Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Έτοιμοι για το εμβόλιο του Covid; - της Gayle Woloschak,



Έτοιμοι για το εμβόλιο του Covid;

της Gayle Woloschak,

PhD, DMin Professor of Radiation Oncology at Northwestern University School of Medicine πρώην πρόεδρος της Ορθοδόξου Θεολογικής Ενώσεως της Αμερικής

Ο COVID άλλαξε τον τρόπο ζωής σχεδόν όλων των Αμερικανών (αλλά και των περισσότερων πολιτών του πλανήτη) από τις 15 Μαρτίου όταν άρχισαν οι οδηγίες για καραντίνα, για παραμονή στο σπίτι, για χρήση μάσκας, οι περιορισμοί στην εργασία, η κοινωνική αποστασιοποίηση και πολλά άλλα τέτοια μέτρα. Σε πολλά μέρη, οι οδηγίες αυτές ισχύουν «έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τον COVID». Αυτό προϋποθέτει ότι το εμβόλιο θα καταστήσει το άτομο άνοσο από σοβαρή μόλυνση από τον ιό.

Ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο;

Φυσικά, ο κόσμος περιμένει την παραγωγή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, όχι απλά οποιουδήποτε εμβολίου. Τι εννοούμε με αυτό;
Ένα ασφαλές εμβόλιο σημαίνει ότι το εμβόλιο με το οποίο εμβολιάζεται το άτομο δεν  προκαλεί ούτε την αρρώστια για την οποία παρήχθη (σε αυτήν την περίπτωση COVID) αλλά ούτε προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες (όπως επιληπτικές κρίσεις ή εκτεταμένες αλλεργικές αντιδράσεις).
Αποτελεσματικό σημαίνει ότι το εμβόλιο πρέπει να προστατεύσει από το COVID, ή τουλάχιστον από τις συνέπειές του. Με άλλα λόγια, το εμβόλιο πρέπει να αποτρέψει την ιογενή λοίμωξη, ενώ εάν τελικά συμβεί λοίμωξη, το εμβόλιο θα αποτρέψει από το να είναι σοβαρή. Στις περισσότερες δοκιμές εμβολίων στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες ελέγχουν και παρακολουθούν χιλιάδες άτομα για να διαπιστώσουν ότι ένα εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα πρότυπα είναι αυστηρά, επειδή τα μη επαρκώς ελεγμένα εμβόλια μπορεί να έχουν παρενέργειες.
Ωστόσο η ανάπτυξη ενός εμβολίου από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για την προστασία του πληθυσμού. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε την διαδικασία παραγωγής του εμβολίου και την διαδικασία του εμβολιασμού, δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης. [1] Η κλίμακα είναι άνευ προηγουμένου. Επίσης ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες δοκιμές σε ζώα για πιθανά εμβόλια COVID σε προ-κλινικές δοκιμές, υπάρχουν πολύ λίγα άτομα που έχουν ανοσοποιηθεί έναντι του COVID με οποιοδήποτε τύπο εμβολίου έως τώρα. [2]

Τι φοβούνται οι Χριστιανοί;

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες εμβολιασμού, πολλοί Χριστιανοί στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό ισχυρίστηκαν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν κατά του COVID. Η αιτιολόγηση κυμαίνεται από αμφισβητήσεις σχετικά με:

α) το τι μπορεί να «γλιστρήσει» μέσα στο εμβόλιο

β) ανησυχίες σχετικά με πηγές κυττάρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του εμβολίου

γ) έως έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιστημονικά δεδομένα γενικά.

Ας δούμε κάθε ένα από αυτά τα επιχειρήματα.

«΄Εχει ενσωματωμένο τσιπάκι»

Το πρώτο επιχείρημα ότι στο εμβόλιο θα έχει τοποθετηθεί κρυφά κάτι βασίζεται σε μια -μη τεκμηριωμένη- «θεωρία συνωμοσίας». Σε ορισμένες εκδοχές της θεωρίας, οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ίδια η ασθένεια είναι μια φάρσα που αναπτύσσεται από διεφθαρμένες κυβερνήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να τρομάξει τα άτομα ώστε  να αναγκαστούν κάνουν ένα εμβόλιο που θα επιτρέψει σε αυτές τις οντότητες να παρακολουθούν ή να ελέγχουν τους ανθρώπους ως μέρος κάποιου μανιακού σχεδίου.

Κατά μια ορισμένη εκδοχή αυτού του ισχυρισμού οι κυβερνήσεις έχει εξαγοραστεί  (πιθανώς από εξωγήινους;).

Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Μπιλ Γκέιτς (ή άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας) σκοπεύει να βάλει μικροτσίπ στα εμβόλια για εξίσου κακούς σκοπούς.

Εξετάζοντας τις πιο πάνω θεωρίες σε ένα ορθόδοξο χριστιανικό πλαίσιο, η πιο ατυχής ίσως πτυχή της συνωμοτικής προσέγγισης είναι ότι οι πράκτορες παραπληροφόρησης έχουν αποδώσει την προέλευση αυτών των ανησυχιών στις προφητικές δηλώσεις γερόντων από το Άγιο Όρος ή αλλού.

Γιατί δεν γίνεται αυτό;

Αυτή η κριτική, που βασίζεται στη συνωμοσία, είναι παράλογη σε πολλά επίπεδα. Τα σημερινά μικροτσίπ είναι πολύ μεγάλα για να εμφυτευτούν μέσω εμβολίου. Ακόμα κι αν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα μικροσκοπικό τσιπ, η εισαγωγή του σε ένα άτομο μέσω εμβολιασμού θα προκαλούσε πιθανώς ανοσοαποκρίσεις (στΜ. Αντιδράσεις δηλ του οργανισμού) που θα εμφανίζονταν στις παρενέργειες του ελέγχου των εμβολίων. (στΜ με λίγα λόγια ο ίδιος ο οργανισμός θα αντιλαμβανόταν το «ξένο σώμα» και θα το απέρριπτε ήδη στις πρώτες δοκιμές του εμβολίου)

«Παγκόσμια συνωμοσία». Γίνεται;

Άρα για να είναι πραγματική αυτή η συνωμοσία, θα απαιτούσε μια απαίσια συνωμοσία παγκόσμιας κλίμακας, που θα εμπλέκει ολόκληρη την ιατρική, φαρμακευτική και πολιτική κοινότητα. Η πίστη σε μια τέτοιου είδους συνωμοσία όχι μόνο αποκαλύπτει ακραία παράνοια, αλλά αντικατοπτρίζει τρομακτική έλλειψη σεβασμού  και δυσπιστία έναντι των γιατρών που παίρνουν όρκο να προστατεύσουν την ευημερία του ατόμου που νοσηλεύουν.
Είναι πιθανό ολόκληρο το ιατρικό κατεστημένο  να αγνοήσει τον όρκο για την προστασία της ευημερίας των ασθενών τους; Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι αυθεντικοί πνευματικοί γέροντες περνούν το χρόνο τους ανησυχώντας για τις απατεωνιές του Facebook κατά του Bill Gates;

Εμβόλια με έμβρυα από αμβλώσεις;

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πολλά εμβόλια αναπτύσσονται σε κύτταρα που προέρχονται (στΜ από πολλαπλασιασμό) από δύο έμβρυα που θανατώθηκαν τη δεκαετία του 1960 (και οι δύο αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν για να σώσουν τη ζωή της μητέρας) (στΜ. Οι ερευνητές της δεκαετίας του 1960 πήραν κύτταρα από δύο εκτρωθέντα έμβρια τα οποία καλλιεργούν στο εργαστήριο, πολλαπλασιάζοντάς τα μέχρι σήμερα. Στην επιστημονική βιβλιογραφία τα κύτταρα αυτά είναι διάσημα. Επειδή προέρχονται από άλλα κύτταρα που προέρχονται από έκτρωση κάποιοι θεωρούν μη ηθική τη χρήση των κυττάρων αυτών)  Ωστόσο μόνο ορισμένα εμβόλια προέρχονται από αυτά τα κύτταρα και οι επιστήμονες τα χρησιμοποιούν επειδή αυτά τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν θα αναπτυχθούν σε ενήλικα κύτταρα ούτε καν σε ενήλικα βλαστικά κύτταρα. [3] Σε αυτά τα συγκεκριμένα παραδείγματα εμβολίων, όσοι αναπτύσσουν εμβόλια συμφώνησαν να μην χρησιμοποιήσουν νέα εμβρυϊκά κύτταρα (από άλλα έμβρυα προερχόμενα από διακοπή κύησης) αλλά να βασίζονται μόνο στα εμβρυϊκά κύτταρα από εκείνες τις δύο αμβλώσεις.

Τι στάση έχει η εκκλησία;

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιτρέπει, ακόμη και ενθαρρύνει, τη χρήση αυτών των εμβολίων λόγω της σωστικής τους αξίας. Με άλλα λόγια, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει βάλει στην άκρη τις ανησυχίες της σχετικά με την κυτταρική προέλευση (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπτυχθούν πλέον νέα κύτταρα για χρήση στην ανάπτυξη εμβολίων) λόγω της σωστικής αξίας των εμβολίων.
Αρκετές ορθόδοξες αρχές (στΜ. Πατριαρχεία κλπ) κατέληξαν σε παρόμοιο συμπέρασμα, ακόμη και αν ορισμένες αντιστέκονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεδομένου ότι τα παραπάνω εμβρυϊκά κύτταρα ήδη υπάρχουν (και δημιουργήθηκαν από έμβρυα που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαδικασιών διάσωσης για τις μητέρες), πολλοί βιοηθικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για το καλό του κοινού παρά να απορριφθούν και να μην ξαναχρησιμοποιηθούν.
Θα προέλθει τελικά το εμβόλιο COVID από αυτά τα εμβρυϊκά κύτταρα; Δεν είναι σαφές, καθώς πολύ λίγα είναι γνωστά για τις συνθήκες ανάπτυξης του ιού SARS-CoV-2. Πιθανότατα, δοκιμασμένες και επιτυχημένες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για άλλα εμβόλια θα δοκιμαστούν επίσης για τον COVID, και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει τη χρήση αυτών των ίδιων εμβρυϊκών κυτταρικών σειρών που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ωστόσο, εάν αυτό θα είναι απαραίτητο ή ακόμα και επιτυχημένο, δεν είναι σαφές και δεν θα είναι γνωστό έως ότου βρεθεί επιτυχές εμβόλιο.

Τι παρενέργειες προκαλεί το εμβόλιο;

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία είναι η γενική δυσπιστία κάποιων σχετικά με τα ιατρικά δεδομένα. Παρόλο που τα αποτελέσματα των δοκιμών εμβολίων δημοσιεύονται με ανοιχτή πρόσβαση στην ιατρική βιβλιογραφία, καταγράφονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες και υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί των εμβολίων, ορισμένα μέλη του κοινού αρνούνται να δεχτούν αυτά τα δεδομένα και επιστρέφουν σε ανεκδοτολογικού τύπου  ιστορίες που έχουν ακούσει για τα εμβόλια: «Εμβολιάστηκε και ανέπτυξε αυτισμό», «Η επιληψία του είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού του» και άλλες παρόμοιες ιστορίες.

Ο ρόλος των social media

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στην επιστημονική βιβλιογραφία για να εξεταστεί η πιθανή σχέση μεταξύ εμβολιασμού και αυτισμού, εμβολιασμού και επιληψίας και άλλων παρόμοιων συνεπειών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι… και όμως οι μύθοι επιμένουν και οι φόβοι για τον εμβολιασμό συνεχίζονται. [4] Συνεχίζουν, εν μέρει, επειδή οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επωφελούνται από την πληρωμένη ενίσχυση της παραπληροφόρησης από αδίστακτους ηθοποιούς και η κρίση του COVID δημιούργησε μια ευκαιρία για παραπληροφόρηση που ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη.
Πώς θα τελειώσει αυτή η διαμάχη για τον εμβολιασμό COVID; Ελπίζω να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, και αν το κάνουμε, πιστεύω ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θα ανοσοποιηθεί τελικά με αυτό σε μια προσπάθεια διατήρησης και προστασίας των ζωών μας και των άλλων. Προσωπικά προσεύχομαι το εμβόλιο να εμφανιστεί πριν χαθούν πάρα πολλές ακόμα  ζωές. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε ως χώρα και ως παγκόσμια κοινότητα. Πρέπει να μάθουμε ότι τα εμβόλια (και οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις) προστατεύουν όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Τι θα χρειαστεί για να μας κάνει να φροντίζουμε τον άλλο, αν όχι μια κατάσταση ζωής και θανάτου όπως έχουμε στο COVID;

 
[1] Iboi, E. A., Ngonghala, C. N., and Guumel, A. B.  Will an imperfect vaccine curtail the COVID-19 pandemic in  the US?  Infect.Dis. Model (2020) PMID 32835142
[2] Radanilev, P. De Roure, D., and Walton, R.  Data mining and analysis of scientific research data records on Covid-19 mortality, immunity, and vaccine development – In the first wave of the Covid-19 pandemic.  Diabetes Metab Syndr (2020 4:  1121-1132, PMIC 32659695.
[3] Offit, Paul A. (2012-04-03). Deadly Choices: How the Anti-Vaccine Movement Threatens Us All. p. 122. ISBN 978-0465029624.
[4] Gogoi, M., and Chatterjee, A.  Vaccines and Autism: A Misconception that Persists, S. D. Med (201^0 69:  465-467. Lateef, T. M., Johann-Liang, R., Kaulas, H., Hasan, R., Williams, K., Caserta, V. and Nelson, K. B.  Seizures, encephalopathy, and vaccines:  experience in the national accine injury compensation program. J. Pediatr (2015) 166:  576-581, DOI 10.1016.
Πηγή: https://publicorthodoxy.org/2020/09/18/ready-for-the-covid-vaccine/#more-7408

 Μετάφραση: Γεώργιος Δ. Μαρκάκης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό και διαφωτιστικό άρθρο.
Βέβαια, αντιρρησίες υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Μάλιστα στο θρησκευόμενο χώρο έχουν την εξής ιδιαιτερότητα:
Οι οπαδοί (δεν χρησιμοποιώ τυχαία αυτή τη λέξη) του πνευματικού Α έχουν πειστεί ότι η αλήθεια είναι έτσι κι έτσι κι έτσι γιατί "το είπε ο παππούλης".
Από την άλλη, οι οπαδοί του πνευματικού Β έχουν πειστεί ότι η αλήθεια ΔΕΝ είναι έτσι κι έτσι κι έτσι γιατί "το είπε ο παππούλης".

Εδώ και μήνες ζούμε στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα social media έναν πόλεμο επιχειρημάτων (στην ουσία είναι παράλληλοι μονόλογοι) κατά τον οποίο οι οπαδοί Α αναρτούν επιχειρήματα επί επιχειρημάτων για να πείσουν τους οπαδούς Β.
Και καταναλωνόμαστε -τι θλιβερό- μόνο στο να πείσουμε τους άλλους.

Αντιγράφω ένα απόσπασμα από κάποιο κείμενο που με εντυπωσίασε:

«ἐκ μέρους γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν».
Ισχύει για ένα σωρό πράγματα που στην καθημερινή ζωή:
εξετάζουμε και περιγράφουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, κάποιες καθαρές, άλλες θαμπές, «δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι».
Παράδειγμα, η παρούσα νόσος Covid-19, που την εξετάζουν πολλοί ειδικοί από διαφορετικές απόψεις [...]
Κάθε ψήγμα γνώσης που αποκτούμε γι’ αυτήν συνοδεύεται από ερωτηματικά:
Και οι ειδικοί συνεχίζουν να ψηλαφούν, ελπίζοντας να ενώσουν τις κουκκίδες και να αποκτήσουν μια όσο γίνεται πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα.
Και επιπλέον, να το κάνουν όσο γίνεται πιο σύντομα, ώστε να περιορισθούν οι συνέπειες που διαφαίνονται σοβαρές και πολύπλευρες.
Αλίμονο όμως αν κάποιος περιοριστεί πεισματικά στη στενή δική του οπτική γωνία και επιμένει ότι αυτός μόνο κατέχει ολόκληρη την αλήθεια.

Κι αν αυτό συμβαίνει με τη γνώση πάνω σε φαινόμενα της φυσικής πραγματικότητος, ακόμη περισσότερο ισχύει για τις ποικίλες θεωρίες και εικασίες και μεταφυσικές ανησυχίες που πλέκονται γύρω από την προέλευση και τις ‘κρυφές σκοπιμότητες’ της πανδημίας.

Κι έρχεται και πάλι ο Απ. Παύλος και μας συμβουλεύει: «Μὴ πρὸ καιροῦ τι κρίνετε, ἕως ἂν ἔλθῃ ὁ Κύριος, ὃς καὶ φωτίσει τὰ κρυπτὰ τοῦ σκότους καὶ φανερώσει τὰς βουλὰς τῶν καρδιῶν» [Α΄ Κορ. 4:5]. Τίποτε δεν θα μείνει κρυφό για πάντα: όλα θα έρθουν στο φως, και θα λάβουν όχι μόνο την εξήγηση, αλλά και την δικαία ανταπόδοσή τους.

Καλή φώτιση σε όλους μας!

Κ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρχουν κάποιοι που θα μπορούσαν να πιστεύουν στις δύο αυτές εκδοχές επιχειρημάτων τότε θα έλεγα ότι σηκώνω τα χέρια ψηλά. Προσθέτοντας ότι μας πήραν στο ψιλό. Οι μύθοι επιμένουν και οι φόβοι για τον εμβολιασμό συνεχίζονται γιατί ιερείς λένε πολλά χωρίς να συνειδητοποιούνε την καταστροφή στην οποία οδηγούν τον πιστό λαό.

Ανώνυμος είπε...

Γιά όλα φταίνε οι ιερείς;... άπιστοι θωμαδες....

Ανώνυμος είπε...

Είθε να βρεθεί το εμβόλιο για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Τώρα για τις ανησυχίες μερίδας χριστιανών ή και αλλοθρήσκων πάντα θα υπάρχουν. Αλλοίμονο αν άκουγε ο Θεός τις καρακάξες και εδώ οι επιστήμονες τους φαντασιόπληκτους συνωμοσιολόγους.

Ανώνυμος είπε...

Όχι οι ιερείς δεν φταίνε. Όμως αυτοί οι 10 που έχουν ευθύνη καταφέρνουν με τις αντιεπιστημονικές τους αντιλήψεις να προξενήσουν κακό στην σωματική και ψυχική υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Συνοπτικά το άρθρο αυτό μας λέει «Πρέπει να μάθουμε ότι τα εμβόλια (και οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις) προστατεύουν όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.» μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ας φοράμε μάσκες και ας κρατάμε αποστάσεις.
Στον μεταφραστή εκφράζω ευχαριστίες.
Νίκος Παναγιωτίδης