Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Πού καταντήσαμε.... -- π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος


 Αγαπητοί  και σεβαστοί μου,
Όταν η Εκκλησία αυτοακυρώνεται, μην περιμένουμε να μας εμπιστεύεται και να μας υπολήπτεται ο λαός. Ακόμα, ούτε και οι πιστοί μας...  
Ας μην ανησυχούμε! 
Κοντά είναι ο πάτος. Μόνο 4 θέσεις μας μένουν. 
Θα τα καταφέρουμε..... 
Ασφαλώς, τηρώντας με ευλάβεια και επιβάλλοντας με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα που μας προτείνουν αποκλειστικά και μόνο ο Καίσαρας και οι "ειδικοί" του...
Τα δικά μας (τα εκκλησιαστικά) είναι, προφανώς, αναποτελεσματικά έως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και γι' αυτό απαγορεύτηκαν (lockdown σε λιτανείες, σαρανταλείτουργα, εκκλησιασμό λαού κοκ) 
Ο Θεός να μας ελεήσει...
Καλά Χριστούγεννα.
π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
6945-377621

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ευθύνη για την αυτοακύρωση της εμπιστοσύνης την φέρουν οι κληρικοί οι οποίοι δεν έλαβαν και δεν λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τον κόσμο. Είναι σε όλους γνωστό ότι και στο πρώτο και σε αυτό το απαγορευτικό μπάζουν κόσμο στους ναούς και γιαυτό κόλλησαν και πέθαναν εκτός από μας και δεσποτάδες και παπάδες.

Ανώνυμος είπε...

π. Αναστάσιε είμαστε γιά κλάματα... μας λένε μακριά από τίς εκκλησίες να γλιτώσετε καί συμφωνούν καί δεσποταδες....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι «που καταντήσαμε;» αλλά που εσείς οι άγιοι κληρικοί την καταντήσατε με την στάση σας.
Συνεχίστε έτσι και θα πιάστε πάτο.
Την Εκκλησία την σεβόμαστε τους κληρικούς δεν εμπιστευόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η έρευνα καλό θα ήταν να προβληματίσει όχι τους πιστούς αλλά τους ηγούμενους της Εκκλησίας και της Ενορίας. Αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι και τώρα φάνηκαν οι καταστροφές που προκάλεσαν όχι μόνο σε μας αλλά και σε εσάς. Πέθαναν Πατριάρχης, Μητροπολίτες, ιερείς και μοναχοί. Όλα αυτά μας κάνουν να μην πατάμε το πόδι στον ναό γιατί εκτός από το ότι δεν τηρούν τα μέτρα φωνάζουν και τους πιστούς που θέλουν να προφυλαχθούμε. Από την άλλη οι Μητροπολίτες συνιστούνε με εγκυκλίους τα μέτρα αλλά ανέχονται τους ιερείς και τελούν με μυστικότητα θείες λειτουργίες και τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ας γίνει αυτοκριτική για την κατάντια αυτή. Κάποτε η Εκκλησία είχε τα πρωτεία. Τώρα πάει για ρεκόρ αρνητικό.
Αν με καλούσαν σε μια τέτοια λαοσύναξη θα κατηγορούσα όχι τους Αρχιερείς αλλά τους εφημερίους που επαναστατούν στις υποδείξεις των προϊσταμένων τους Μητροπολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 1:46
είσαι ΨΕΥΣΤΗΣ!
Στην πρώτη καραντίνα σε ναό των Πατρών συμμετείχαν (όχι άναψαν κερί και έφυγαν) σε όλες τις ακολουθίες (και Μ. Εβδομάδος) 1.200 ανθρωποπαρουσίες.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ.
ΟΎΤΕ Ο ΠΑΠΆΣ ΟΎΤΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ!
π.ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου 2:53 μ.μ.
δυστυχώς για μένα συμφωνώ με την επισήμανσή σου...
Μόνο μία παράκληση: αναζήτησε και εσύ την τυχόν ευθύνη σου για αυτό το κατάντημα ημών...
π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ ως περικαθαρματα του κοσμου εγεννηθημεν....γιατι ανησυχεις. Μηπως τοτε με τους Αποστόλους πίστευαν περισσοτεροι ή εμπιστευονταν την Εκκλησία περισσότεροι;;; Πάντων περίψημα..... μην ανησυχεις και στον πατο να παμε δε ζημιωνεται ο Χριστός αδελφέ. Μακάρι όμως η επισήμανση σου να μας βαλει μυαλο να μας ταρακουνήσει!!!! να ειμαστε πιο συνειδητοι και κυρίως τον κλήρο και τους ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ....να γινουν απο ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ....ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ.Σκέψου να έχαιρε η επισημη εκκλησια αναγνωρισημοτητας και εμπιστοσυνης....θα ειχαν υπερ..καβαλήσει το καλαμι ολοι και παπαδες και δεσποταδες. Εδω τώρα με τέτοιες πρωτοφανεις δοκιμασίες για τον κόσμο και το ποιμνιο και αρκετοι η οι περισσοτεροι απο τους κληρικους περι άλλα τυρβαζουν.... μη πτοείσθε εξηλθε νικών και ινα νικήση....μη φοβάσθε

Ανώνυμος είπε...

Τα χαμένο έδαφος θα το κερδίσει η Εκκλησία όπως κέρδισε με εξάπλωση των πιστών στις Κατακόμβες. Οι αναμορφωτές της οικουμένης ήταν 12. Την ελπίδα μας στον Κύριο. Η Εκκλησία θα βρει νικήτρια από αυτή την πολεμική.

Ανώνυμος είπε...

Δικαιολογημένη αγωνία σας π. Αναστάσιε. Καλό θα είναι μαζί με τα εκκλησιαστικά να υπάρχουν και τα υγειονομικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι αστοχήσαμε…
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω π. Αναστάσιε για το σχόλιο σας 5:59 μ.μ και μεταφέρω αυτό πού σε αλλες ιστοσελίδες δημοσιευτηκε:
Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του αρμόδιου υπουργείου, σε όλη την Ελληνική επικράτεια υπάρχουν 9.792 ναοί.

Από αυτούς, οι 9.146 είναι ενοριακοί και οι 646 μοναστηριακοί. (Αυτοί ανήκουν στη δικαιοδοσία των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των 9 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης, των 5 Μητροπόλεων των Εκκλησιαστικών Επαρχιών Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου).

Από τις 17 Μαΐου 2020 που άνοιξαν οι Εκκλησίες μέχρι και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 (τελευταία φορά που λειτούργησαν οι ναοί με ανοιχτές τις πόρτες) πέρασαν 25 Κυριακές.
1.17 Μαΐου
2.24 Μαΐου

3.31 Μαΐου
4. 7 Ιουνίου
5.14 Ιουνίου
6.21 Ιουνίου
7.28 Ιουνίου
8.5 Ιουλίου
9.12 Ιουλίου
10.19 Ιουλίου
11.26 Ιουλίου
12. 2 Αυγούστου
13.9 Αυγούστου
14.16 Αυγούστου
15.23 Αυγούστου
16.30 Αυγούστου
17. 6 Σεπτεμβρίου
18.13 Σεπτεμβρίου
19.20 Σεπτεμβρίου
20.27 Σεπτεμβρίου
21. 4 Οκτωβρίου
22.11 Οκτωβρίου
23.18 Οκτωβρίου
24.25 Οκτωβρίου
25. 1 Νοεμβρίου


Εάν υπολογίσουμε ότι τελέσθηκαν Θείες λειτουργίες σε όλους αυτούς τους ναούς μόνο τις Κυριακές (διότι σε μερικούς τελούνται και τα Σάββατα και σε άλλες ημέρες), τότε συνολικά τελέσθηκαν κατά την περίοδο αυτή 25×9.792=244.800 Θείες Λειτουργίες.

Σε όλες αυτές τις λειτουργίες, οι πιστοί που κοινώνησαν, μετέλαβαν Σώμα και Αίμα Χριστού με τον ακολουθούμενο εδώ και αιώνες τρόπο (με μία κοινή λαβίδα).

Αν κοινώνησαν κατά Μ.Ο. δέκα άνθρωποι σε κάθε Θεία Λειτουργία, τότε οι πιστοί κοινώνησαν στο διάστημα αυτό (από 15 Μαΐου ως και 1 Νοεμβρίου) 2.448.000 φορές!

Σχεδόν δυόμιση εκατομμύρια !


Με ένα τόσο μεγάλο δείγμα, η Στατιστική (και η κοινή λογική) κάνει πάρτυ!

Αν κινδυνεύαμε από τη Θεία Κοινωνία, θα έπρεπε η Ελλάδα να είχε σχεδόν εκλείψει από τον χάρτη, να είχε γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.

ο άγνωστος χ

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να έχει καλά και να δίνει φώτιση στον π. Αναστάσιο να συνεχίσει τον αντιοικουμενιστικό του αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ αναστάσιε που απαγορεύτηκαν τα σαρανταλείτουργα;

Ανώνυμος είπε...

Προσγειωθειτε.........σε μοναστηρι κοντα στο Αιγιο επειδη δεν εληφθησαν μετρα κολλησαν πανω απο 40 ατομα....επιβεβαιωμενο αυτο που γραφω δε μπορω να πω περισσοτερα!!!!!!!! και ας χτυπιεστε!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε Σχόλιο του κ. Σωτήρη Μ. Τζούμα διάβασα:
«Συγκεκριμένα στη Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος – πρόκειται για τη γνωστή και εμβληματική Μονή του αειμνήστου πατρός Επιφανίου Θεοδωρόπουλου- μετέβησαν προ ημερών για να τελέσουν το ετήσιο μνημόσυνο του Γέροντα ο Σεβ. Εδέσσης Ιωήλ επικεφαλής ομάδος πιστών. Μάλιστα μετέφεραν μαζί τους και την κάρα του νέου της Εκκλησίας μας ,του Αγίου Καλλινίκου του Εδέσσης. Μετά από την επίσκεψη αυτή νόσησαν με κορονοϊό αρκετοί Μοναχοί και σήμερα βρίσκονται 10 εξ αυτών στο Σωρηρία και μάλιστα ο ένας εξ αυτών είναι διασωληνωμένος.
Το αυτό έγινε και στην Μονή Γρηγορίου στο Άγιο Όρος. Μετέβησαν επισκέπτες – προσκυνητές εξ Εδέσσης με επικεφαλής και πάλι τον Σεβ. Εδέσσης Ιωήλ και αυτή τη στιγμή νοσούν σε αυτή τη Μονή αρκετοί Μοναχοί.
Στο μεταξύ σήμερα έγινε γνωστό ότι νοσεί και η αδελφή του Σεβ. Εδέσσης.»
Αναμένω απάντηση

Ανώνυμος είπε...

Ο ιερέας αυτός 5.59, να κρεμάσει το πετραχήλι του, να πάει στον Μητροπολίτη του να εξομολογηθεί, και μετά από τον κανόνα του, να αρχίσει μετά φόβου Θεού, σεμνά ταπεινά και πειθαρχικά, την παρουσία του στο ιερό Θυσιαστήριο. Και μόνο για την παρανομία προς την Πολιτεία, και την απείθεια προς τον Ποιμενάρχη του, του αξίζουν κανόνες. Ο Μητροπολίτης αποφασίζει και Αυτός θα δώσει λόγο στον Θεό διότι Αυτός έχει χρεωθεί το Ποίμνιο και όχι ο κατά εντολή του Μητροπολίτου εφημέριος.

Ἰ. Ἀ. Ἠ. είπε...

Είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων;
Είναι σωστό να κρίνουμε τα της Εκκλησίας ανάλογα με τα "αποτελέσματα" των δημοσκοπήσεων;
Μη βιαστείτε να απαντήσετε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου 1:30
βάσει ποίου κανόνα πρέπει να επιβληθεί εκκλησιαστική ποινή στον ιερέα που λειτούργησε; Μάλιστα "να κρεμάσει το πετραχήλι του";
Σημειώνεται ότι ο ιερέας δεν τελούσε υπό εκκλησιαστική ποινή που δεν του επέτρεπε να ιερουργήσει (καθαίρεση, αργία κλπ).

Ασφαλώς ενημέρωσε τον επίσκοπό του (πριν του το πεις εσύ...), ο επίσκοπός του (εγκρατής περί το Κανονικό Δίκαιο) δεν τον τιμώρησε και μάλιστα του είπε ότι και σε άλλες ενορίες έγιναν περισσότερα πράγματα!

Αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται λίγη σοβαρότητα και όχι σοβαροφάνεια ακόμα και όταν κρύβεσαι ως ανώνυμος

π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύριος να δίνει δύναμη και φωτισμό στον θεοφοβούμενο π. Αναστάσιο να συνεχίσει την αντιοικουμενιστική στάση του και να μην βάλει νερό στο κρασί του καθόλου.

Περαστικός

Ανώνυμος είπε...

Παίρνω την ευκαιρία π. ΑΚΓ να σας πω ότι για αυτό τον λόγο οι εκκλησιαστικοί παράγοντες «κατάντησαν» αναξιόπιστοι στον Ελληνικό Λαό.
Από την μία ο εγκρατής περί το Κανονικό Δίκαιο Επίσκοπος πλάγια επέτρεπε την Λειτουργία και τις υπόλοιπες ακολουθίες με την συμμετοχή του κόσμου.
Να υποθέσω ότι ο Επίσκοπος αυτός έθεσε την υπογραφή την Αρχιερατική του με την σφραγίδα της Μητροπόλεως του στην Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου;
Μου γράφεις «αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται λίγη σοβαρότητα και όχι σοβαροφάνεια ακόμα και όταν κρύβεσαι ως ανώνυμος» σας γράφω το σημείωμα αυτό ανώνυμα (αν και δεν έχω σχέσει με τον παραπάνω σχολιαστή)γιατί και εσείς δεν τολμάτε να πείτε δημόσια τον Επίσκοπο που θέτει υπογραφές και δεν τις τιμά (ο κόσμος λέει ότι πρέπει να προσέχει κάποιος που υπογράφει» αλλά ούτε και το όνομα του κληρικού που «σε ναό των Πατρών συμμετείχαν (όχι άναψαν κερί και έφυγαν) σε όλες τις ακολουθίες (και Μ. Εβδομάδος) 1.200 ανθρωποπαρουσίες.»
Αλλά κανένας δεν τολμά να αντιμετωπίσει την Ελληνική Δικαιοσύνη. Προτιμά ο Επίσκοπος, ο ιερέας και εσείς, τον κλεφτοπόλεμο όπως προ το 1821 ή το αντάρτικο πριν το 1950.
Γράψτε τα ονόματα τους αφού το παίζουν παλληκάρια ώστε να μην μένουν στο κρυφτό σαν τους...
Περιμένω όχι σε σχόλια τα ονόματα αλλά σε κείμενο υπερασπίσεως των κατά εμένα παράνομων που μειώνουν την αξιοπιστία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβήτηση την αγάπη την προσφορά και την μαχητικότητα του π. Αναστασίου για την Εκκλησία και τις αξίες της πατρίδας μας. Ας προσέχει μόνο μήπως κάποια στιγμή πετάξει την καρδάρα με το γάλα.

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι επιεικής αγαπητέ 1 - 21.
Οταν έχουμε φθάσει στο σημείο, σε δημοκρατική χώρα - μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, να καταδιώκονται όσοι θέλουν να εκκλησιαστούν και να Κοινωνήσουν, δεν πρέπει και αυτοί να λάβουν τα μέτρα τους και να προστατευτούν έναντι του Κράτους που τούς καταδιώκει με περιπολικά, υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, Εισαγγελείς, καταδίκες, κλπ. ?
Η διατήρηση της ανωνυμίας τους είναι το λιγότερο, που μπορούν να κάνουν, ως ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Αναστάσιος είναι ένας μαχητής των δικαίων της Εκκλησίας. Ας το καταλάβουν όλοι οι Ναοί οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μας πρέπει να ανοίξουν για να βρουν όχι την παρηγοριά αλλά την σίγουρη βοήθεια οι πιστοί. Με ποιο δικαίωμα μα στερούν τα θρησκευτικά μας καθήκοντα; Τον εκκλησιασμό; Την θεία κοινωνία;
Φτάνει πια ο ραγιαδισμός, ψηλά όλοι μας το Ορθόδοξο φρόνημα κοντά στον π.Αναστάσιο και σε όλους τους αγωνιστές π.Αναστάσιους που πάνω από τον Χριστό δεν βάζουν κανένα.

Ανώνυμος είπε...

Την ευθύνη για τον κατήφορο δεν την έχουν οι στρατιώτες αλλά οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας μικροί και μεγάλοι.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ευθύνες έχουμε όλοι. Κλήρος- λαός. Διότι βάλαμε την λογική πάνω από την πίστη! Βάλαμε την ύλη πάνω από τον Χριστό. Βρήκαν έδαφος τα παπαγαλάκια, οι άπιστοι και οι κάθε λογής άσχετοι...να σχολιάζουν θεολογικά ζητήματα(Λυκοι με προβιά προβατου) χωρίς να καταλαβαίνουν πόσο κακό κάνουν στην ψυχή τους. Μία είναι η λύση: κομποσχοίνι-ευχη- ψαλτήρι Με γόνατο. Όχι καμαρωτα!Μετάνοια και ο Θεός είναι μεγάλος! Χριστιανοί...αφήστε τον ορθολογισμό κ την φαγωμαρα με τους απιστους.Ο Θεός θα επιτρέψει πολλά. Πείνα και αρρωστιες. Πιαστείτε από έναν πνευματικό και προχωρειστε. Καλόν αγώνα. Καλή μετάνοια.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Να ξέρετε ότι αυτοί οι περιορισμοί ήρθαν για να μείνουν.Ο πόλεμος κατά της Ορθοδοξίας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια τώρα και ο έξω απ'οδω βρήκε τη μοναδική ευκαιρία να μας αποκλείσει από τη Θεία Λατρεία.Εχουμε καθαρή εφαρμογή του σχεδίου της νέας τάξης πραγμάτων.Θα δείτε ότι θα κόψουν και τη μισθοδοσία των κληρικών αφού θα πουν ποιός ο λόγος να λειτουργείτε μόνοι σας,τι προσφέρετε?Η χώρα μας έχει ήδη γίνει πολυπολιτισμική και πανθρησκειακη, γιατί να αμείβονται από το Κράτος οι ορθόδοξοι ιερείς? Μακάρι να διαψευστώ.Βρηκαν τον τρόπο να περνάνε αυτά που θέλουν με το φόβο της αρρώστιας.Αυριο θα βρουν άλλον ιό.Ηδη μας λένε ότι τα μέτρα θα μείνουν και μετά τον εμβολιασμό που θα τον καταστήσουν υποχρεωτικό, γιατί άρα γέ?Ο νοων νοειτω.Μακαρι να ξαναζήσουμε στιγμές ελεύθερης εκκλησιαστικής ζωής, αλλά το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο ξέροντας με ποιους έχουμε να κάνουμε.Και λυπάμαι ειλικρινά που ούτε οι Αρχιερείς και λοιποί κληρικοί δε το αντιλαμβάνονται.Θλιβερο....

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί,
δυστυχώς, συχνά με διάλεκτο ασεβή, ύφος ειρωνικό και επιχειρηματολογία όχι καλοπροαίρετη, έγινε ακόμη μια προσπάθεια αποδόμησης της πίστης μας σε μέρες που δεν μας έχει μείνει κανένα άλλο στήριγμα να κρατηθούμε.
Με την ευκαιρία λοιπόν αυτήν, θεωρώ πως καλό θα ήταν να πούμε κάποιες αλήθειες, αναγκαίες για να περισωθεί ο πολύτιμος θησαυρός της πίστης μέσα μας.
Η Εκκλησία μας δυό χιλιάδες χρόνια μεταδίδει τη χάρι των μυστηρίων της με τον γνωστό τόσο ανθρώπινο και ταυτόχρονα ευλογημένο τρόπο προς «ίασιν και θεραπείαν ψυχής και σώματος».
Ποτέ δεν προβληματίστηκε με τη σύγχρονη λογική της ασεβούς αμφισβήτησης, αλλά καθημερινά ζει με την εμπειρία της επιβεβαίωσης ενός μεγάλου θαύματος. Είναι δυνατόν η κοινωνία του Θεού να γίνει αιτία ασθένειας η παραμικρής βλάβης;
Είναι δυνατόν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Θεού μας να μολύνει το σώμα και το αίμα μας; Είναι δυνατόν καθημερινή εμπειρία δυό χιλιάδων χρόνων να συντριβεί από τον ορθολογισμό και την ψυχρή ρηχότητα της εποχής μας;
Από αιώνες μεταλαμβάνουν οι πιστοί, υγιείς και ασθενείς, από το ίδιο άγιο ποτήριο και από την ίδια αγία λαβίδα, που ποτέ δεν πλένουμε, που ποτέ δεν απολυμαίνουμε, και ποτέ δεν παρατηρήθηκε κάτι.
Οι ιερείς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμη και των λοιμωδών, μεταλαμβάνουν τους πιστούς και με ευλάβεια καταλύουν τη Θεία Κοινωνία και μακροζωούν.
Η Θεία Κοινωνία είναι ο,τι ιερώτερο ως Εκκλησία και άνθρωποι έχουμε, το μεγαλύτερο φάρμακο ψυχής και σώματος. Αυτό είναι και διδασκαλία και εμπειρία της Εκκλησίας μας.
Όσοι δυσπιστούν στο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου, όσοι ειρωνεύονται την εκ παρθένου γέννησή Του, όσοι αρνούνται την ευωδία των αγίων λειψάνων, όσοι περιφρονούν τα ιερά και όσια, όσοι βυσσοδομούν κατά της Εκκλησίας μας, όσοι ζητούν να εξαφανίσουν και το ελάχιστο ίχνος πίστης από τις ψυχές μας φυσικό είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσβάλουν και το ιερώτατο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Το γεγονός ότι οι Αγγλικανοί και οι Καθολικοί αποφάσισαν, για προληπτικούς λόγους, τη διακοπή της μετάδοσης της θείας κοινωνίας στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα, αν αληθεύει, δεν φανερώνει, όπως μερικοί υποστηρίζουν, σύνεση και ελευθερία, αλλά καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια απόσταση της Εκκλησίας μας, που είναι Eυχαριστιακή στη θεολογία και ζωή της, που ζει, πιστεύει και κηρύττει το Μυστήριο, από τις υπόλοιπες χριστιανικές ομάδες, που έμμεσα ομολογούν την απουσία της χάριτος και των σημείων του Θεού από τα λεγόμενα μυστήριά τους και την απώλεια της εκκλησιαστικής ταυτότητάς τους. Ζωή χωρίς Μυστήριο μοιάζει με σοβαρή ασθένεια χωρίς φάρμακο.
Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο ιός της γρίπης -όπως διατείνονται τα ΜΜΕ- ούτε ο ιός του παγκόσμιου πανικού -όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι- αλλά ο ιός της ασεβείας και το μικρόβιο της ολιγοπιστίας.
Και το καλύτερο εμβόλιο είναι η «μετά καθαρού συνειδότος» και «ακατάκριτος» συχνή συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η απάντησή μας στην ανίερη αυτή πρόκληση των ημερών είναι η δική μας ζωή.
Καλό θα είναι οι πνευματικοί μας, μετά διακρίσεως, όπου κρίνουν ότι δεν υπάρχουν πνευματικά κωλύματα, να προτρέπουν τους πιστούς να μεταλαμβάνουν συχνότερα τούτες τις δύσκολες μέρες, όσοι δε έχουμε την ευλογία τους να προσερχόμαστε συχνά στο ποτήριο της ζωής, πάντοτε όμως «μετά φόβου Θεού, πολλής πίστεως και ειλικρινούς αγάπης».

Ιωάννα είπε...

Αμήν!

Ιωάννα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ότι Ζωή χωρίς Μυστήριο , ασθένεια δίχως φάρμακο!
Φως Χριστού φαίνει πάσι!
Αλλά εμίσησαν κάποιοι άνθρωποι το Φως και κάποιοι άλλοι εξέλαβαν το σκότος ως Φως. Καλή μετάνοια να έχουμε!