Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

"Καταμάθετε τα κρίνα του αγρού" - Άγγελος Αντωνέλλης

 
Φωτ. από  AskNature

 ‘’ Καταμάθετε  τα κρίνα του αγρού..’’
 Στρατηγηκές  Επιβίωσης  Φυτών  Αρκτικής  Ζώνης

Άγγελος Αντωνέλλης 

Η   Ζωή στην Αρκτική ζώνη  είναι  αντιμέτωπη  με  πλήθος δυσκολιών  για  τους οργανισμούς  που  ζούν εκεί. Περιλαμβάνει το 20% της επιφάνειας της γης .

Είναι μια πολική περιοχή στο βορειότερο τμήμα της γης  που  αντιστοιχεί  στη  περιοχή  Βόρεια  του Αρκτικού κύκλου, από το γεωγραφικό  πλάτος  των  66ο μέχρι  το Βόρειο  Πόλο.

Η Αρκτική τούνδρα είναι ένα απέραντο, ξηρό, βραχώδες μέρος που φημίζεται για την έλλειψη δέντρων. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της, είναι το μόνιμα κατεψυγμένο έδαφος της, που βρίσκεται  στο  μισό  μέτρο και κάτω, από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτό εμποδίζει και την ανάπτυξη των δένδρων εκεί.

Λόγω της βόρειας θέσης της, η αρκτική  τούνδρα έχει πολύ ψυχρό κλίμα. Οι  θερμοκρασίες κυμαίνονται από 15° C το καλοκαίρι έως -60° C το χειμώνα ενώ  οι μέσες θερμοκρασίες είναι κάτω από 0° C για έξι έως 10 μήνες του έτους. Τα καλοκαίρια είναι επίσης πολύ πιο σύντομα από τους χειμώνες.

Στο βορειότερο μέρος αυτού του βιότοπου στη διάρκεια κάποιων ημερών του καλοκαιριού , ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος , ό ήλιος δεν δύει καθόλο το 24ωρο (ήλιος μεσονυκτίου), η όλη ωστόσο περιφορά του βέβαια, είναι κοντά στον ορίζοντα.

 Η ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται από 15 έως 25cm ετησίως. Έτσι οι εξαιρετικά κρύοι και πολύμηνοι  χειμώνες ,τα σύντομα καλοκαίρια, οι τεράστιες ποσότητες  από πάγους και χιόνια που μειώνουν την επάρκεια τροφής, είναι  οι λόγοι, που η  Αρκτική ζώνη χαρακτηρίζεται από τις ποιό εχθρικές και αφιλόξενες περιοχές της γης , για τη ζωή.   

Ωστόσο και σε αυτό, το ακραία  αφιλόξενο για τη ζωή περιβάλλον, υπάρχει ζωή, χάρις σε εντυπωσιακές Στρατηγικές που διαθέτουν, οι ενδημικοί  σε αυτό οργανισμοί. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις δομικές και λειτουργικές δυνατότητες που διαθέτει κάποιος οργανισμός, ώστε χάρις σ΄αυτές να κατορθώνει να επιβιώνει σε αφιλόξενα ή δυσμενή γι αυτόν περιβάλλοντα.

Έτσι  ενδεικτικά, οι  Αρκτικές  Παπαρούνες :

Α)

1) έχουν   βλαστό τριχωτό :  για να διατηρούν  θερμότητα στο ψυχρό περιβάλλον τους,  φυτρώνουν ομαδικά για τη  προστασία  τους από τους ανέμους,  περιέχουν  τοξικές  ουσίες  ώστε  να  αποτρέπουν  τη θήρευσή τους από τα εκεί φυτοφάγα ζώα.

2)  τα φύλλα τους  είναι μικρά  και κηρώδη,  για  να  αποτρέπουν  έτσι την απώλεια του πολύτιμου (υγρού ) νερού  σε αυτό το ξηρό περιβάλλον τους.

3) Εξωκυτταρικός σχηματισμός πάγου. Ο πάγος που σχηματίζεται μέσα σε ένα φυτικό κύτταρο είναι συχνά θανατηφόρος. Ωρισμένα  ωστόσο αρκτικά  φυτά είναι σε  θέση να  χάνουν μέρος  από το ενδοκυττάριο νερό, οπότε έτσι αυξάνεται η συγκέντρωση των  διαλελυμένων ενδοκυτταρικών ουσιών,  και έτσι έχουν  και χαμηλότερο σημείο πήξης. Αυτό καθιστά το φυτό πολύ πιο ανθεκτικό σε χαμηλότερες   θερμοκρασίες. 

4) τα άνθη τους έχουν :

α)  έντονους χρωματισμούς  πχ κίτρινα, για να προσελκύονται τα έντομα-επικονιαστές των,

β) σχήμα κυπέλλου, για να παγιδεύεται σε αυτά και περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Έτσι αυξάνεται  η  θερμοκρασία στο εσωτερικό του άνθους  κατά 2 περίπου βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την  εξωτερική  των 14° C.

 Παράλληλα τα πέταλλα του άνθους  ανακλούν την ακτινοβολία του ήλιου προς την ωοθήκη στο κέντρο του άνθους. Αυτό ευνοεί και τη παραμονή των εντόμων στα άνθη  για περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα η επικονίαση των λουλουδιών να είναι απόλυτα επιτυχής, αλλά και οι σπόροι που προκύπτουν να έχουν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά και η ωρίμανσή τους να γίνεται γρηγορότερα, αφου το εκεί ‘’καλοκαίρι’’ τους είναι και σύντομο αλλά  και  σχετικά  ψυχρό !!!

γ) την Εντυπωσιακή Ικανότητα να  Παρακολουθούν  Συγχρονισμένα,  την  ημερήσια  κίνηση του  Ήλιου  στον ουρανό, Ηλιοτροπισμός, (Τροπή προς τον Ήλιο),  οπότε,  καθ΄όλη  τη  διάρκεια  της ημέρας, οι  ηλιακές  ακτίνες,  προσπίπτουν  κάθετα, στο κέντρο  κάθε  άνθους, Έτσι κατορθώνουν να συλλαμβάνουν  την  μέγιστη  δυνατή   ηλιακή  ενέργεια,  οπότε   αυξάνεται και ο ρυθμός της φωτοσύνθεσης στο σύντομο εκεί ‘’καλοκαίρι’’,παράγοντας και τις μέγιστες δυνατές ποσότητες ενεργειακών ουσιών (άμυλο κλπ) αποθηκεύοντας της, στα υπόγεια ριζώματά της για τις ανάγκες επιβίωσης κατά τον πολύμηνο,  ακραία ψυχρό πολικό χειμώνα με τις μέσες  θερμοκρασίες  των -20 ° C.

Ο Ηλιοτροπισμός  οφείλεται στη  διαφορετική  επιμήκυνση των επιδερμικών  κυττάρων του  ανθοφόρου μίσχου.

Συγκεκριμένα μετά την ανατολή  του  Ήλιου, η  ανατολική  πλευρά του μίσχου, στη  περιοχή 3-5 cm κάτω από το άνθος, αρχίζει να  επιμηκύνεται με γρήγορο ρυθμό , ενώ η αντίστοιχη περιοχή του  μίσχου  από τη  Δυτική  του  πλευρά  επιμηνύνεται με  αργότερο ρυθμό.

 Έτσι  ο ανθοφόρος μίσχος σταδιακά, κάμπτεται προς τα δυτικά, παρακολουθώντας συντονισμένα την κίνηση του Ήλιου από ανατολικά προς τα Δυτικά. (Οι διαφορετικοί ρυθμοί επιμήκυνσης, οφείλονται στις διαφορετικές συγκεντρώσεις  αυξητικών φυτικών  ορμονών, αυξίνης και γιβερελίνης  ) ...!!!

Παράλληλα τα κύτταρα του ανθοφόρου μίσχου ,από τη Νότια πλευρά του, επιμηκύνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τα αντίστοιχα της Βόρειας , και έτσι ο ανθοφόρος μίσχος  κινείται, ανυψούμενος και  από  Νότο προς Βορρά , ώστε  το άνθος να παρακολουθεί συντονισμένα και την καθ΄ύψος πορεία του Ήλιου. ....!!!

Κατά τη διάρκεια της νύκτας  τα άνθη  στρέφονται  ανατολικά , με αντίστροφους ρυθμούς αύξησης εκείνων της ημέρας, και έτσι , είναι έτοιμα με την ανατολή του Ήλιου να ακολουθήσουν πάλι  την ίδια πορεία .!!!!

Αξίζει  επίσης να αναφερθεί ότι,  τα άνθη  που τεχνητά  τους  είχαν  αφαιρεθεί  τα  έγχρωμα  πέταλά  τους, δεν διατηρούσαν την  ικανότητα  της  ηλιοτροπικής  περιφοράς τους,!!!

Αυτή την ικανότητα των φυτών να στρέφουν τα άνθη τους στον ΄Ηλιο  την ημέρα την παρατηρούμε  και στο γνωστό μας Ηλιοτρόπιο. (Ηλίανθος)

 Video 1  :  Η  Μυστική ζωή των Φυτών στην Αρκτική Ζώνη   
(στα  Ελληνικά η  αφήγηση –χωρίς Ελλην υπότιτλους ,διάρκεια  7 min)

Β )  ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΣΜΟΣ  :   Έξυπνο  ‘’ Άνθος’’ !!!

Εμνευσμένο από  το Ηλιοτρόπιο είναι το    έξυπνο ‘’φωτοβολταϊκό άνθος’’ που ανοίγει στην αρχή  της ημέρας, και παρακολουθεί τον  Ήλιο  καθημερινά,  μέχρι τη δύση του.  Είναι  προϊόν της εταιρείας   Smart Flower Solar . Η απόδοσή του είναι  κατά  40%  και πλέον  περισσότερη,  σε σχέση , με ένα σταθερό ηλιακό  πάνελ, εγκατεστημένο στην οροφή . 

 Video 2: ‘’Έξυπνα’’   Ηλιοτροπικά   Άνθη

 Φίλοι  Επισκέπτες,

 Το  ‘’έξυπνο τεχνητό φωτοβολταϊκό άνθος‘’ της Εταιρείας  Smart Flower Solar   είναι  ένα τεχνητό ‘άνθος’’ κατά   μερική   απομίμηση  των   Ηλιοτροπικών   λουλουδιών.

Τα άνθη των Ηλιοτροπικών φυτών,  έχουν  έντονα- ζωηρά  χρώματα, έχουν  άρωμα, έχουν νέκταρ, προσελκύουν έντομα επικονιαστές, παράγουν σπόρους και έτσι τα  φυτά τους αναπαράγονται, εξαπλώνονται.. Οι  καρποί τους  έχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών(πχ Ηλιέλαιο).Τα φυτά με τα ηλιοτροπικά τους άνθη  με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης των φύλλων τους, στηρίζουν τις λίγες τροφικές αλυσίδες της Αρκτικής περιοχής. Είναι βιοδιασπώμενα συμβάλλοντας έτσι και  στην ανακύκλωση των στοιχείων.

Η  κατασκευή του ‘’έξυπνου Άνθους’’ δεν είναι προϊόν τυχαίας επιλογής, εξαρτημάτων και τυχαίων συνδυασμών των, αλλά προέκυψε  από  τα προϋπάρχοντα  πρότυπα των Άνθέων των Ηλιοτροπικών φυτών.!!

Η δε κατασκευή  του στηρίχθηκε σε πολύχρονες συνεργασίες  ομάδος  Επιστημόνων  Ερευνητών ποικίλων ειδικοτήτων, όπως Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ κλπ

Έτσι  όπως   τα ΄΄Έξυπνα  Ηλιακά  Άνθη  της΄΄ εταιρείας   Smart Flower Solar   είναι προϊόν  Ευφυούς  Κατασκευής και Λειτουργικότητας, για  ακόμα απείρως  περισσότερους  αντικειμενικούς  λόγους   και   τα  Κρίνα   των   Αγρών  της  Αρκτικής Ζώνης  καταμαρτυρούν  Πάνσοφον  Θεόν   Δημιουργόν.

‘’ Τα γαρ αόρατα αυτού (του Παντεχνήμονος Δημιουργού ) από κτίσεως κόσμου τοις ποιήμασι νοούμενα καθοράται, ή τε αΐδιος Αυτού δύναμις και Θειότης, εις το είναι αυτούς αναπολογήτους. (Ρωμ.α,20)

Videos:

Video 1    Η  Μυστική ζωή των Φυτών στην Αρκτική Ζώνη  

Video 2   ‘’  Έξυπνα’’   Ηλιοτροπικά   Άνθη 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η φύση (δηλαδή ο Θεός) μας διδάσκει ως και τα φωτοβολταϊκά τα οποία δυναμικά έχουν μπει στην ζωή μας. μακάρι να γινόντουσαν δυναμικότερα.
Το βίντεο 1 δεν μπόρεσα να το δω.

Ανώνυμος είπε...

Όπως πάντα μια εξαιρετική και διδακτική παρουσίαση.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη η μονάδα αυτή την οποία παρουσιάζει το βίντεο να θέσω δύο ερωτήσεις.
1. Στην Ελλάδα υπάρχει.
2. Ποιο το κόστος και η απόδοση.

aggelos antonellis είπε...



Φίλοι ανώνυμοι, 10:14πμ, 12:35μμ

1) 10:14πμ ,δοκίμασε άλλους Browser ; ή Google ή Ιντερνετ Explorer ή Firefox
Σε μένα το video 1 λειτουργεί με το Google,σε άλλους με το Firefox

2) 12:35μμ ,εδώ στη Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμα αντιπροσωπεία της Εταιρείας. Σε Αγγλία -Γαλλία υπάρχουν εκπρόσωποί της. Το κόστος στην Αμερική είναι στις 30,000 περίπου δολ

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τα εγκυκλοπαιδικά τα οποία μορφώνουν και θερμαίνουν την πίστη ως πολύ ενδιαφέρουσα βλέπω στο 2 βίντεο την πρόταση με το θέμα της ηλιακής ενέργειας σε μια χώρα που ο ήλιος κυριαρχεί. Κάποτε πρέπει να γίνει μια σοβαρή αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Άρθρα αυτού του είδους πάντα μου αρέσουν, διότι μαθαίνω πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω. ΣΕ αυτό το άρθρο υπάρχει και το πρακτικό, γιατί ‘’Έξυπνα’’ Ηλιοτροπικά Άνθη μας δίνουν δυνατότητες αξιοποιήσεως των φυσικών γεγονότων για την ζωή μας, με το προτεινόμενο προϊόν Ευφυούς Κατασκευής και Λειτουργικότητας, το οποίο μαρτυράει για ένα Θεό Σοφό και Δημιουργό του σύμπαντος όχι στην τύχη αλλά στην πανσοφία που μόνο Εκείνος διαθέτει.

Ανώνυμος είπε...

Η αρμονία και το κάλλος της φύσεως βρίσκονται σε μια κατάσταση δυναμική. Η δημιουργία δεν αποτελεί γενονός του παρελθόντος, αλλά συνεχίζει να συντελήται και σήμερα και θα συνεχισθή και αύριο με την έννοια ότι ο Θεός, ο Δημιουργός και Κτίστης του σύμπαντος, συνέχει και διακρατεί στην ύπαρξη τα όντα. Θα έχανε την ύπαρξή του το σύμπαν, αν ο Θεός δεν συνέχιζε να ασκή τη συνεκτική Του θέληση κάθε στιγμή. Τίποτα δε θα μπορούσε να υπάρχη αν δεν το ήθελε ο Θεός. Αυτός προνοεί για όλα. Αυτός βρίσκεται στην καρδιά κάθε πράγματος και διατηρεί τα πάντα στη ζωή. (Καλλίστου Γουέαρ, Ο Ορθόδοξος Δρόμος, σελίς 53, Εκδ. Επτάλοφος, Αθήναι 1984.)