Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Με εκσφενδόνισε με όλη του τη δύναμη στα σκαλιά - Υπ.

Με εκσφενδόνισε με όλη του τη δύναμη στα σκαλιά

Δεν άντεχα να βλέπω τη μανούλα μου να υποφέρει φριχτά μαρτύρια
κι έκλαιγα γοερά.
Εκείνος τότε με πήρε στην αγκαλιά του
και μου 'ταξε πως θα μου δώσει όλα τα καλά της γης.
Κι ακόμα πως θα με κάνει γιο του.
Πίστεψε πως θα με καταφέρει, εμένα, τριών χρονών παιδάκι.
Έσφιξα τότε τα μικρά μου χεράκια
και του έδωσα μια γροθιά.

Εκείνος ούρλιαξε
πιο πολύ από ντροπή, παρά από πόνο.

Με εκσφενδόνισε με όλη του τη δύναμη στα σκαλιά...

Με ανοιγμένο το κεφάλι
αιμορραγώ μπροστά στα πόδια της γλυκιάς μου μανούλας.

Όλοι περιμένουν ότι θα λυγίσει.
"Δόξα τω Θεώ", είπε εκείνη γαλήνια
"Θα γίνω μητέρα μάρτυρα".

Τῇ ιε΄τοῦ μηνὸς Ἰουλίου
Μνήμη τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Κηρύκου
καὶ Ἰουλίττης τῆς μητρὸς αὐτοῦ.
Υπ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά έλεγαν καί έπρατταν οι Μάρτυρες τον 3ο αιώνα.
Σήμερα για εμάς, υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα, αγαπητέ Ανώνυμε 6:44 μ.μ., είναι ότι κάποιοι (ίσως κι εσύ, μακάρι να κάνω λάθος) νομίζουν ότι ζουν στην εποχή του Διοκλητιανού. Ας συντονίσουμε λοιπόν τα ημερολόγιά μας στο "σήμερα" και ας δούμε καθαρά τι συμβαίνει γύρω μας. Άλλο οι διωγμοί και άλλο ο κορονοϊός. Τι σύγχυση Θεέ μου!
Όταν οι Χιλιαστές αρνούνται την μετάγγιση αίματος, τους κατακρίνουμε ότι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Εμείς την σεβόμαστε;

Ανώνυμος είπε...

Κατά την διάρκεια του ενάμιση χρόνου που πέρασε, πλησιάσαμε αρκετά την εποχή του Διοκλητιανού, αγαπητέ 3,35.
Αν εξαιρέσεις τη σωματική βία, πρέπει να θυμάσαι ότι είδαμε κλειστούς ναούς, (και μάλιστα σε κορυφαίας σημασίας εορτές, όπως η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα), Μητροπολίτες και Ιερείς να σύρωνται στο Αυτόφωρο και σε Ανακριτικά Γραφεία, πιστούς να φοβούνται να ανάψουν κερί στην Εκκλησία διότι δέν προβλεπόταν έξοδος από το σπίτι τους γι αυτό τον λόγο, χυδαίες επιθέσεις από ΜΜΕ κατά Ιερέων, επειδή ετέλεσαν "κρυφές" Λειτουργίες, μεγάλους ναούς να δέχωνται μόνον 9 (!) πιστούς, περιπολικά της Αστυνομίας να περικυκλώνουν ναούς, και άλλα πολλά, τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψη για μία χώρα, που το Σύνταγμα της αναφέρει ότι επικρατούσα Θρησκεία είναι η Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Κατά την διάρκεια του ενάμιση χρόνου που πέρασε, αγαπητέ Ανώνυμε 10:20΄μ.μ. δεν πλησιάσαμε καθόλου την εποχή του Διοκλητιανού. Κανένας δεν μας ζήτησε να αλλάξουμε την πίστη μας. Μας ζητήθηκε να περιοριστούμε, σε όλα τα επίπεδα, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, κάτι που γινόταν πάντα, αιώνες τώρα, σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μάλλον, όμως, η ικανοποίηση του ιδίου θελήματος είναι προτεραιότητα και ο εγωισμός μας είναι μεγαλύτερος στις ημέρες μας κι έτσι "απαιτούμε" να γίνει το δικό μας, έστω και αν ο σεβασμός στη ζωή -αυτό το δώρο του Θεού- και η αγάπη προς τον πλησίον υπαγορεύουν κάποιες πρόσκαιρες θυσίες. Γιατί κανείς δεν λέει ότι δεν στερήθηκε τη λειτουργική ζωή κατά το προηγούμενο διάστημα. Και βέβαια τη στερηθήκαμε, αλλά για καλό σκοπό και ίσως βγήκαμε ωφελημένοι. Μία δοκιμασία επέτρεψε ο Κύριος, και δεν μπορούμε ούτε να την αναγνωρίσουμε! Η θυσιαστική αγάπη για το συνάνθρωπό μας και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, λοιπόν, είναι οι λόγοι του περιορισμού μας και όχι ο "Διοκλητιανός".

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνω αγαπητέ 9,34 τον άνθρωπο που είναι φορέας του ιού, και από αγάπη προς τον πλησίον θυσιάζει το δικαίωμα του στον Εκκλησιασμο, και παραμένει κατ' οίκον, γα να μήν διασπείρη τον ιό στούς άλλους.
Δυσκολεύομαι όμως να καταλάβω γιατί να στερούνται τον Εκκλησιασμό, με το κλείσιμο των ναών, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δέν είναι φορείς του ιού, αλλά απολύτως υγιείς. Αυτοί για ποιούς έκαναν θυσία ;
Φυσικά δεν μάς ζητήθηκε να αλλάξουμε την πίστη μας, αλλά μάς ζητήθηκε να μήν πραγματώνουμε την πίστη μας στούς χώρους λατρείας, αλλά να την κρατήσουμε ιδιωτικά σαν αφηρημένη έννοια στα σπίτια μας, ώστε να μήν τελούνται τα Μυστήρια και κυρίως να μήν Μεταλαμβάνουν οι πιστοί.
Καί πάντως δεν θα συμφωνήσω ότι η επιθυμία κάποιου να συμμετάσχη σε Θεία Λειτουργία, Βάπτιση, Γάμο, Κηδεία είναι "ικανοποίηση του ιδίου θελήματος" και "εγωισμός".

Ανώνυμος είπε...

Υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία «ψυχής (πνευματικός) και σώματος (ιατρός)». Για την υγεία του σώματος αρκετό καιρό δεν άνοιξαν οι ναοί για ακολουθίες. Τώρα που άνοιξαν δεν πηγαίνω. Έχω την αίσθηση του φόβου από ‘’ασυνείδητους’’ που δεν φορούν μάσκα και από ‘’ανίκανους’’ που διοικούν το ναό. Το ίδιο κάνω και σε άλλες δημόσιες συναθροίσεις. Στον ναό και για ένα παραπάνω λόγο ότι πρέπει να παραμείνω αρκετές ώρες με πορτοπαράθυρα κλειστά και ανοικτό κλιματισμό. Ας είναι καλά οι εκκλησιαστικοί σταθμοί ακούω τις ακολουθίες από εκεί όπου λένε «των δι' ευλόγους αιτίας απολειφθέντων αδελφών ημών» όλα καλά και ωραία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 8:33΄, ποιος σε βεβαιώνει εν μέσω πανδημίας ότι είσαι απολύτως υγιής; Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι σημαίνει ασυμπτωματικός και τι σημαίνει ότι μπορεί να είμαι φορέας και να μην έχω εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα. Δεν είμαι ειδικός, αλλά οι ειδικοί το είπαν και το ξαναείπαν και τα αποτελέσματα κάποιων που σκέφτηκαν με τον τρόπο που προτείνεις τα είδαμε. Δεν ήταν καθόλου καλά και πολλοί κόλλησαν, διέσπειραν με τη σειρά τους τον ιό και κάποιοι άλλοι πέθαναν. Ελπίζω να συμφωνείς με αυτό. Η θυσία λοιπόν που μας ζητήθηκε είχε νόημα.
Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη για μετοχή στα μυστήρια, για τον εκκλησιασμό. Το έζησα κι εγώ, δυσκολεύτηκα, κάποιες φορές θύμωσα γιατί όλες οι αποφάσεις δεν ήταν οι "τέλειες". Όμως δεν ήταν μονομερείς. Και τα κέντρα διασκέδασης έκλεισαν, και η μουσική και ο χορός απαγορεύτηκαν κ.ά. Έτσι δεν είναι;
Όταν κάτι απομακρύνεται χρονικά το βλέπουμε καθαρότερα. Βλέπω, λοιπόν, ότι συνολικά έγινε μεγάλος αγώνας και επιστρατεύτηκε κάθε τρόπος ανάλογα με τα δεδομένα κάθε χρονικής στιγμής, για το καλύτερο.
Η Εκκλησία έχει μιλήσει. Αν αφήσουμε στην άκρη το τι εμείς θέλουμε και πιστεύουμε σωστό και νιώσουμε μέλη της Εκκλησίας, τότε θα υπακούσουμε στο θέλημα του Θεού και θα έχουμε τη χάρη του για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται και αυτές που θα έρθουν με όποια μορφή.

Ανώνυμος είπε...

"Ολα καλά και ωραία", αλλά δεν ξέρω κατά πόσον συμφωνεί ο Χριστός με αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Αναμένομεν ... Μέχρι τότε υπακοή.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 12 - 53, οι αποφάσεις ήσαν μονομερείς, διότι έχει άλλη αξία να κλείνουν τα κέντρα διασκέδασης, η μουσική και ο χορός, και άλλη αξία να κλείνουν οι ναοί.
Αλλο πράγμα είναι να κλείνουν τα γήπεδα ποδοσφαίρου, στα οποία επί 90 λεπτά ακούγονται ύβρεις και βλασφημίες, και άλλο πράγμα να κλείνουν οι ναοί, όπου επί 60 λεπτά τελείται η Θεία Λειτουργία και ακούγονται ύμνοι και προσευχές προς τον Θεόν.
Με την κοσμική θεώρηση φαίνεται το ίδιο, αλλά με την Πνευματική θεώρηση έχει τεράστια διαφορά.
Επίσης έχω κάποια επιφύλαξη, άν είναι το θέλημα του Θεού να κλείνουν οι ναοί ή είναι το θέλημα διαφόρων σκοτεινών κύκλων, που βρίσκονται στην εξουσία.