Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Το επίκαιρο μήνυμα της Μεταμορφώσεως

 «Κύριε, καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι· εἰ θέλεις, ποιήσωμεν ὧδε τρεῖς σκηνάς, σοὶ μίαν καὶ Μωϋσῆ μίαν καὶ μίαν Ἠλία» 
(Ματθ. ιζ´ 4)

Το μεγάλο και πάντοτε επίκαιρο μήνυμα της Μεταμορφώσεως δεν είναι η απόκτηση υπαίθριας σκηνής, η μόνιμη εγκατάστασή μας στο φωτεινό Όρος. Η χριστιανική ζωή, δηλαδή, δεν είναι μια ανέμελη «κατασκήνωση» διαρκείας. Η «κατασκήνωση» είναι ένας σταθμός ανεφοδιασμού και ψυχικής αναπαύσεως και ανατάσεως. Όχι μόνιμη κατοικία.

Το Θαβώρ είναι ένα μεγαλειώδες όραμα δυνάμεως, μια ενίσχυση πνευματική. Και οι τρεις μαθητές χρειάζονταν αυτή την ενίσχυση, για να μπορέσουν να σηκώσουν αργότερα την δοκιμασία. Τους περιμένει η φοβερή εκείνη νύχτα στον κήπο της Γεθσημανή. Τώρα όμως έπρεπε να κατέβουν μαζί με τον Κύριο στον κόσμο, στις αντιξοότητες, στον πόνο και στην θλίψη, στον αγώνα για την δόξα του Θεού.

Ποιος δεν θα επιθυμούσε τις όμορφες στιγμές του Θαβώρ; Αυτό συνέβη με τον Πέτρο. Ήθελε τον Χριστό, αλλά χωρίς τον Σταυρό. Λησμόνησε όλους τους άλλους και ήταν ικανοποιημένος από την δική του ευτυχία και των λίγων συμμαθητών του. 

Και ο Κύριος, πολύ διακριτικά, θα τον προσγειώσει. Θα επαναφέρει όλους στον αγωνιστικό στίβο. Για να βαδίσουν μαζί τον δρόμο τον δυσκολιών που οδηγεί όχι στην προσωρινή χαρά της Μεταμορφώσεως, αλλά στον αιώνιο θρίαμβο της Αναστάσεως.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η φωτογραφία και το περιεχόμενο της ανάρτησης.

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Κωστόπουλε θα σας παρακαλούσα για συχνότερες πνευματικές παρεμβάσεις σας. ξεπερνάτε πολλές μετριότητες που κηρύττουν και μας ζαλίζουν με πολλά λογια χωρίς ουσία.
Χρόνια Πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Ναι τις εκδοσετε κιόλας. Γιατί όχι και τα περιοδικά της αδελφότητας να μην φιλοξενήσουν αυτές τις σοφές κ βαθυστόχαστες σκέψεις;

Αναστάσιος είπε...

Προς: 7 Αυγούστου 2020 - 12:27 π.μ.

Σας ευχαριστώ. Πρέπει να ομολογήσω ότι γέλασα διαβάζοντας την πρότασή σας.
Έχοντας όμως στο νου μου τα λόγια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου πρ. Αμερικής Γέροντος Δημητρίου (Τρακατέλλη), ότι πολλοί διαβάζουν δύο βιβλία και γράφουν ένα, δεν θα έπεφτα σε τέτοιο λάθος. Είναι γεμάτη η εκδοτική αγορά με βιβλία που τα βγάζουν μόνο για να τα βγάλουν χωρίς καμιά αξία. Κυκλοφορούν και έπειτα προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν. Οι «σοφές κ βαθυστόχαστες σκέψεις» ας παραμείνουν στην αφάνεια, όπως και εγώ, για τον απλό λόγο ότι δεν αξίζουν έντυπης δημοσιεύσεως.
Αν άξιζαν θα μπορούσα να τις δημοσιεύσω στον δικό μου εκδοτικό οίκο χωρίς να έχω την ανάγκη άλλων.
Κλείνοντας «το ειρωνικό;» σας σχόλιο, θα μπορούσα να σας πω, ότι ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος με προέτρεπε σε σχετική του επιστολή να γράφω.
Να σας έχει ο Θεός καλά. Σεβαστός κληρικός έλεγε στο φροντιστήριο κατηχητών «και ο κρίνων κρίνεται». Προσθέτοντας και εγώ για σας το: «έστω και αν διατηρεί την ανωνυμία του».
Κάθε καλό στην ζωή σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλή απάντηση. Με αποδέκτες. Όχι μόνο τον σχολιαστή αλλά και κάποια περιοδικά και «συγγραφείς». Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Ανώνυμος είπε...

Τάσο εγώ δεν βλέπω να σε ειρωνεύεται ο σχολιαστής 12;27πμ. Δεν τον γνωρίζω, αλλά δεν μου φαίνεται για ειρωνικό το σχόλιο του.

Ανατόλιος

Ανώνυμος είπε...

Αν είχατε σχέση με τον περιλάλητο αντικουμενιστή π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο τότε διαχειριστή είναι επιτακτικότερη η ανάγκη για αντιοικουμενιστική στροφή του μπλογκ σας!!!!

Χριστιανός Ορθόδοξος που σε αγαπάει στ' αλήθεια και όχι όπως "αγαπούν" οι οικουμενιστές

Ανώνυμος είπε...

Να παραμείνεις ‘’πάντα ο ίδιος’’ όπως είχε γράψει στο βιβλίο του ο μακαριστός θεολόγος Ευστάθιος Μπάστας. Μην τους ακούς προσπαθούν να σε σπιλώσουν χωρίς να τους έχεις δώσει καμία ως τώρα αφορμή.

Ανώνυμος είπε...

Θα βλέπει όνειρα ο 12 . 31 που βλέπει το συγκεκριμένο μπλοκ να είναι οικουμενιστικό. Είναι ορθοδοξάτατο και προβάλει τις ορθόδοξες θέσεις σε όλο το πολυπληθές αναγνωστικό του κοινό. Μην τους ακούς συνέχισε την πορεία σου.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις πολύ κακό λογισμό οικουμενιστή ανώνυμε 3:39 μμ και προσπαθείς να σπρώχνεις σαν αλεπού, τον διαχειριστή στον κατήφορο της αμετανοησίας!
Συμβουλές είναι αυτά που ονομάζεις "σπίλους"!!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον εσύ άνθρωπε μου 5:00 μμ δεν ξέρεις να ξεχωρίζεις τί είναι το οικουμενιστικό και τί ορθόδοξο...

Φωτεινός

Ανώνυμος είπε...

Τάσο μην σε παρασέρνουν οι οικουμενιστές στην ίδια πορεία. Χρειάζεται το μπλογκ σου όπως και δήποτε αντιοικουμενιστική στροφή.