Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 

Η  ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ  ΤΗΣ  ΑΡΕΤΗΣ
ΚΑΙ  Η  ΘΕΙΑ  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ  ΣΤΗΝ  ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

    Θέμα καίριο, βασικό, πρωταρχικό. Και, από ατυχή διατρέξαντα στα όρια της Εκκλησίας λόγω θανατηφόρου πανδημίας Κόβιτ19, ενδιαφέρον και επίκαιρο. Αφορμή για μια ακόμα προσέγγιση κείμενο παρρησίας από γραφίδα Ιατρική-κ. Δημήτρης Λινός, Ομότιμος Καθηγητής της Χειρουργικής, Εθνικό-Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και όχι μόνο.

      «Η συνεχιζόμενη αντιμετώπιση της καταστροφικής πανδημίας του κορωνοϊού από τους πολιτικούς, τους επιστήμονες, αλλά και τους θρησκευτικούς ηγέτες σε πολλές χώρες του κόσμου, θυμίζει πολλές φορές αυτό που έχει πει ο Άλμπερτ Αϊνιστάιν : «Πιο επικίνδυνη από την άγνοια είναι η αλαζονεία» ! Και ο αρχαιοελληνικός λόγος πιο αυστηρά. «Αλαζονείας ου τις εκφεύγει δίκην», δηλαδή, «κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει την τιμωρία της αλαζονείας του»-Μένανδρος. Και για το σήμερα ο κ. Καθηγητής, απροκάλυπτα : «Είτε είναι πολιτικός, είτε είναι επιστήμονας … επί του προκειμένου οι γιατροί, που υποτίθεται γνωρίζουν και μεταδίδουν στον κόσμο τις αλήθειες της επιστήμης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με το ίδιο αυστηρό ύφος ότι, «οι μάσκες δεν προστατεύουν, οι μάσκες κάνουν κακό», στην πρώτη εμφάνιση της πανδημίας, με το ίδιο αλαζονικό ύφος συνέχισαν οι ίδιοι επιστήμονες ότι «οι μάσκες προστατεύουν, οι μάσκες κάνουν καλό», στα από τηλεοράσεως κηρύγματά τους στη δεύτερη φάση της πανδημίας …

      Εκτός από τους πολιτικούς και τους επιστήμονες που πολλές φορές επιβεβαιώνουν ακόμα και την περιγραφή του Πλουτάρχου που λέει ότι: «Οι αλαζόνες συνήθως έχουν θρασύτητα και σχήμα και βάδισμα και πρόσωπο γεμάτο ψωροπερηφάνια και περιφρόνηση», την περίοδο αυτή της πανδημίας, αναδείχτηκε και μια άλλη κατηγορία αλαζόνων. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι «οι σωστοί χριστιανοί». Είναι αυτοί που συκοφαντούν ακόμη και ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας που τόλμησαν να πουν ότι, «στους ιερούς ναούς μεταδίδεται ο κορωνο»ιός, όταν δεν φοράνε όλοι μάσκες, όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, όταν δεν τηρούνται οι υπόλοιπες υγειονομικές επιταγές για αερισμό των ναών, καθαρισμό με αντισηπτικά … Αλλά, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει: «Τίποτε δεν σχίζει τόσο πολύ το σώμα της Εκκλησίας, όσο η αλαζονεία». Όσοι από εμάς πιστεύουν ότι κατέχουν τόσο την απόλυτη επιστημονική αλήθεια. όσο και τη θεολογική, ας καταδεχθούμε να διαβάσουμε δύο και τρεις φορές αυτό που έχει γράψει ο Άγιος Αυγουστίνος: «Υπάρχει και κάτι χειρότερο από την αμαρτία. Είναι η αλαζονεία της αρετής» !

*****   ***   *****

       Κρατάμε την επισήμανση του διακεκριμένου γιατρού: «Την περίοδο αυτή της πανδημίας, αναδείχτηκε και μια άλλη κατηγορία αλαζόνων. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι «οι σωστοί χριστιανοί» ! Και, τα διαχρονικά διαμηνύματα των δυο από τους κορυφαίους Πατέρες της Εκκλησίας Ανατολής και Δύσης: «Τίποτε δεν σχίζει τόσο πολύ το σώμα της Εκκλησίας, όσο η αλαζονεία», Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. «Υπάρχει και κάτι χειρότερο από την αμαρτία. Είναι η αλαζονεία της αρετής», Ιερός Αυγουστίνος».

     Και προχωρούμε αφήνοντας τον ομολογημένο πια αιφνιδιασμό της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας γι αυτό το απροσδόκητο. Η Κυβέρνηση ως η υπεύθυνη για την προστασία υγείας και ζωής όλων των Ελλήνων πολιτών, και όχι μόνο, συστήνει συμβουλευτική υγειονομική επιτροπή και ρίχνεται παρευθύς στη μάχη, επιβάλλοντας Lockdοwn γενικό. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δέχεται τα διαλαμβανόμενα στην Κρατική Απόφαση-Κλείσιμο Ναών, αλλά  συνέχιση τέλεσης της Λειτουργίας ειδική-και την κοινοποιεί στις Μητροπόλεις ως Απόφαση-Εντολή και Εκκλησιαστική. Όπερ σημαίνει ότι, κληρικούς παντός βαθμού και λαϊκούς χριστιανούς ορθόδοξους, η Εντολή τους αφορά και ως Έλληνες πολίτες, και ως μέλη της Εκκλησίας πιστά. «Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπήκετε»-Εβρ.13,17. Και «Πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν γινέσθω»-1Κορ.14,40. Η Εκκλησία δεν είναι αμπέλι ξέφραγο !

      Εδώ όμως αυτό-οριζόμενοι ως «οι σωστοί χριστιανοί», μοναχοί τινές, ιερείς, κι ένας-δυο Επίσκοποι, συν οι ολοκληρωτικά εξαρτημένοι απ’ αυτούς πνευματικά λαϊκοί, σαν άλλοι «χαρισματούχοι», ή «Μάξιμοι ομολογητές» εποχής, είδαν υποταγή της Εκκλησίας στον Καίσαρα. Καίσαρας όμως σήμερα, «ελέω Θεού» απόλυτος μονάρχης δεν υπάρχει, υπάρχει ο δημοκρατικά εκλεγμένος για ορισμένο χρόνο εντολοδόχος του κυρίαρχου λαού, στα όρια του οποίου η Εκκλησία υπάρχει και ζει. Και συνεχίζει την ευχή : «Δος αυτοίς Κύριε ειρηνικόν το Βασίλειον-την Αρχή, ίνα και ημείς εν τη γαλήνη αυτών ήρεμον και ησύχιον βίον διάγωμεν εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι»-Λειτουργία Μ. Βασιλείου.

        Αλλά ! «Πόσες και πόσες Σύνοδοι δεν έκαναν λάθη και χοντρά ! Και στην Ορθοδοξία δεν έχει πέραση το αλάθητο κανενός. Εκτός από κείνο κάποιου μοναχού-«αν ξέρατε ποιος είναι αυτός», και του παπά που έκανε αρχή: «Εγώ δε δέχομαι μασκοφορεμένους στην Εκκλησία μου» ! «Κάνω μυστικές Λειτουργίες με όσους εγκρίνω εγώ» ! «Βγάζω στη γύρα το Χριστό της Ευχαριστίας για θεία Μετάληψη» ! Και, «Ανάσταση στις εννιά το βράδυ, δεν κάνω, αλλά στις δώδεκα τα μεσάνυχτα κανονικά» ! Βέβαια «ο κορωνοϊός σαφώς υπάρχει και είναι επικίνδυνος», το υπογράφει και η «κυρία Μαρία Π.» πια ! Σωροί τα νεκρά σώματα σε όλο τον κόσμο, κι εδώ, κι ανάμεσα μοναχοί, ιερείς, και βαρβάτα ονόματα επισκοπικά. Αλλά ! Το αντίδοτο … «προφητική» τρομολαγνεία ξαναζεσταμένο φαγητό «κυρίας Μαρία Π.» σε αφθονία !

******   ***   ******

       Αρκετά ως εδώ των «σωστών χριστιανών», των «χαρισματούχων» του νυν, ή «Μάξιμων Ομολογητών». Ώρα να γυρίσει το πράγμα αλλιώς. «Το να συμμετέχει κανείς, έστω και με αυτό τον τρόπο στον κοινό πόνο είναι δώρο του Θεού», είπε ο Αλβανίας Αναστάσιος, όταν χτυπημένος από κόβιτ19 ήρθε σε κάψουλα αεροπορικώς. «Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την οικουμένη. Μετέχω στην αγωνία, και στον πόνο και στο φόβο όλων, που με την πίστη μας στο Θεό όλοι τηρώντας ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας θα υπερνικήσουμε», είπε ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’  όταν χτυπήθηκε από Κόβιτ19 μετά. Ο χριστιανός, και δη και ο ποιμένας της Εκκλησίας μπορεί να μην είναι αλληλέγγυος στον πόνο του διπλανού;  

         «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα» ! Με Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, και την ομιλία του στον κορυφαίο Απόστολο Πέτρο.  

       Αφορμή της, Λειτουργία έξω από την πόλη, στους τάφους των Μαρτύρων-«μνήμην μαρτύρων επιτελούμεν-που η προσέλευση ήταν μικρή-«ολίγοι ημίν σήμερον οι παραγενόμενοι». Η αγάπη του καλύπτει την απουσία διακριτικά. «Θα ένιωσαν αμαρτωλοί, κι εμποδίστηκαν»-αμαρτωλὸς ειμί, φησί, και ου δύναμαι». Αλλά, ακριβώς επειδή είσαι αμαρτωλός, έλα στην Εκκλησία, έλα στη Λειτουργία. Δεν ξέρεις ότι κι οι Ιερείς που προεξάρχουν στη Λειτουργία, είναι αμαρτωλοί; Ότι έχουν σώμα, όπως όλοι και αυτοί, το διατρέχει αίμα, το δένουν οστά ! Το ίδιο και οι Επίσκοποι, που τους βαραίνει η κορυφαία ευθύνη διδαχής της ορθής Πίστης, δεν παύουμε να ήμαστε αμαρτωλοί. Όμως δεν παραιτούμαστε από το υψηλό χρέος, γιατί προσβλέπουμε στο πέλαγος της  φιλανθρωπίας του Θεού …

