Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συστήνει την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού

 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος 
συστήνει την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού

Σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούλιο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες υποδέχθηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και την υποδοχή, δήλωσε ότι ζήτησε την στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους, να εμβολιασθούν για να προστατευθεί το αγαθό της ζωής.

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, ήταν χρήσιμο να ζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση τονίζοντας τα εξής: «Αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επισκεπτών εισηγητών, όσο και από την πλευρά των Μελών της ΔΙΣ, ώστε να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής μάς μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητάς του. Έγιναν ερωταπαντήσεις και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις.  Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα»,ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ότι όλοι θέλουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτήν την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία».

Μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία Της και απεφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.  

 Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρυτάνευσε η στοιχειώδης σύνεση.
Η Εκκλησία ας αφήσει την ευθύνη του εθνικού και κοινωνικού διχασμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους "ειδικούς".

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να τηρηθούν τα μέτρα που έθεσε ο Μητσοτάκης για όλο τον κόσμο. Γιατί ιδιαίτερη μεταχείριση στους ρασοφόρους. Εμείς οι γιατροί πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιασθούμε. Οι ρασοφόροι που έχουν επαφή με αρκετό κόσμο γιατί να εξαιρούνται; Στα καφενεία, μπαρ, εστιατόρια θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Γιατί στην Εκκλησία δεν επέβαλαν το ίδιο μέτρο; Οι παπάδες πάντα ήταν προύχοντες και προνομιούχοι σε Βυζάντιο, τουρκοκρατία, έως και σήμερα. Κάνεμε παπά και αμόλα με στον κάμπο!!!

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να μείνει σταθερή σε τυχόν πιέσεις τού πέτσα καί λοιπών....

Ανώνυμος είπε...

Εσείς οι γιατροί 7:45,αν βέβαια είσαι γιατρός, θα έπρεπε να διαφωτίσετε τον κόσμο προκειμένου αυτός να είναι προσεκτικός με τα συγκεκριμένα εμβόλια, τα αδοκίμαστα σε βάθος χρόνου.
Αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να έχετε ήδη κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι απαράδεκτος σε όλους τους χώρους,7:54 μ.μ.,η διχόνοια είναι ότι χειρότερο ,με αποκορύφωμα αν μπει καί στην ανώτερη καί ιερότερη Σύναξη,τον εκκλησιασμό.....που πάντα ενώνει τούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως κομμάτων, ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδεολογιών κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

"Ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση...."
Θα μπορούσε να μείνει στην ελεύθερη επιλογή. Πώς εκφράζει γνώμη η Ιερά Σύνοδος, για θέμα ιατρικό; Με ποιο δικαίωμα τοποθετείται σε επιστημονικό ζήτημα;
Ούτε υπέρ, ούτε εναντίον, μπορούν να τάσσονται δημοσίως, οι Μητροπολίτες - ως επί το πλείστον ολιγογράμματοι (ιδίως οι της ΔΙΣ). Και χωρίς καν να συγκληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας, έστω για το πνευματικό περιεχόμενο της πανδημίας και όχι των θεραπειών.
Φτάνει πια αυτή η αμνήστευση των ευθυνών της κυβέρνησης των χιλιάδων νεκρών. Για πόσο ακόμη χωρίς ίχνος ντροπής θα είναι το δεκανίκι μιας αποτυχημένης διαχείρισης; Μιάς ανεύθυνης πολιτικής; Και μάλιστα εις βάρος της Εκκλησίας!
Θα ενημερώσει, γράφει, με εγκύκλιο το Λαό για την κανονική διδασκαλία σε θέματα πανδημιών.... και συνεχίζει ... με συχνή συμμετοχή στη λατρευτική Της ζωή. Ώ της υποκρισίας!!! Πώς θα δικαιολογήσουν το κλείσιμο των Εκκλησιών; Τις διώξεις για τη Θεία Κοινωνία;
Σωστά γράφουν για συχνή συμμετοχή. Αυτό έγινε όμως; Παραδέχονται ευθέως ότι δεν τηρήθηκε η κανονική διδασκαλία.
Είναι λογικά πρόβατα όμως ο Λαός, όσο και αν παλεύουν για το αντίθετο, πολιτικοί και Δεσπότες. Απλά είμαστε ακατήχητοι και μακριά απ' τη Μετάνοια! Γι' αυτό γευόμαστε τους καρπούς των έργων μας. Εμείς είμαστε οι όντως υποκριτές. Πού να βρεθεί ποιμένας;
Αντί λοιπόν να καλέσουν σε νηστεία, πένθος και Μετάνοια, θέλουν "να ελέγξουν και να περιορίσουν κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς...". Αντί για ενότητα και σεβασμό στην προαναφερθείσα ελευθερία, να φιμώσουν τους διαφωνούντες, διότι "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις".
Αντί να φερθεί σαν οργανισμός - αφού αδυνατεί σαν εκκλησιαστικό σώμα- να προστατεύσει και να υπερασπίσει έστω, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που καταπατούνται στο όνομα δήθεν της υγείας (μάλλον της πολιτικής για την υγεία είναι το σωστό - γιατί υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πολιτικές, ακόμη και επιστημονικές), φέρεται ως η μακρά χείρα της κρατικής εξουσίας. Και "διακινδυνεύουν" την υγεία όλων μας- ψυχική και σωματική - δικαιολογώντας τους υπευθύνους των νεκρών, θετικών στον κορωνοιό και μή.
Πώς λοιπόν θα αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών;
Mου έκανε εντύπωση η απάντηση του Μητροπολίτη Καρπενησίου σε έναν υπουργό της κυβέρνησης: "Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, εγώ σας το λέω ευθέως δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Ελεύθερος ο καθένας να λειτουργήσει και να σκεφτεί όπως θέλει. Σίγουρα για το κοινωνικό καλό πρέπει οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Από την άλλη όμως επειδή υπάρχουν και πολλές ενστάσεις νομίζω ότι για μας, επειδή έχουμε ήδη φορτωθεί πολύ, αν σας δείξω επιστολές, email, τι σχόλια δεχόμαστε και από τις δύο πλευρές. Η μια να μας θεωρεί ότι έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα, η άλλη να μας θεωρεί τζιχαντιστές. Κατακρινόμαστε από όλους, περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί και έχω την αίσθηση ότι αν μπούμε σε αυτή την λογική τελικά θα μείνουμε μόνοι μας στις εκκλησίες χωρίς κανένα πιστό".
Ξεκάθαρη αγωνία Ποιμένος που προσπαθεί να αφουγκραστεί το ποίμνιό του. Χωρίς να διχάζει.
Τί προσπαθούν να πούν; Που δίνουν αμνηστία σε όσους δεν εμπιστεύεται ο λαός;
Που στην πραγματικότητα, με την αποτυχία τους απομακρύνουν και από αυτόν τον εμβολιασμό; Αντί να εμπνεύσουν, φοβίζουν και υποχρεώνουν. Πώς θα εμπνεύσουν όμως; Με τί ηθικό υπόβαθρο; Οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη διάλυση του συστήματος υγείας, ξαφνικά ενδιαφέρονται για εμάς. Έλεος πια!

ΥΓ1. Πόσοι νοσηλευόμενοι από covid, πρόλαβαν να εξομολογηθούν πριν πεθάνουν; Πού ήταν η διοικούσα Εκκλησία; Ούτε έναν απλό παπά δεν έστειλαν στους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν, μόνοι και απομονωμένοι, κατ' άνθρωπο. Ούτε στο τηλέφωνο, όχι με φυσική παρουσία.

ΥΓ2. Αφιερωμένο: "Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, μες στο σύρμα περπατώ
θα περάσουν μαύρες μέρες δίχως να σε ξαναδώ." Μίκης Θεοδωράκης.

Ανώνυμος είπε...

Απευθύνεται στον 7:45 ο 11:22..

Ανώνυμος είπε...

Ποιος σου ειπε να το κάνεις αν είσαι γιατρός;αντιστασου και εσύ και οι συναδερφοι σου..μονο ετσι θα σωθουμε..οσο υπακούμε τοσο μας εκμεταλλεύονται...