Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ


 
ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑ

Κρύο και με τις ταβερνουες κλειστές μόνος μονοτατος εις τα ενοικιασμένα βοηθητικά του. Έβρασε νερό ,έκαμε μια σούπα φιδεν που τις έτοιμες .Έκατσεν να δειπνησει με το παξηματιν που τουστειλεν η αρφή του που το χωρκόν.
Στον ηλιακόν η σοπα του πετρελαίου σιγοβραζει. Στην τηλεόραση μια ταινία ,έναν παλιον ελληνικόν. Ειδεν την με τον φίλο του στο ΗΡΑΙΟΝ εις το Βαρωσι. Ήταν πριν να τ ανατιναξουν οι Εγγλεζοι.
Ήταν κάποτε νέος. Έγραφε καλλιγραφικά ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ στους τοίχους, ο φίλος του που εγλεπεν συγκοντα ερωτησεν τον μιαν νύχτα σιγανα. Ρε φιλουιν γιατί σ αρέσκει να γράφεις πάντα τζιαι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στους τοίχους. Απαντησεν του μονομιας. Αρεσκει τζείντο ποίημα του Σολωμου . Ο Ύμνος...
Δέκα μέρες ύστερα εχωρίσαμεν. Καταζητουμενοι.Τζεινος στα πεδινα ανταρτης. Για λλεου του η διαταγη ορισεν αλλά μονοπαθκια. Τροοδος, Σταυρός της Ψωκας, Πυρκος, ΟΜΟΡΦΙΤΑ, Κεντρικες Φυλακες.
Ήταν το τελευταίον
εργον που είδαν μαζίν.
Την ώραν που ποχωριζουνταν έφκαλεν το καλόν μαντηλιν του τζιαι έδωκεν του το αθθυμιον. Τζι αν ηζησεις υστερις που το ανταρτικον. Το Σολωμον σου να μεν τον ηξηασεις να μεν τον χαμνησεις. Να τον ηγραφεις παστους τοίχους τζιαι στις καρκιές των παιθκιων σου.
Έμαθεν πως εξεβειν εις τους ουρανους στα ζωντανια των μελλοθανατων.
Ήρτεν η χάρη ηβρεν τους εσωθησαν. Έσιει που τούτες εν εμπεην μέσσε σινεμά.
Ποννα πάω στα ψη εννα δω έργα πολλά μ έναν αρφον μου.
Έππεσε εις τη μόνη του κατά το μεσανυχτον χαρουσιμα να τζοιμηθει. Σαννα τζ ήταν αλλονας μες τη καμαρουαν πολαμπεν. Ενας πρωτινος του Βαρωσιου λεβεντης....
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: