Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας (11 Ιουλίου)


 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, ένεκα της ανάμνησης του θαύματος που έγινε από την Αγία, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι, ένας που περιείχε τον όρο (απόφαση) της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451) και την απασχόλησε το Χριστολογικό δόγμα, και έναν τόμο με τις απόψεις των αιρετικών (Μονοφυσιτών). Να σημειώσουμε ότι η κυρίως μνήμη του μαρτυρίου της Αγίας Ευφημίας τελείται στις 16 Σεπτεμβρίου.
Επίσης σήμερα τιμούμε τη μνήμη της Ισαποστόλου Όλγας, βασιλίσσης της Ρωσίας, και του Ιερομάρτυρος Αρσενίου πατριάρχου Αλεξανδρείας.
 Η Αγία και Μεγαλομάρτυς Ευφημία παιδιόθεν ήταν πολύ ευσεβής, λόγω της ορθής και συγκροτημένης ανατροφής που της είχαν δώσει οι γονείς της.
Αγάπησε με μεγάλη θέρμη και αυθεντική αφοσίωση το Χριστό, κάνοντας πράξη στη ζωή της τα λόγια του ιερού Ευαγγελίου που είχε διδαχθεί. Φρόντιζε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο, ακόμα πολλές φορές και εις βάρος της υγείας της.
Προδόθηκε από φθόνο, για τη χριστιανική της ιδιότητα, γι’ αυτό και οδηγήθηκε  ενώπιον του Διοικητή της πόλης, όπου ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό και γι` αυτό υπέστη άγρια βασανιστήρια.
Το θαυμαστό τέλος της Μαγαλομάρτυρος Ευφημίας επήλθε, αφού προηγουμένως ρίχτηκε στα άγρια θηρία που την κατασπάραξαν, παραδίδοντας έτσι την ψυχή της στο Βασιλέα Χριστό.
Επιπρόσθετα, με το μαρτύριο της αγίας Ευφημίας επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά η προσφορά και ο δυναμισμός των χριστιανών γυναικών, οι οποίες, με τη χάρη του Θεού, βρίσκουν το ψυχικό σθένος και τη θαρραλέα υπομονή για χάρη της αγάπης του Χριστού και τη διαφύλαξη της παρακαταθήκης της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ακόμη, η σημερινή εορτή μας καλεί να προσευχηθούμε για όλες τις γυναίκες του κόσμου που θυσιάζονται καθημερινά, για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: