Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Τελετή Αποφοίτησης Ιεροσπουδαστών Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

 

 Τελετή Αποφοίτησης Ιεροσπουδαστών Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»
Το απόγευμα τής Πέμπτης, 24 Ιουνίου 2021, με την προσέλευση, κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Η τελετή έλαβε χώρα στη δυτική είσοδο, στα προπύλαια της Σχολής.


Με την άφιξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών Κιτίου κ. Νεκταρίου, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα,  του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπ. Βόστρων κ. Τιμοθέου, τού Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, του Αρχιγραμματέως τής Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γεωργίου Χριστοδούλου, του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, και πολλών κληρικών, ξεκίνησε η τελετή με Δέηση, από το Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου.
Αμέσως μετά, ο π. Βενέδικτος, στην ομιλία του, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όλα τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, τους κληρικούς, το διδακτικό προσωπικό και τους συγγενείς των Ιεροσπουδαστών.
Ο Διευθυντής της Σχολής, στη γλαφυρή ομιλία του ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και αδιάλειπτος οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα, τους Ιεράρχες που επισκέφθηκαν τη Σχολή και έκαναν διαλέξεις, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και βέβαια τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, ιδίᾳ τον Πρόεδρο της Εφορείας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα. Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές που αποφοιτούσαν τόνισε να μη γίνουν επιλήσμονες των δωρεών που έχουν λάβει κατά την φοίτησή τους στην ιερατική σχολή και να εγκαρτερούν ἐν ὑπομονῇ καθόλη τη διάρκεια της μελλοντικής ιερατικής τους πορείας.
Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο πρωτεύσας διάκονος τής Μητροπόλεως Κιτίου π. Δημήτριος Βασιλείου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, τους πνευματικούς πατέρες και καθοδηγητές του, επισήμανε ότι αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Νικόλας Γιασουμή. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε τον ευεργετικό ρόλο της Σχολής, η οποία στελεχώνει την Εκκλησία της Κύπρου μας. Η Εκκλησία είναι πάντοτε δίπλα στο ποίμνιό της, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και η συμβολή της στα θέματα Παιδείας τεράστια. Τελείωσε με την επισήμανση ότι το Υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την Εκκλησία με μία διαχρονική, στενή και εποικοδομητική συνεργασία.
Αμέσως μετά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή πως «Από τη χρονιά ίδρυσης τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου, η Ιερατική Σχολή μας συνεχώς φθίνει. Κι ίσως ο πρώτος που φταίει να είμαι εγώ. Το πρόβλημα υγείας μου όμως, δεν μου επέτρεψε να ασχοληθώ συστηματικά με τη Σχολή. Ωστόσο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις θερινές διακοπές, για να σκεφτούμε πώς θα αναμορφώσουμε το πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή.  Η Ιερατική Σχολή είναι περισσότερο αναγκαία από τη Θεολογική, από την άποψη ότι έχουμε μεγάλες ανάγκες κληρικών στην ύπαιθρο, αλλά και στις ενορίες των πόλεών μας. Διότι, ο προϊστάμενος – θεολόγος κληρικός, θα πρέπει να έχει την άνεση να ασχοληθεί με το κήρυγμα, τα κατηχητικά, την εξομολόγηση, τους κύκλους Γραφής κ.λ.π. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει επίπεδο μόρφωσης και ο απόφοιτος τής Ιερατικής Σχολής. Συμφωνώ με όσα προείπε ο Διευθυντής τής Σχολής. Είναι αναγκαίες και οι δύο σχολές, καθότι πορεύονται παράλληλα και η καθεμία έχει τον σκοπό της.  Και πιστεύω πως όταν εργασθούν από κοινού, θα έχουμε καλά αποτελέσματα».
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος εξήρε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου. Αναφερόμενος στον αληθινό και γνήσιο σκοπό τού ιερατικού λειτουργήματος, υπενθύμισε τα λόγια τού Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου «πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου καὶ δοῦναι Θεῷ καὶ Θεόν ποιῆσαι  τόν ἄνθρωπον». Να δώσει, δηλαδή  φτερά στην ψυχή, να την αρπάξει από τα νύχια του διεφθαρμέ­νου κόσμου, να την προσφέρει στον Θεό, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατά Χάριν Θεός».
Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Μακαριώτατο και τον έφορο τής Σχολής Μητροπολίτη Τριμυθούντος αντίστοιχα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνο από τον ιεροψαλτικό χορό της Σχολής υπό την διεύθυνση του αιδεσιμολ. Πρωτοπ. Δημητρίου Δημοσθένους.
Τέλος ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.  
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
Δείτε επίσης: Ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την Τελετή Λήξης των Μαθήματων της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: