Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Μνήμη του Οσίου Πέτρου του εν Άθω (12 Ιουνίου)


 Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω. 
Ο Όσιος Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του, που ήσαν ευσεβείς και διακεκριμένα μέλη της εκεί κοινωνίας, τον είχαν αναθρέψει σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού.
 Η εκπαίδευση του Πέτρου υπήρξε αξιόλογη και με τα προσόντα που ήταν προικισμένος αναδείχτηκε σε στρατηγό. Με τη δύναμη της χριστιανικής ζωής, παρέμεινε σταθερός στο φωτεινό δρόμο του Αγίου Πνεύματος. Ανέβηκε ψηλά, εντούτοις έμεινε ταπεινός και αγαθός. Και ενώ βρισκόταν μεταξύ των επισήμων και αξιωματούχων, αγαπούσε τους φτωχούς και τους στήριζε, με διάκριση, ανακουφίζοντας τις στερήσεις και θλίψεις τους.
Απελευθερώθηκε με θαυμαστό τρόπο, όταν σε  μάχη νικήθηκε το βασιλικό στράτευμα και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Τότε, πήρε την απόφαση ν’ αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Πήγε λοιπόν στη Ρώμη, περιηγήθηκε όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα, μελέτησε την Ιστορία των αγώνων της Εκκλησίας και κατόπιν έγινε μοναχός. Έπειτα πήγε στον Άθωνα, όπου και βίωσε τη μέγιστη μορφή μοναστικού αγώνα, για καλλιέργεια των αρετών με προσευχή και υπακοή μέσα σε μια σπηλιά. Όταν πέθανε, οι μοναχοί τον έθαψαν με τιμές ως πατέρα και διδάσκαλό τους στην πορεία για πνευματική τελείωση και τον αγιασμό.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: