιακους μητροπολίτες που έβαλαν την θηλιά στον λαιμό του Μακαρίου και προξένησαν το εκεί εκκλησιαστικό πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Προς: 7.50μμ. Κι όμως... Ο μακαριστός Εδέσσης Καλλίνικος Πούλος (νυν άγιος της Εκκλησίας μας) ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ στην Ιεραρχία του Σεραφείμ του Τίκα (όπως και τα 2/3 των εκλεγέντων επί Ιερωνύμου Κοτσώνη)! Μην τον εμπλέκετε με άλλους (τους 12 απομακρυνθέντες) της περιόδου του, δεν ήταν όλοι οι "ιεεωνυμικοί" ίδιοι. Παπα- Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Ναι, παπα - Γιάννη, ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης αναγκάστηκε να κάθεται δίπλα - δίπλα με τους μοιχεπιβάτες εκλεγέντες [μεταξύ αυτών και ο Μπεζενίτης] από την αριστίνδην 'Σύνοδο' του Σεραφείμ Τίκα, που συνεργάστηκε με τη χούντα του Ιωαννίδη ο οποίος πήγε να σκοτώσει τον ΜΑΚΆΡΙΟ ... ΄Αλλο τι λένε οι Ι. Κανόνες για την κατοχή πολιτικής εξουσίας από κληρικό και ΑΛΛΟ να συνεργάζεσαι για τη δολοφονία του Μακαρίου ... Οι εκλεγέντες επί Ιερωνύμου 12 αδίκως και αντικανονικώς απομακρυθέντες με τη βία της Ιωαννιδικής δικτατορίας από μια κλίκα Σεραφειμική Μητροπολίτες ΔΕΝ είχαν κάτι λιγότερο από τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης ... Σχεδόν όλοι οι 12 ήταν στενοί φίλοι του και ο ένας απ' αυτούς, ο κατά σάρκα αδελφός του Κων/νος ΔΕΝ είχε εκλεγεί από τον Ιερώνυμο Α΄, αλλά πριν την δικτατορία ... Κάτι μπερδεύεις ... Ποιο ήταν το αδίκημα του Λαρίσης Θεολόγου και ΟΛΩΝ των άλλων από τους 12; Τι έφταιξε ο Χαλκίδος Νικόλαος; Την αγιότητα ΔΕΝ την ανεχόταν ο Σεραφείμ Τίκας γιατί ο ίδιος δεν είχε καμιά σχέση μ'αυτή ... Ο ΄Αγιος Καλλίνικος Εδέσσης ήταν ακριβώς μέρος των ΤΡΙΑΝΤΑ περίπου Ιερωνυμικών ΑΓΙΩΝ αρχιερέων ... Στην αγιότητα των Ιερωνυμικών Μητροπολίτών ΔΕΝ τον εμπλέκει ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΛΛΊΝΙΚΟ ... ΑΝΗΚΕΙ στη χορεία των ΑΓΙΩΝ αρχιερέων των εκλεγέντων επί Ιερωνύμου Α΄ ... ΑΝ μπρούσες να ρωτήσεις σήμερα τον ΄Αγιο Καλλίνικο είσαι σίγουρος ότι θα σου έλεγε ότι έχεις δίκιο καταδικάζοντας μάλιστα τον κατά σάρκα αδελφό του;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 6.37,

1) Επί μακαριστού Ιερωνύμου Κοτσώνη εξελέγησαν, υπό "Αριστίνδην" Συνόδου, 29 επαρχιούχοι Μητροπολίται και 6 τιτουλάριοι, στο σύνολον 35 Επίσκοποι. Εξ αυτών οι 25 (οι 19 επαρχιούχοι, οι έχοντες έδραν, και οι 6 τιτουλάριοι) ανεγνώρισαν την νέαν (από του Ιανουαρίου 1974, μετά την εθελουσίαν παραίτησιν του Αρχιπ. Ιερωνύμου) υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ κατάστασιν και συνέχισαν νομίμως και κανονικώς την ποιμαντορίαν των, ως μέλη της υπό τον Σεραφείμ Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Εδέσσης, νυν άγιος της Εκκλησίας μας Καλλίνικος (Πούλος). Οι δώδεκα αρχιερείς, οι κηρυχθέντες έκπτωτοι, είχαν ακολουθήσει άλλο δρόμο, μη αναγνωρίσαντες την νέαν κατάστασιν.

2) Ακόμη και μετά την δικαίωση των "12" στο Συμβούλιο Επικρατείας εκ των έξι (6) ζώντων, άλλο δρόμο πήραν οι τρείς (π. Ζακύνθου, π. Τρίκκης και π. Παραμυθίας) αποδεχθέντες την πρόταση της Εκκλησίας για τοποθέτησή τους σε κενές ή προσωποπαγείς Μητροπόλεις και άλλοι οι άλλοι τρείς (π. Αττικής, π. Λαρίσης, π. Θεσσαλιώτιδος) εμμένοντες στην επάνοδο των εδρών που κατείχαν προ της εκπτώσεώς τους (Μητροπόλεις Αττικής, Λαρίσης και Καρδίτσης). Κι εδώ διαφορές. Μεγάλες διαφορές.

3) Για την καταδίκη του κατά σάρκα αδελφού του Καλλινίκου, Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Κωνσταντίνου Πούλου απεφάσισε η Εκκλησία. Ασφαλώς για τη διαφορετική τους μεταχείριση αιτία θα ήταν η διαφορετική τους συμπεριφορά. Ο ένας ανεγνώρισε την νέαν κατάστασιν (Καλλίνικος Πούλος, Μητρ. Εδέσσης), ενώ ο άλλος (Κωνσταντίνος Πούλος, Μητρ. Διδυμοτείχου) όχι μόνο δεν ανεγνώρισε αλλά την πολέμησε.

4) Οι μακαριστοί Μητροπολίται Λαρίσης κυρός Θεολόγος (Πασχαλίδης) και Χαλκίδος κυρός Νικόλαος (Σελέντης), αρχιερείς αμφότεροι αγίας βιοτής, θεωρώ κι εγώ ότι υπήρξαν οι μεγάλοι αδικημένοι εκ της ομάδος των "12". Πιστεύω και (προσ-) εύχομαι η μάνα Εκκλησία κάποια στιγμή να τους αποκαταστήσει ιστορικά και, κυρίως, ηθικά.

Καλή Παναγιά!

Παπα- Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Παπα(;) - Γιάννη, τρικυμία εν κρανίω ή διασπορά ψευδών της αντικανονικής σεραφειμικής αριστίνδην ψευδοσυνόδου; Τι απ' τα δυο συμβαίνει με σένα; Αγνοείς το κανονικό δίκαιο το οποίο δεν προβλέπει θεσμό ... 'πρεσβυτέρας' Ιεραρχίας ή ηθελημένα διαδίδεις το ψέμα της σεραφειμικής απάτης για κατάληψη της εκκλησιαστικής εξουσίας με τη βοήθεια της χούντας του Ιωαννίδη; ΟΥΔΕΠΟΤΕ αναγνώρισε ο Εδέσσης Καλλίνικος και οι λοιποί 29 αδελφοί του την εκτροπή που δημιούργησε η δικτατορία Σεραφείμ Τίκα και Π. Χρήστου με τις συντακτικές πράξεις 3 & 7 στην Εκκλησία. ΟΥΔΕΠΟΤΕ. ΄Αγιος ήταν ο άνθρωπος όχι αφελής να αναγνωρίσει τους 'δολοφόνους' του κατά σάρκα και εν Αρχιερωσύνη αδελφού του. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο αδελφός του δικάστηκε από κανονικό εκκλησιαστικό δικαστήριο. Συνεπώς αν δεν αγνοείς ΨΕΥΔΕΣΑΙ. ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΟΥΝ ΟΙ 12; Τον Αρχιεπίσκοπο των Μπεζενίτηδων και των 'Μητροπολιτών' του PENTHOUSE; Ο Σεραφείμ Τίκας αναγνώριζε τους 29 επαρχιούχους και συλλειτουργούσε μαζί τους, με τον Παραμυθίας Παύλο, με τον Κερκύρας Πολύκαρπο κλπ κλπ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΉ ΝΑ ΔΙΚΑΙΏΝΟΝΤΑΙ ΟΙ 12 ΑΠΌ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ και να στερούνται το δίκιο τους από τη σεραφειμική κλίκα; Αυτό είπε ο Χριστός που υποτίθεται ότι υπηρετείς; Και γιατί αφού δικαιώθηκαν να παν σε άλλες μητροπόλεις οι τρεις; Δε φοβάσαι τον Θεό διαδίδοντας τέτοια ψέματα εις βάρος ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΤΗΓΟΡΗΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ; Είναι 'οι μεγάλοι αδικημένοι' - όπως λες- οι δυο χωρίς να αθωώσουν τους ηθικούς 'δολοφόνους' των ... Και γιατί να αποκατασταθούν οι Θεολόγος και Νικόλαος αφού κατά τη γνώμη σου δεν έπραξαν σωστά; Καταλαβαίνεις τι γράφεις; ΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊΣ όταν ταυτίζεις την Εκκλησία (= κλήρος + Λαός) με την χουντική σεραφειμική κλίκα που κρύφτηκε πίσω από τις 3 & 7 συντακτικές πράξεις του Ιωαννίδη για να κρατηθεί στην εξουσία; Για σένα τι ισχύει: Χείλη Ιερέως ΟΥ ψεύδονται ή χείλη Ιερέως ΟΥουουουου [= Ναι] ψεύδονται; Τι καλή Παναγιά ... Εσύ με όσα γράφεις για τους 12 μητροπολίτες προσθέτεις καρφιά στον Σταυρωμένο Γιο της!!!! ΚΑΛΉ ΜΕΤΆΝΟΙΑ και μέχρι εδώ.-