Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Στιγμές του αθλητισμού που θα θυμόμαστε για καιρό - Υπ.

Στιγμές του αθλητισμού 
που θα θυμόμαστε για καιρό

Νόβακ Τζόκοβιτς, ο νικητής του φετινού Roland Garros με αντίπαλο τον δικό μας Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο Νόβακ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σερβία. Ήταν μικρό παιδί όταν το Βελιγράδι ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και αναγκάστηκε μαζί τους δικούς του να ξεσπιτωθεί και να μείνουν μαζί με άλλες 20 οικογένειες σε ένα καταφύγιο για 78 μέρες (!), χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς ανέσεις και με ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας και φόβου.

Αγαπούσε πολύ το τένις. Όμως δεν είχε φιλέ για να προπονηθεί. Και τότε αποφάσισε να παίξει κρυφτό με τις βόμβες. μαζί με τη φίλη του Jelena Gencic έκαναν προπόνηση σε μέρη που μόλις είχαν βοβαρδιστεί, με το σκεπτικό ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα χτυπούσαν ξανά εκεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μια άλλη φίλη τους η Anna Ivanovic επέλεξε για χώρο προπόνησης μια άδεια πισίνα.

«Ακόμα θυμάμαι το ‘τραγούδι’ των γενεθλίων μου τη μέρα που έκλεισα τα δώδεκα: ήταν το σφύριγμα των αεροπλάνων που μας βομβάρδιζαν» θυμάται χαρακτηριστικά.

Δεν τα παράτησε ούτε μια στιγμή. Και η δικαίωση δεν άργησε να έλθει. Ο Τζόκοβιτς έφτασε στην κορυφή του κόσμου και έγινε κορυφαίος τενίστας. Και τότε η επιτυχία γίνεται όχημα και αφετηρία για μια σειρά από δράσεις προσφοράς στους συνανθρώπους του. Δημιουργεί το Ίδρυμα Νόβακ Τζόκοβιτς το οποίο διευθύνει η σύζυγός του και μητέρα των 2 παιδιών τους.

Στη χώρα που ο βασικός μισθός είναι κάτι λιγότερο από 200€, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μέχρι σήμερα με χορηγίες του Ιδρύματος έχουν:

·       κατασκευαστεί / ανακατασκευαστεί 45 νηπιαγωγεία

·       βοηθηθεί ποικιλοτρόπως περισσότερα από 22.000 παιδιά

·       απασχοληθεί πάνω από 1.600 εκπαιδευτικοί

·       βρει δωρεάν σίτιση άστεγοι και άποροι στο ειδικό εστιατόριο που έχει ιδρύσει

·       σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα κατήρτισε πρόγραμμα πρόσβασης των νεαρών Σέρβων στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Μεσούσης της πανδημίας δώρησε 1.000.000€ για να εξοπλιστεί η χώρα του στη μάχη με το φονικό κορωνοϊό.

Δίκαια η UNICEF τον έχρησε πρέσβη καλής θέλησης στη Σερβία τον Αύγουστο του 2015

Ποιος είναι ωστόσο, ο πιο σπουδαίος τίτλος από τους 70 που έχει κατακτήσει στη ζωή του; Χωρίς δισταγμό ο ίδιος ομολογεί ότι «ο σημαντικότερος τίτλος της ζωής μου, είναι αυτός που έλαβα τον Απρίλιο του 2011, παίρνοντας το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας από τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Ειρηναίο». Το παράσημο αυτό αποτελεί την υψηλότερη διάκριση στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και του αποδόθηκε, για τη σημαντική συμβολή του στην ανακαίνιση εκκλησιών στην πατρίδα του, τη Σερβία.

 ***

Σίμον Κιάερ, Αρχηγός με Α κεφαλαίο της Εθνικής ομάδας Δανίας. Ήταν Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 όταν όλος ο πλανήτης πάγωσε βλέποντας τον Κρίστιαν Έρικσεν, συμπαίκτη του Σίμον Κιάερ να καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο, κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Φινλανδία στο Euro 2020.

Στα κρίσιμα δευτερόλεπτα που πέρασαν μέχρι να έλθει το ιατρικό επιτελείο, ο Σίμον Κιάερ πλησιάζει τον Έρικσεν, ο οποίος έχει πέσει με το πρόσωπο στη γη μη έχοντας ούτε σφυγμό ούτε αναπνοή. Του ανοίγει το στόμα και κρατά τη γλώσσα του με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο ξεκινά να κάνει μασάζ στο στήθος του συμπαίκτη του. Αυτά τα πολύτιμα δευτερόλεπτα ήταν τα πιο καθοριστικά για τη σωτηρία του διεθνούς άσου, καθώς μπόρεσε να κρατηθεί ζωντανός.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Με ένα νεύμα του παρότρυνε τους δακρυσμένους και άφωνους συμπαίκτες του να σχηματίσουν ένα ανθρώπινο τείχος γύρω από τον Έρικσεν, ώστε να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Στο μεταξύ η σύζυγος του Έρικσεν που παρακολουθούσε τον αγώνα από τις κερκίδες έχει κατέβει στον αγωνιστικό χώρο και σε κατάσταση σοκ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο Κιάερ τρέχει μαζί με τον τερματοφύλακα, την καθησυχάζει και την ηρεμεί.

Οι γιατροί έχουν δώσει τις πρώτες βοήθειες και ο Έρικσεν απομακρύνεται από το γήπεδο για να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Και τότε συμβαίνει το αναπάντεχο: Οι Φινλανδοί φίλαθλοι, που ως τώρα παρέμεναν σιωπηλοί ξεσπούν σε χειροκροτήματα και φωνάζουν ρυθμικά «Κρίστιαν» για να δώσουν κουράγιο στους … αντιπάλους τους Δανούς! Εκείνοι απαντούν επίσης ρυθμικά «Έρικσεν» και στο τέλος όλοι μαζί ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Όταν οι παίκτες των δύο ομάδων επέστρεψαν στο γήπεδο για να συνεχίσουν τον αγώνα μετά από δύο ώρες, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι να τους χειροκροτήσουν.

Δανία – Φινλανδία: σημειώσατε Χ, γιατί ο πραγματικός νικητής ήταν το εὐ ἀγωνίζεσθαι.

Υπ.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτότυπο. Ευχάριστο. Εποικοδομητικό. Διδακτικό.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι αυτά τα σχολιάζουνε τα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα ή οι τηλεοράσεις. Μεγάλη θα ήταν η όφειλα από τέτοιες φωτογραφίες με το καταπληκτικό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν παρακολουθώ αγώνες. Άκουσα για τα περιστατικά. Τώρα που τα διάβασα εδώ δεν θα τα ξεχάσω.
Επίκαιρο και καλό το θέμα σας.

Αλεξανδρεύς είπε...

Υπέροχο!