Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Η εορτή του Οσίου Μακαρίου στο Σύδνεϋ


 Η εορτή του Οσίου Μακαρίου στο Σύδνεϋ
Την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, εορτή του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου και ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μελόης κ. Αιμιλιανού και Κυανέων κ. Ελπιδίου, πλαισιούμενων από πολλούς ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ.

Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς, οι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος και οι πιστοί που προσήλθαν στην εκκλησία, ευχήθηκαν “εν ενί στόματι και μία καρδία” ο Θεός να χαρίζει υγεία και δύναμη στον Ποιμενάρχη τους κ.κ. Μακάριο, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται μακριά τους λόγω των υποχρεώσεών του ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ κατά την ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στον Όσιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, ο οποίος από νωρίς αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό και στα 30 του αποσύρθηκε στην έρημο, όπου παρέμεινε για εξήντα χρόνια. Υπενθύμισε ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ήταν τόσο θαυμαστές οι αρετές που διέθετε και τόσο μεγάλη η φήμη που απέκτησε για τον ασκητικό του βίο, ώστε τον ονόμασαν “παιδαριογέρων”. Περιγράφοντας δε τον έντονο ασκητικό βίο στον οποίο αφιερώθηκε ο Όσιος Μακάριος, τόνισε, μεταξύ άλλων: “Δεν είναι ότι δεν αγαπούσε τους ανθρώπους, αλλά πίστευε ότι η αγάπη του αυτή προς τους ανθρώπους εκφράζεται με την προσευχή. Η ζωή του ολόκληρη ήταν μια προσευχή, γι’ αυτό και αξιώθηκε να κάνει θαύματα. Γιατί η προσευχή του ήταν έντονη και δυνατή και καρδιακή”.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας μίλησε με λόγους αγάπης για τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, παρατηρώντας ότι στον ενάμιση περίπου χρόνο που βρίσκεται στην Αυστραλία “κατόρθωσε να μπει στις καρδιές των ανθρώπων, να τον αγαπήσουν και να τους αγαπήσει”. Διέκρινε δε ότι στη σύντομη αυτή περίοδο και παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δοκιμασίες που ενέσκηψαν, με πιο πρόσφατη την πανδημία του κορωνοϊού, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες ώστε να διατρέξει την αχανή Αυστραλία, να γνωρίσει το ελληνορθόδοξο ποίμνιο και να είναι πάντοτε κοντά στις ανάγκες του. “Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με όρεξη, με κουράγιο και με δύναμη, για να εργαστεί  στον αμπελώνα εδώ του Κυρίου”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη του εκάστοτε Ποιμενάρχη είναι μεγάλη και δύσκολη, ιδιαίτερα δε στην πολυπολιτισμική Αυστραλία, όπου υπάρχει και η τάση της αφομοίωσης.”Είναι πολύ σπουδαίο ο Αρχιεπίσκοπος, ως ο πρώτος στην ευθύνη της Εκκλησίας, αλλά και ως ο πρώτος στην ευθύνη της Ομογένειας, να καθοδηγεί τους Ελληνορθόδοξους σε αυτή τη χώρα”, επισήμανε.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος στον λίγο χρόνο που βρίσκεται στην Αυστραλία απέδειξε πως έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, και ευχήθηκε εγκάρδια ο Θεός να του χαρίζει δύναμη, υγεία και μακροημέρευση, ώστε να ποιμαίνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προς δόξαν Θεού και επ’ ωφελεία των Ελληνορθόδοξων της Αυστραλίας.
Εγκάρδιες και συγκινητικές ευχές απηύθυναν, επίσης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ.κ. Αιμιλιανός, και οι βοηθοί Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Κυανέων κ. Ελπίδιος, εκφράζοντας την αγάπη και τον σεβασμό τους προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: