Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Λανθασμένη ανάρτηση

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα στα πλαίσια της ενημερώσεώς μου από το διαδίκτυο περιήλθα διάφορες ειδησεογραφικού χαρακτήρα ιστοσελίδες. Με έκπληξή μου, σε κάποιες από αυτές, συνάντησα την είδηση ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πατρών (γνωστό και ως Λάγγουρα) σημειώθηκαν επεισόδια κατά την Θ. Λειτουργία της Κυριακής της Πεντηκοστής ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι  κάποιοι πιστοί αρνούνταν να φορέσουν μάσκα με συνέπεια να κληθεί η Αστυνομία.

Η έκπληξή μου οφείλεται στο γεγονός ότι στην συγκεκριμένη εκκλησία, και μάλιστα από πρωινή ώρα, εκκλησιαστήκαμε τόσο εγώ όσο και συγγενείς μου που βρίσκονταν στην Πάτρα. Συγκεκριμένα μέχρι το μέσον περίπου της Θ. Λειτουργίας βρισκόμουν εντός του ναού ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκα στον περίβολο προκειμένου να δώσω την ευκαιρία και σε κάποιον άλλο πιστό να εισέλθει, αφού στον συγκεκριμένο ναό τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού τηρούνται με μεγάλη ακρίβεια.

Σε καμία στιγμή ωστόσο -από το πρωί μέχρι το τέλος της ακολουθίας- δεν συνέβησαν τα «γεγονότα» στα οποία αναφέρονταν οι ειδησεογραφικές σελίδες. Κάνοντας μια επιπλέον έρευνα στους παρόντες στην Θεία Λειτουργία πιστούς  επιβεβαίωσα ότι το «γεγονός» δεν είχε διαφύγει της δικής μου προσοχής αλλά ήταν απολύτως ψευδές.

Στη συνέχεια προσπάθησα να διαπιστώσω την πηγή, τον πρώτο δηλαδή δημοσιεύσαντα την «είδηση» και κατέληξα ότι ήταν η ιστοσελίδα σας tempo24.news με ώρα δημοσίευσης 10.35 της 20-6-2021 ( βλ. www.tempo24.news/eidisi/350418/entasi-se-iero-nao-tis-patras-gia-mi-hrisi-maskas-klithike-i-astynomia ) ήταν αυτό με την πρώτη χρονολογική ένδειξη δημοσίευσης αλλά και αυτό στο οποίο παρέπεμπαν όλες οι αναδημοσιεύσεις.

Την «είδηση» η οποία παραμένει μέχρι και τώρα στο σάιτ σας (τελευταία πρόσβαση 22/6/21 ώρα 18.21) παραθέτω:
«Ένταση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν φωνές διαμαρτυρίας για πιστούς που δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Φαίνεται να ζητήθηκε να φορέσουν μάσκα, όσοι δεν φορούσαν και εκεί άρχισε η έντονη συζήτηση. Την ανησυχία, κλήθηκε να διαχειριστεί η αστυνομία.»  

Άλλα σάιτ εμπλούτισαν καταλλήλως τα παραπάνω. Για παράδειγμα  το  newsit.gr εμπλέκει και τον ιερέα της ενορίας (μόνον στον τίτλο) γράφοντας:

«Το θερμόμετρο της έντασης στην εκκλησία της Πάτρας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα. Παρά τις συστάσεις του ιερέα οι φωνές διαμαρτυρίας δεν σταματούσαν… Ένταση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, υπήρχαν φωνές διαμαρτυρίας για πιστούς που δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Φαίνεται να ζητήθηκε να φορέσουν μάσκα όσοι δεν φορούσαν και εκεί άρχισε η έντονη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Την ανησυχία ορισμένων, κλήθηκε να διαχειριστεί η αστυνομία, που λίγο αργότερα κατάφερε να ρίξει τους τόνους τόσο εντός όσο και περιμετρικά της εκκλησίας. ( https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/patra-entasi-se-ekklisia-me-fones-kai-afiksi-tis-astynomias-kata-ti-diarkeia-tis-theias-leitourgias/3309814/)

Η είδηση έφθασε και στα πανελλήνιας εμβέλειας μέσα όπως το skai.gr Συγκεκριμένα https://www.skai.gr/news/greece/patra-entasi-se-iero-nao-gia-mi-xrisi-maskas-klithike-i-astynomia

Επειδή πρόκειται για μια προφανώς ψευδή είδηση και επειδή όλες οι άλλες πηγές παραπέμπουν στη δική σας ειδησεογραφική σελίδα και τέλος εξαιτίας του ότι το θέμα των ψευδών ειδήσεων (fake news) αποτελεί μάστιγα της εποχής στην οποία φαντάζομαι δεν θέλετε να είστε μέτοχοι θα σας ζητούσα να προβείτε άμεσα στην ανασκευή της δημοσίευσής σας και στον καλύτερο έλεγχο των όποιων πηγών σας.

Με τιμή

Γιώργος Μαρκάκης
Εκπαιδευτικός

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρατράβηξε αυτό το θέμα. Την Κυριακή το πρωί πήγα σε κάποιο πανηγύρι στο οποίο μίλησε κάποιος από τους ιεροκήρυκες της Πάτρας. Που το πήγε που το έφερε έκλεισε το κήρυγμά του με την μάσκα. Προτρέποντας μέσα στο ναό να μην την φοράμε. Βρήκε την ευκαιρία βλέποντας κόσμο να πει την άποψή του. Να μην πω την ημέρα της ενότητας -με την εορτή της Αγίας Τριάδας- να μας σπείρει τον διχασμό. Έτσι το θέμα συζήτησης στον περίβολο του ναού ήταν η μάσκα και όχι η γιορτή.
Το κακό αυτό θα βρει κάποια λύση; Ο Μητροπολίτης Πατρών μήπως θα πρέπει να υποδείξει στους κληρικούς να σταματήσουν κάθε ομιλία για τον ‘’άγιο’’ κορονωϊό και τον λέω ‘’άγιο’’ γιατί περισσότερα ακούμε στα κηρύγματα για μάσκα, εμβόλιο, συνωμοσιολογία και λιγότερο για τον Κύριο Ιησού Χριστό και την διδασκαλία του. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας πάντα όπως τον ακούω στον Λύχνο μιλάει πνευματικά χωρίς υπαινιγμούς. Καταρτίζει όλους εμάς με τον Αγιοπατερικό λόγο του και χαίρομαι να τον ακούω. Όλοι αυτοί οι ιεροκήρυκες δεν τον ακούνε, δεν παίρνουν παράδειγμα από τον Μητροπολίτη μας και προϊστάμενό τους. Θα πρότεινα στον Σεβασμιώτατο να τους κάνει σεμινάρια ομιλητικής μήπως και μάθουν κάτι.
Ας γνωρίζουν οι ιεροκήρυκες ότι από σεβασμό δεν τους λέμε κλείστε το στόμα σου, αλλά ο χλευασμός από τους μεν και τους δε υπάρχει. Αυτό μειώνει όχι τους ιεροκήρυκες αλλά την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πέτρος Χ. Αδαμόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Για ψάξε να δεις κ. Μαρκάκη αν είναι fake news ή είναι κατευθυνόμενη είδηση.
Υπάρχουν αντιπαλότητες μεταξύ των ενοριών.
Οι λόγοι πολλοί μην τους γράψω τώρα και σκανδαλίσω!!!

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Αδελφε μου μπραβο. Ολα τα αλλα ειναι περιττα. Μετ ου πολλας ταυτας ημερας ... πιο θεολογικα.Αθανασιος Κοτταδακης

Ανώνυμος είπε...


Χωρίς έρευνα παίρνουν το πληκτρολόγιο και γράφουν οι αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι.
Υπάρχουν αφορμές από αρχιερείς και κληρικούς. Ο δικός μας Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος που μεγάλωσε και σπούδασε στην Γερμανία δίνει το καλό παράδειγμα φορώντας την μάσκα προστασίας από τον ιό στις ακολουθίες.
Σας παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες από την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, κατά την εορτή της Πεντηκοστής (http://www.imioanninon.gr/main/?page_id=28753). Αν το έκαναν αυτό και άλλοι ιεράρχες όλα θα πήγαιναν καλά.
Το ρηθέν από τον λαό «από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι» είναι η δικιά μου σκέψη για την λανθασμένη αυτή είδηση.
Κατά τα άλλα το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίζει.

Ανώνυμος είπε...

Οι απαντήσεις σε φανταστικές ειδήσεις που παραπλανούν είναι αναγκαίες. Όμως το κακό από το κουτσομπολιό έχει γίνει.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αδαμόπουλε, "ξεχάσατε" να συμπεριλάβετε στο κατηγορητήριό σας και κάποιους ιερείς που διακρίνονται για τα κηρύγματά τους υπέρ του επιεικώς αμφιλεγόμενου εμβολιασμού με τα συγκεκριμένα εμβόλια και φωτογραφίζονται κι όλας εμβολιαζόμενοι...

Ανώνυμος είπε...

Από το tempo24 έλαβα την ακόλουθη απάντηση στο προσωπικό μου mail την οποία και προωθώ στα σχόλια ως συμπλήρωμα στο άρθρο:
Αγαπητέ κύριε Μαρκάκη.

Σε απάντηση της επιστολής σας αναφέρουμε:
Η είδηση που αναρτήθηκε αναφέρει επί λέξει τα εξής:

"Ένταση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν φωνές διαμαρτυρίας για πιστούς που δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Φαίνεται να ζητήθηκε να φορέσουν μάσκα, όσοι δεν φορούσαν και εκεί άρχισε η έντονη συζήτηση.

Την ανησυχία, κλήθηκε να διαχειριστεί η αστυνομία. "

Αυτό και μόνον αυτό αναφέρθηκε και για τη συνέχεια σας ενημερώνουμε για τα εξής:

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ αναφέρεται πως πιστοί τηλεφωνησαν το πρωΐ της Κυριακής στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και ανέφεραν οτι στο συγκεκριμένο Ναό και πιο συγκεκριμένα στον περίβολο, υπήρχαν άτομα χωρίς μάσκα. Την είδηση μάλιστα την διασταυρώσαμε και σε διπλή τηλεφωνική επικοινωνία.

Περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε οτι τα συγκεκριμένα άτομα, προφανώς μετά τις παρατηρήσεις πιστών αποχώρησαν.

Αν και εφόσον έχετε την διάθεση, μπορείτε να αναζητήσετε την σχετική πληροφόρηση από την Αστυνομία. Εάν δεν αντιληφθήκατε το γεγονός της άφιξης του περιπολικού προφανώς και δεν ευθυνόμαστε εμείς φυσικά ούτε και εσείς διότι κατά την διάρκεια του εκκλησιασμού δεν είστε υποχρεωμένος να αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στον περίβολο του Ναού.. Σε σχέση με το τι αναφέρουν άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, προφανώς επίσης και δεν φέρουμε εμείς την ευθύνη.

Τέλος σημειώνουμε πως ούτε δόλος υπάρχει, ούτε κατά την κρίση μας προκλήθηκε από την συγκεκριμένη ανάρτηση πρόβλημα σε σχέση με την απρόσκοπτη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού από τους υπευθύνους του Ιεροιύ Ναού. Ιδιαίτερα δε το δημοσίευμα απέδειξε πως οι πιστοί διαθέτουν αντανακλαστικά και προστατεύουν το εκκλησίασμα, όπως άλλωστε και οι υπεύθυνοι του Ναού.
Γ. Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα οποία έγραψα συμπεριλαμβάνουν κάθε αλλότρια αναφορά την ώρα του κηρύγματος. Δεν είναι σωστό στο κήρυγμα να μιλούν υπέρ του εμβολιασμού. Πρέπει όμως να πειθαρχούν στις υπουργικές αποφάσεις εντός του χώρου του ναού.
Πέτρος Χ. Αδαμόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί πιστοί λοιπόν, οι οποίοι προσήλθαν στον ναό για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία, (και πιθανόν να Κοινωνήσουν), κατήγγειλαν στην Αστυνομία άλλους πιστούς, (αδελφους τους εν Χριστώ δηλαδή), ότι δεν φορούσαν μάσκα στον ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ, (όχι μέσα στον ναό).
Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της πλύσης εγκεφαλου, που έχει υποστεί ο λαός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ας ευχηθούμε το Αγιον Πνεύμα να μάς φωτίση όλους.