Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Επανάσταση Αθανασίας - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ


 
Επανάσταση Αθανασίας
 
Ο Κωστής Παλαμάς από τις αγνότερες ποιητικές μας μορφές όταν μιλά για το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα δεν υπερβάλει.
Ο ξεσηκωμός εκείνος του Γένους όπως τον διασώζουν στα απομνήμονεύματα τους δυο από τις πλέον λεβέντικες και θυσιαστικότερες μορφές εκείνης της Επανάστασης ,ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο οσιακός Ιωάννης Μακρυγιάννης, ήταν επανάσταση αθανασίας. Όσοι πολέμησαν στον επταετή εκείνο άνισο αγώνα ήξεραν καλά την καθημερινή αναμέτρηση τους με τη θυσία και τον τετιμημένο θάνατο. Σε μια ακολουθία μαχών σώμα με σώμα ακόμη και όσοι αξιώθηκαν να ζήσουν και να δουν τη Λευτεριά να περιπάτει σε ολιγοστά αρχικά εδάφη της πατρίδος μας κουβαλούσαν στο κορμί τους κυριολεκτικά πληγές αιμάσσουσες που κατά καιρούς άνοιγαν και τους ταλαιπορούσαν και στη ψυχή την ανάμνηση κακουχιών, δοκιμασιών θανάτων πεφιλημένων τους προσώπων.Τον πόνο των εμφύλιων δεινών και την ανάμνηση των θυσιασθέντων φίλων αδελφων συγγενών και των πρωτοπαλληκαριών τους των ηγετών που έφυγαν αδίκως και τους άξιζε να δουν μια μέρα έστω συντροφιάς. Πόνουσαν ο πρώτος για το χαμό του Καραϊσκάκη που δεν τον άκουγε πως ή πατρίς τον είχε ανάγκή και επέμενε να πολεμά στην πρώτη γραμμή πυρός και ο δεύτερης έκλαιγε για δεκαετίες τον άδικό χαμό του Οδυσσέα που ταν οκύπους και ανδρείος και τίμιος της Ελευθερίας πολεμιστής και μπροστάρης.
Αν είναι κάτι που προσδίδει μια φλέβα χρυσού αθανασίας στην κληρονομιά εκείνου του ξεσήκωμου ήταν η αγνή πρωτινή Πίστη στην Παναγιά και το Χριστό μας.Μια πίστη δυναμική διαλογική με τον Χριστό και τους Αγίους. Ο Μακρυγιάννης που με παρρησσία ομιλεί με τους Αγίους. Με τον Άη Γιαννη που ευθαρσώς του παραπονείτο τά βάσανα και τα πάθια του και με τα πολλά τα βρισκε μαζί του. Και ο Γέρος του Μοριά τούτο το Λιοντάρι λεβεντιάς και θάρρους που τολμούσε να ζητάει πονετικά υπογραφή απ τον Υψιστό και γονατούσε και πρακαλούσε την Κυρά του Γένους Την Παναγία να τον στηρίξει στις ώρες τις δύσκολές που ταν πολλές και ασήκωτες.
Είναι επίσης η ελπιδοφόρα αλήθεια πως σε εκείνο τον ξεσηκωμό παρά τα πάθη και τα λάθη μας ήταν πολλοι οι θυσιαστικοι μπροστάρηδες.Επώνυμοι και ανώνυμοι. Τους μακαρίζει και τους επαινει ο Μακρυγιάννης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: