Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Η Παναγία των Αλατσάτων


Η Παναγία των Αλατσάτων

«Σας γνωρίζω με συγκίνηση για την Ιστορία, αλλά και για όλους τους Αλατσατιανούς ότι η εικόνα της Παναγίας, της εκκλησίας των Αλάτσατων, βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο. Η Ιερή εικόνα, το Ιερό Κειμήλιο των Αλάτσατων, ευτυχώς διασώθηκε και τώρα βρίσκεται αναρτημένη στο ψηλότερο μέρος του ναού, που χτίστηκε για χάρη της και ονομάζεται Ι.Ν.Παναγίας Φανερωμένης. Όλοι οι Αλατσατιανοί παρηγοριά και προστασία έχουν την εικόνα της Παναγίας, που διασώθηκε και φυλάγεται ως ένα σπουδαίο κειμήλιο.

Πώς όμως βρέθηκε η εικόνα στο Ξυλόκαστρο; Ο Ιερομόναχος Νίκων Κοτσοβόλης, ο οποίος είναι και Ιερέας της ενορίας της Παναγίας της Φανερωμένης, μας ανέφερε προφορικά την ιστορία της εικόνας. Την ιστορία της εικόνας την γράφει και σε βιβλίο που έχει εκδώσει. (Λαογραφικά ενορίας Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου, 1972, σελ. 84, 85, 86).

Από τα Αλάτσατα μεταφέρθηκε η εικόνα στην Ελλάδα το 1922 από τον Ιερομόναχο Αμβρόσιο Παρασχάκη. Ο πατήρ Αμβρόσιος την δώρισε το 1958 στον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Κορινθίας Νίκωνα Κοτσοβόλη, ως δείγμα ευχαριστίας. Ο πατήρ Νίκων, ως Αρχιμανδρίτης πλέον, τοποθετείται εφημέριος στην ενορία του Αγίου Γερασίμου Ξυλοκάστρου. Επειδή ο ναός του Αγίου Γερασίμου ήταν μικρός, έπρεπε να οικοδομηθή άλλος μεγαλύτερος και στο κέντρο της ενορίας.
Έτσι αποφασίζεται και οικοδομείται ο ναός της Παναγίας της Φανερωμένης, αφιερωμένος στην Παναγία από τα Αλάτσατα. Εκεί πλέον φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, σκέπη και προστασία όλων των Ελλήνων.
Νούλας Αθανάσιος Δάσκαλος»

Πηγή: Εκκλησιαστική Παρέμβαση Φεβρουαρίου 2005

Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες, τις οποίες που έστειλε ο κ. Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος
Α.Κ.Κ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς.