Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ “ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ”: Τίμησε τον αγνό Πύργιο αγωνιστή Χαράλαμπο Βιλαέτη


 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ “ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ”:
 
Τίμησε τον αγνό Πύργιο
αγωνιστή Χαράλαμπο Βιλαέτη
 
*Ημέρα μνήμης και τιμής η 10η Μαϊου για τον Πύργιο
αγωνιστή που έπεσε μαχόμενος στο Λαντζόι το 1821
 
*Ο Σύλλογος συμμετείχε στην λιτή εκδήλωση μνήμης στον τόπο θυσίας του αγωνιστή στην θέση «Μύλος» στα Σμιλεϊκά Αμπέλια

*Θεόδωρος Λάμπρος - Πρόεδρος
Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλάετης”:
«Τιμούμε και αναδεικνύουμε ως Σύλλογος
τον αγνό αγωνιστή του Πύργου»
 
*Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα και μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»:
 «Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Χ. Βιλαέτη»
 
Τα 200 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του Χαραλάμπη Βιλαέτη στα Σμιλεϊκα Αμπέλια στο Λαντζόι Πύργου τον Μάιο του 1821 τίμησε την Κυριακή 9 Μαϊου ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».
    Ο Πύργιος αγωνιστής Χαραλάμπης Βιλαέτης υπήρξε ο βασικός πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821 στο Πύργο και την ευρύτερη περιοχή αφού κατάφερε να συνενώσει τους επαναστατημένους Έλληνες εναντίον των Οθωμανών Τούρκων και να καταφέρουν καίρια πλήγματα εναντίον των τελευταίων. Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατός του στο Λαντζόι τον Μάιο του 1821 στέρησε από τους επαναστατημένους Έλληνες έναν αγνό και σπουδαίο αγωνιστή αλλά πάνω απ όλα άνθρωπο.
     Ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”  που φέρει τιμής ένεκεν το όνομά του Πύργιου αγωνιστή  συμμετείχε στην λιτή εκδήλωση μνήμης στην θέση «Μύλος» - στον τόπο θυσίας του την Κυριακή 9 Μαϊου παρουσία εκπροσώπων από τον Μουσικοχορευτικό Λαογραφικό Ομίλο «Ηλείων Παράδοσις», την Φιλαρμονική Πύργου, τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας και εκπροσώπων από την Τ.Κ. Λαντζοϊου καθώς και από τον κ. Σάκη Μπριντζίκη – ιδιοκτήτη του ομώνυμου κτήματος στην περιοχή.
 
Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος:
«Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του»
 
Κεντρικός ομιλητής της λιτής εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος που αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης και στον ηρωϊκό θάνατο του Χαράλαμπου Βιλαέτη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης έπεσε σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος υπερασπιζόμενος την πατρίδα και την πίστη του. Διδασκόμαστε από τον αγώνα του και χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του και να τον τιμούμε όπως του αρμόζει. Ο Σύλλογός μας φέρει τιμής ένεκεν το όνομα του Πύργιου αγωνιστή ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα και την θυσία του. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ στις καρδιές μας».
 
 
Θεόδωρος Λάμπρος – Πρόεδρος
Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»
 
 
“Διδασκόμαστε από τον αγώνα του”
 
“Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του Χαραλάμπη Βιλαέτη που έπεσε σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος στα Σμιλέικα Αμπέλια τον Μαϊο του 1821.
   Καταρχήν ως ελάχιστο φόρο τιμής αποφασίσαμε να δώσουμε στο Σύλλογό μας το όνομα του Πύργιου αγωνιστή. Για εμάς ο Χαραλάμπης Βιλαέτης δεν εξαντλείται μόνο στις 10 Μαϊου 1821. Έχουμε ως βασικό στόχο να αναδείξουμε ως Σύλλογος την ζωή, τη δράση και τους αγώνες του και να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε οι Ηλείοι να μάθουν για τον Χ. Βιλαέτη και να τον τιμήσουν όπως του αρμόζει. Διδασκόμαστε από το ήθος και τον αγώνα που έδωσε για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Σαν Σύλλογος πραγματοποιήσαμε το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον Χ. Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του στο Λαντζόι Πύργου πριν ενάμιση περίπου χρόνο. Φέτος συμμετείχαμε ως Σύλλογος στην λιτή εκδήλωση μνήμης για τον Χ. Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του όπου τιμήσαμε την μνήμη του.
 
     Σκοπός μας είναι να γυρίσουμε και άλλα ιστορικά ντοκιμαντέρ με σκοπό οι Ηλείοι και ειδικά οι νέοι άνθρωποι να μάθουν για το 1821 στην Ηλεία και να το αγαπήσουν. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ως Σύλλογος τις επόμενες δράσεις μας που αφορούν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821″. Ήδη συμμετείχαμε δυναμικά στην εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου που πραγματοποίησε με επιτυχία και για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο ο Δήμος Πύργου και συνεχίζουμε και με άλλες εκδηλώσεις με σκοπό να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία».


Από την λιτή εκδήλωση μνήμης για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του στην θέση «Μύλος» στα Σμιλεϊκα Αμπέλια την Κυριακή 9 Μαϊου.


 Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Δημήτρης Καραγκούνης, Σταμάτης Πολίτης και Φώτης Βερβίτας” με το νέο μέλος του Συλλόγου  κ. Κώστα Κατσαριώτη,  – τ. Διοικητή Πυροσβεστικής σε αναμνηστική φωτογραφία στο μνημείο του Χ. Βιλαέτη).


 Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” έδωσε δυναμικό παρόν στην εκδήλωση της 9ης Μαϊου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φώτη Βερβίτα, τα μέλη του Δ.Σ. Σταμάτη Πολίτη, Γιώργο Κουρκούτα και Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο και το μέλος Δημήτρη Καραγκούνη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε το έγκριτο Blog anastasios για την φιλοξενία των δράσεων του Συλλόγου μας