Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Η αναπαράσταση της Μάχης του Γηροκομειού Πατρών (Μάρτιος 1822)

Με την συμμετοχή του Συλλόγου της Ηλείας «Χαράλαμπος Βιλάετης»

Αναπαράσταση της μάχης του Γηροκομείου Πατρών

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από το 1821 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα για πρώτη φορά η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Γηροκομειού Πατρών, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021. Με πρωτοβουλία του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών όπλων Πατρών και υπό την αιγίδα της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Πατρέων, το απόγευμα της 3ης Ιουλίου 2021, στον χώρο της ιστορικής Μονής Γηροκομειού Πατρών, πραγματοποιήθηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα «Η Μάχη του Γηροκομειού», που αφορούσε την απόπειρα λύσης της πολιορκίας του Κάστρου των Πατρών από τις Ελληνικές δυνάμεις υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη.



Λίγα λόγια για την Μάχη

Η Πάτρα, παρότι πρωτοστάτησε στην Εθνεγερσία, από τις πρώτές μέρες του Μαρτίου του 1821, δεν μπόρεσαν οι Έλληνες μαχητές να καταλάβουν το Κάστρο της πόλεως (που, τελικά, έμεινε στα χέρια των Τούρκων έως το 1828!). Ανάμεσα στις προσπάθειες επικράτησης ήταν και αυτές του Μαρτίου του 1822, που συντόνισε ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (μετά τις επιτυχίες σε Τριπολιτσά και Ακροκόρινθο, τους προηγούμενους μήνες). Στις 2 και 9 Μαρτίου 1822 λαμβάνουν χώρα οι μάχες Γηροκομειού και Σαραβαλίου αντιστοίχως, που έδωσαν στους Έλληνες την νίκη, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν στο τέλος.

Η παράσταση ως φόρος τιμής στους Ήρωες

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου κ. Κ. Βαγγελάκος. Στην όλη θεατρική εκδήλωση, που στηρίχθηκε σε κείμενο και διαλόγους του Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», φιλολόγου Γεωργίου Κουρκούτα, συνεργάστηκε ο Σκοπευτικός όμιλος Παραδοσιακών όπλων Πατρών με τον Πολιτιστικό τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καθώς και το Χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γηροκομείου και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά. Επίσης οι διοργανωτές μέσω του Προέδρου του Σκοπευτικού Κωνσταντίνου Βαγελάκου, ευχαρίστησαν τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Αρχιμανδρίτη π. Συμεών για τις ευλογίες του στην εκδήλωση.

Ο π. Συμεών αναφέρθηκε στην προσφορά της Ορθοδοξίας και των Ιερών Μονών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Εθνεγερσίας. Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε Επιμνημόσυνη Δέηση, Αφήγηση Ιστορικών γεγονότων, αναπαράσταση – αναβίωση, χορευτικά και Μουσειακή Έκθεση αυθεντικών κειμηλίων του 1821 ενώ στο τέλος προσφέρθηκαν χειροποίητα γλυκίσματα στους παρευρισκομένους.

Παρουσίες και χαιρετισμοί

Αφηγητές στο δρώμενο ήταν οι Γεώργιος Κουρκούτας και Πηγή Ζαβέρδα, ενώ το παρών έδωσε αντιπροσωπεία με παραδοσιακές φορεσιές του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης», με τους Φώτιο Βερβίτα και Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο.  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέα Φίλια, κος Γιορμέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας Παν. Μελάς, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος και ο βοηθός Αστυνομίας Αχαΐας, Αστυνομικός Διευθυντής Β. Σαράτσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: