Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου (20 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου.
Μόλις έμαθε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Τραϊανός ότι ο Πλακίδης – αυτό ήταν το όνομα του αγίου Ευσταθίου προτού βαπτισθεί – έγινε Χριστιανός, τον καθαίρεσε από το στρατιωτικό του αξίωμα και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Ακολούθως τον απομόνωσαν από τη σύζυγό του και τους δύο γιούς του. Όταν ο Τραϊανός συνάντησε δυσκολίες στους πολέμους, κάλεσε στο στράτευμα τον έμπειρο και γενναίο Ευστάθιο, ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα στη νίκη.
Όμως, ο Αδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Άγιο Ευστάθιο να παρευρεθεί σε ειδωλολατρική γιορτή και να θυσιάσει στα είδωλα ως ευχαριστία για τη νίκη. Ο Άγιος αρνήθηκε και ομολόγησε ότι με τη δύναμη του Χριστού εξασφάλισε τη νίκη. Τότε, για την ομολογία Πίστεως του στο Χριστό, φυλακίστηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και όλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο, παραμένοντες μέχρι τέλους σταθεροί και ακλόνητοι στην Ορθόδοξη πίστη και την αλήθεια του ιερού Ευαγγελίου.
Στην εποχή μας η κοινωνία, έχει απαραίτητα ανάγκη από άγιες οικογένειες, που μετατρέπουν το σπίτι τους σε «κατ’ οίκον Εκκλησία». Ιδιαίτερα, θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε φιλότιμες προσπάθειες, για να στηρίξουμε το θεσμό της οικογένειας, την αξία της τεκνογονίας, την τιμή των συζύγων, το σεβασμό των παιδιών και το καλό παράδειγμα των γονέων.
Προς επίτευξη των ανωτέρω χρειάζεται πίστη και προσήλωση στο Χριστό και μέτρο του αγώνα μας ο Τίμιος Σταυρός Του.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: