Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

«Καλλίνικος Εδέσσης: Ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας»: Αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


 «Καλλίνικος Εδέσσης: 
Ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας»: Αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
Ο άγιος Καλλίνικος είναι μια παρηγοριά για τους ανθρώπους, απέπνεε ένα άρωμα αγιότητας  και ο Θεός τον ευλόγησε μετά θάνατον ακόμη περισσότερο, με σειρά θαυμαστών γεγονότων και μαρτυριών.
Εκδήλωση αφιερωμένη στο νέο άγιο της Εκκλησίας μας, Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο, πραγματοποιήθηκε στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Για την προσωπικότητα του αγίου, συνομίλησαν διαδικτυακά, ο κ Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας - Μουσικολόγος - Συγγραφέας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και   μεταδόθηκε  ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.
 
Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, είναι  η παρηγοριά των ανθρώπων, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ειδικά σήμερα που όλα αμφισβητούνται, που η κρίση του κορονοϊού είναι στο αποκορύφωμα της και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και θέλουν πνευματικά στηρίγματα.
Και ο άγιος Καλλίνικος είναι μια παρηγοριά για τους ανθρώπους, ειδικά της μητροπολιτικής περιφέρειας στην οποία διακόνησε ως επίσκοπος για 17 χρόνια, όπου η μνήμη του παραμένει ζωντανή. 
Ο εσωτερικός αγώνας των αγίων, είναι διαχρονικά ο ίδιος, οι εποχές και οι εξωτερικές συνθήκες αλλάζουν. Οι άγιοι επιβεβαιώνουν την αλήθεια του Ευαγγελίου, ότι αυτά που είπε ο Κύριος είναι αληθινά και κατορθωτά.
«Όλες οι εποχές έχουν τους αγίους τους και οι άγιοι συμπεριφέρονται το ίδιο, γιατί η άκτιστη ενέργεια του Θεού επισκιάζει όλους τους αγίους όλων των εποχών και δίνουν την μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος. 
Και επιβεβαιώνουν την αλήθεια του Ευαγγελίου και γίνονται παράδειγμα για τους ανθρώπους
Ο άγιος Καλλίνικος απέπνεε ένα άρωμα αγιότητας, παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος. Αγαπούσε πολύ την αλήθεια και προσπαθούσε να είναι συνεπής απέναντι στους κληρικούς του και να τους διαπαιδαγωγεί πνευματικά.
Αγαπούσε πολύ το κήρυγμα και την κατήχηση. Είχε αναπτύξει συνάξεις, κατηχητικά σχολεία και είχε σε μεγάλη υπόληψη την πνευματική τροφή των ανθρώπων.
Ο άγιος αγαπούσε πολύ την λατρεία, την ζούσε και είχε εκκλησιαστικό φρόνημα. Είχε ρίζες από τους γονείς του και τους παππούδες του. Δεν έχανε ποτέ ακολουθία και συνεχώς έλεγε ότι αυτό που μας δίνει ζωή, είναι η θεία Λειτουργία.
«Στην λατρεία ήταν άρχοντας, δεν επέτρεπε να μιλάει κανένας στο ιερό βήμα. Πολλές φορές πήγαινε στις ενορίες που θα λειτουργούσε, νωρίτερα και από τους ιερείς και με ένα φορητό μεγάφωνο καλούσε τους πιστούς να προσέλθουν στην Εκκλησία. 
Στις επιστολές που δέχονταν, απαντούσε πάντα ο ίδιος και ο λόγος του ήταν παραμυθητικός. Κανέναν δεν περιφρονούσε και ιδίως τα νέα παιδιά τα είχε σε μεγάλη υπόληψη. 
Χαιρόταν επίσης πολύ όταν χειροτονούσε καλούς κληρικούς. Δεν ήταν μνησίκακος και σε κληρικούς που τον είχαν πικράνει. Τους φέρονταν με πολύ καλοσύνη.»
Αντιμετώπισε μεγάλους πειρασμούς, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. Όταν έγινε Επίσκοπος, βρήκε την επαρχία Αλμωπίας ουσιαστικά χωρίς κληρικούς, αφού όσοι ήταν εν ζωή, ήταν μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα 50 χωριά να μην έχουν τακτικούς εφημερίους.
Χειροτόνησε σε όλες αυτές τις ενορίες πολύ καλούς ιερείς που τους φρόντιζε και τους δίδασκε και την τελευταία λεπτομέρεια της λατρείας. 
Σε όλους τους πειρασμούς που αντιμετώπισε, ευλογούσε τον Θεό και τον μεγάλυνε. Ποτέ δεν είπε άσχημη λέξη για όσους του έκαναν δύσκολη τη ζωή.
Ο άγιος Καλλίνικος είχε πολύ σπουδαίες αρετές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Πρώτα απ’ όλα είχε το ανεπίφθονον, δεν ζήλευε τους κληρικούς του και αναγνώριζε τα χαρίσματα τους. Χαιρόταν μάλιστα πάρα πολύ όταν έβλεπε κληρικούς του να είναι εργάτες του Ευαγγελίου και να καρποφορούν μέσα στην Εκκλησία.
Είχε καθαρότητα σωματική και πνευματική. Στα σαρκικά θέματα ήταν πάρα πολύ προσεκτικός, λεπτότατος. Ήταν ακόμη παντελώς αφιλάργυρος και ακτήμων.
Πρόσεχε πολύ τις χειροτονίες του, δεν ήθελε να χειροτονήσει τον οποιοδήποτε, αλλά ήθελε οι χειροτονίες του να ήταν καθαρές ενώπιον του Θεού.
Ήταν άνθρωπος προσευχής και αγαπούσε πολύ την Εκκλησία και τους κληρικούς του. Το κήρυγμα του είχε πάντα το στοιχείο της ελπίδας και της χαράς. Είχε μεγάλη απήχηση στα μικρά παιδιά που τον αγαπούσαν και τον αποδέχονταν.
Και όπως σημείωσε στο τέλος της συζήτησης:
«Και ο Θεός τον ευλόγησε μετά θάνατον ακόμη περισσότερο, με σειρά θαυμαστών γεγονότων και μαρτυριών. Τόσο κατά την εκταφή του όσο και μέχρι σήμερα, τα λείψανα του ευωδιάζουν και πολλοί ασθενείς βρήκαν ιάματα. 
Και είναι συγκινητική η αποδοχή του από τους πιστούς την επισκοπικής του περιφέρειας και η ευλάβεια που τρέφουν προς το πρόσωπο του, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του.»
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
https://youtu.be/Pr5huvD5bKs




Δεν υπάρχουν σχόλια: