Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Μνήμη του Αγίου Επιφανίου Κύπρου (12 Μαΐου)


 Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Πατρός ημών Επιφανίου Κύπρου.
Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε γύρω στο 315 μ.Χ. στην Παλαιστίνη. Αναδείχθηκε σε σπουδαίο εκπρόσωπο του Ορθόδοξου μοναχισμού και έγινε ηγούμενος μεγάλης αδελφότητας μοναχών. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, κατόπιν παρακίνησης του Μεγάλου Ιλαρίωνος, ήρθε στην Κύπρο και ανέλαβε το θρόνο της Εκκλησίας τής Κύπρου από το 367 έως την κοίμηση του γύρω στο 403.
Ο Επίσκοπος Κυθρέας  Άγιος Πάππος, σύμφωνα με την παράδοση, όντας υπέργηρος μετέβη, υποβασταζόμενος από τους διακόνους του, στο λιμάνι της Σαλαμίνας και υποδέχθηκε τον Επιφάνιο. Κατόπιν, τον καθιέρωσε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην τότε Βυζαντινή Κωνσταντία.
Ο Άγιος Επιφάνιος, πέρα από σπουδαίος ασκητής και ενάρετος ποιμενάρχης του λαού, αναγνωρίζεται οικουμενικά και ως ο σπουδαιότερος αντιαιρετικός θεολόγος της εποχής του. Ιδιαίτερα το συγγραφικό του έργο, ο «Αγκυρωτός» και το «Πανάριον», παραμένει και σήμερα αντικείμενο έρευνας και σπουδής ανάμεσα στους θεολογικούς επιστημονικούς κύκλους.
Ευχή και προσευχή να λειτουργηθεί και πάλιν η μεγαλοπρεπής Βασιλική του Αγίου Επιφανίου στη Βυζαντινή Κωνσταντία, κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας, στα ανατολικά της νήσου μας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: