Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Μνήμη του Αγίου Ηρακλειδίου, επισκόπου Ταμασού (17 Σεπτεμβρίου)


Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Σοφίας και των τριών μαρτύρων θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Επίσης, τιμούμε τον Άγιο Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού.
Ο Άγιος Ηρακλείδιος ήταν γιός ειδωλολάτρη ιερέα. Ακολούθησε τη χριστιανική πίστη, αφού γνώρισε τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο, καθώς τους συνόδευε κατά προτροπή του πατέρα του. Κοντά στους δύο αυτούς Αποστόλους ο Ηρακλείδιος έμαθε για την αληθινή πίστη στο Χριστό και τη ματαιότητα της ειδωλολατρίας.
Μετά την ομολογία Πίστεως και τη βάπτισή του, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Απ. Παύλο, ο οποίος μαζί με το Βαρνάβα και το Μάρκο τον χειροτόνησαν επίσκοπο Ταμασού και του εμπιστεύθηκαν τη διαποίμανση των πιστών.

Από τους πρώτους που κατήχησε και βάπτισε ο Άγιος Ηρακλείδιος ήσαν οι δύο γονείς του. Στην περιοχή Ταμασού, γύρω από το ασκητήριο του, κτίστηκε Ιερά Μονή, η οποία σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή. Μεγάλη ευλογία και θησαυρός της Εκκλησίας μας η τιμία κάρα του Αγίου, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Μονή.
Να σημειωθεί ότι η Επισκοπή Ταμασού ανασυστάθηκε μετά από αιώνες, το 2007 επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ως Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής.
Επίσης, να σημειωθεί ότι παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της υπάρχει εντός του μεγαλοπρεπούς ναού Της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: