Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΜΕ Covid 19 ' ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 
ΔΥΟ  ΠΟΛΥ  ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ  ΜΕ  Covid 19
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
 
       Αναστάσιος, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας ετών 91. Ιερώνυμος β΄, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ετών 82. Αμφότεροι στα νιάτα τους ήπιαν «ύδωρ εκ πέτρας» από την ίδια πνευματική πηγή, την πανελλήνιας πνευματικής εμβέλειας τότε Αδελφότητα Θεολόγων «Ζωή» ! Αλλά και διακόνησαν το ιερό έργο της άχρι καιρού ο καθένας με τον τρόπο του. Αμφότεροι νυν στο ίδιο Νοσοκομείο χτυπημένοι από τον σε ανεξέλεγκτη επίθεση και σε παγκόσμια κλίμακα με αμέτρητα οδυνηρά παρεπόμενα, αόρατο δια γυμνού οφθαλμού θανατερό ιό covid19 ! Αλήθεια για ποιον από τους δυο να κάνει κανείς και γονατιστός πιο θερμή ικεσία στο Θεό της Αγάπης, να τον ικετεύσει να θελήσει να βγουν νικητές, ξέρει Εκείνος καλύτερα για ποιο λόγο ή γιατί !
      Τώρα, παρότι πιέζομαι πολύ μέσα μου, δε θα υποκύψω στον πειρασμό έστω μόνο να ρωτήσω, τι έχουν να πουν οι τήδε κακείσε κληρικοί που, αντί ως όφειλαν να υπομνήσουν στους πιστούς την ευθύνη της αγάπης για την υγεία και τη ζωή εαυτών και αλλήλων -“primum vivere”- ομφαλοσκοπώντας α-νόητα «θεολογικά» υιοθετούσαν τα περί συνωμοσιολογίας φληναφήματα. Έτι δε, μάλιστα, με επιχειρηματολογία «αριστοτελική» απέκλειαν ότι ο Θεός, κατά την εντελώς άλλη από τη δική μας δική του βουλή «θα παραχωρήσει» να υποστούν και οι υπό την σκέπην του ναού υπηρέτες του τα εκ του θανατερού αυτού ιού δεινά παρεπόμενα.
      Αντί τούτου, που παρέλκει ασφαλώς αυτή την κρίσιμη ώρα και στιγμή, προτιμώ να παραθέσω γυμνή την όντως ορθόδοξη διαμήνυση αγάπης αμφοτέρων, ευθύς ως η ιατρική επιστήμη τους πληροφόρησε ότι τους έχει επισκεφτεί με κάποιο τρόπο ο και θανατερός Covid 19. Είναι για όσους πιστεύουν στο Χριστό πολύ επίκαιρη υπόμνηση και αξιοπρόσεκτη διδαχή.
 
      Αναστάσιος Αλβανίας: «Το να συμμετέχει κανείς στον κοινό πόνο είναι το δώρο του Θεού. Mη στενοχωριέστε. Θα περάσουμε. "Είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν". Είναι μεγάλη παρηγοριά αυτά τα πράγματα για εμάς».
    Ιερώνυμος β΄ πάσης Ελλάδος. «Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την Οικουμένη. Μετέχω στην αγωνία και στον πόνο και στον φόβο όλων, που με την Πίστη μας στον Θεό όλοι θα υπερνικήσουμε». Και βέβαια πλειστάκις τε και νυν έχει συστήσει ως «ιερή υποχρέωση όλων μας να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας για να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής».
      Αλλά και έχω λόγο να κλείσω με μακαριστό Αρχιμανδρίτη Ηλία Μαστρογιανόπουλο, τρίτο κορυφαίο ηγέτη της «Ζωής». «Προσευχή, αδελφέ μου, πολύ προσευχή» !

Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα…
Αθανάσιος Κοτταδάκης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δύο σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Ιεράρχες με προσφορά. Σημαντικό το ότι πέρασαν από την ΖΩΗ. Από αυτή πήραν την ιεραποστολική πνοή που διακατέχει την πορεία τους.
Η Παναγία να τους βοηθήσει να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύτιμοι για όλους μας και οι δύο. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας και οι δύο τους με την σωφροσύνη που διαθέτουν δίδαξαν τον λαό του Θεού στην με προσοχή αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο Θεός πρέπει να ακούσει τις προσευχές μας διότι κακά τα ψέματα νομίζω ότι είναι για την ώρα αναντικατάστατοι.

Ανώνυμος είπε...

"Ο Θεός πρέπει να ακούσει τις προσευχές μας".
Δεν είναι σωστός ο τρόπος και ευσεβής! Άκου φρασεολογία "Ο Θεός πρέπει να ακούσει τις προσευχές μας"! Πρωτάκουστο!
Κανείς δεν γνωρίζει τον νουν του Κυρίου και κανείς δεν μπορεί να κρίνει τον Κύριο. Ο Θεός δεν οφείλει τίποτα να κάνει.
Μα και μήτε και είναι αναντικατάστατοι όπως νομίζει ο 7:09 μ.μ.!
Υπάρχουν και άλλοι καλύτεροι.

Δανιήλ





Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν Δανιήλ και καλύτεροι… αλλά συνήθως βγαίνουν «δια τας αμαρτίας ημών» χειρότεροι. Ας μην πω περισσότερα. Ο Θεός να μας λυπηθεί και να τους κρατήσει και τους δύο εν ζωή γιατί είναι άνθρωποι του μέτρου, της σοφίας και ικανοί να διοικούν.

Ανώνυμος είπε...

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους δύο Έλληνες προκαθημένους αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Και μια προσωπική ευχή: Να γιορτάσουμε την επικείμενη μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρος "πνευματικά" - όπως κάναμε το Πάσχα, με κλειστές τις εκκλησιές μας (τους χειροποίητους δλδ ναούς), κι όχι φολκλορικά. Μήπως και συνειδητοποιήσουμε τι είναι η Εκκλησία ως σώμα του ζώντος Χριστού.
Και επί πλέον, γιατί "δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί". Πριν να είναι αργά.
Πέτρος Βασιλειάδης