    Αυτά δεν είναι τυχαία, εντάσσονται στο σχέδιο διακυβέρνησης του κόσμου και παιδαγωγίας του ανθρώπου από το Θεό. Αν οι Ιερείς και αυτοί οι Επίσκοποι, δεν αμάρταναν, αν δεν είχαν αντίστοιχες με τους άλλους; αδυναμίες, δε θα καταλάβαιναν τις δυσκολίες τους, θα έφταναν να είναι απάνθρωποι, να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συγγνώμης και συγχώρεσης αυτών.  Γι αυτό παραχωρεί ο Θεός, να έχουν αδυναμίες, και να πέφτουν σε αμαρτίες και οι Ιερείς και οι Επίσκοποι, και ευρύτερα οι άρχοντες ! Ώστε από την προσωπική  τους πικρή  εμπειρία να μάθουν να κατανοούν τους άλλους, να συγκαταβαίνουν, να τους συγχωρούν !

       Αυτό τον τρόπο παιδαγωγίας ακολουθεί ανέκαθεν ο Θεός ! Ακόμα και γι αυτούς που έμελλε να εμπιστευτεί την πνευματική ευθύνη της Εκκλησίας και του λαού … Δεν είναι δική μου ιδέα, ή θεωρία αυτό,  είναι κάτι που η περίπτωση του Απ. Πέτρου μαρτυρεί περίτρανα.  Στον Πέτρο έμελλε να εμπιστευτεί ο Χριστός τα κλειδιά της Εκκλησίας, και αυτά της Βασιλείας των ουρανών … ως φαίνεται καθαρά από το λόγο που του είπε : «Ό,τι κρατήσεις ασυγχώρητο στη γη, θα είναι ασυγχώρητο και στους ουρανούς, κι ό,τι συγχωρήσεις στη γη θα είναι συγχωρεμένο και στους ουρανούς»-Μτ.16,19. Και, είναι γνωστό ότι ο Πέτρος δεν ήταν τόσο ήρεμος, μάλλον ήταν απότομος, έστω παρορμητικός. Αν τον είχε κρατήσει και αναμάρτητο, ποια συγγνώμη θα περίμεναν να λάβουν οι διδασκόμενοι από αυτόν; Γι αυτό η Θεία Χάρη παραχωρεί να πέσει σε αμάρτημα κι αυτός ! Ώστε από αυτό που θα πάθει, να μάθει να είναι φιλάνθρωπος και συγκαταβατικός.  

      Και πρόσεξε τώρα σε ποια μεγάλη αμαρτία παραχωρεί να πέσει ο κορυφαίος των Αποστόλων, το ασάλευτο θεμέλιο, η αρραγής πέτρα της πίστης, ο πρώτος της Εκκλησίας, το ακαταμάχητο λιμάνι, ο ασάλευτος πύργος ! Ο Πέτρος, που είχε δηλώσει στο Χριστό : «Δε θα σε απαρνηθώ, έστω κι αν χρειαστεί να πεθάνω μαζί σου»-Ματ.26,35. Ο Πέτρος που από θεία αποκάλυψη είπε τη μεγάλη Αλήθεια. «Εσύ είσαι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού»-Μτ.16,16. Αυτός ο ίδιος όμως τη νύχτα που παραδόθηκε ο Χριστός, στην αυλή του Αρχιερέα εντός, πήγε κοντά στη φωτιά να ζεσταθεί. Εκεί τον πλησίασε μια υπηρετριούλα και του είπε μόνο αυτό :  «Ήσουνα κι εσύ χθες με αυτόν τον άνθρωπο»-Μτ.26,69. Κι ο Πέτρος της απάντησε παρευθύς: «Δεν τον γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο» !

       Ναι, αλλά, εσύ ο ίδιος, ελάχιστη ώρα πριν του δήλωνες ρητά : «Έστω κι αν χρειαστεί να πεθάνω μαζί σου …». Και τώρα τον αρνείσαι και απαντάς: «Δεν τον γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο». Πέτρο καταλαβαίνεις τι λες ; Η όλη σου υπόσχεση, η ρητή δήλωση σου ήταν ως εδώ; Μα δεν πρόλαβες να  δοκιμάσεις βασανιστήρια, ούτε μαστιγώσεις ποσώς, με το που άκουσες τα λόγια μιας υπηρέτριας, προχώρησες στην άρνηση. Αρνείσαι Πέτρο; Και για την ώρα, ούτε βασανιστήρια, ούτε μαστιγώσεις, ούτε πληγές, ούτε θυμοί, ούτε άρχοντες, ούτε ξίφη ακονισμένα, ούτε απαγορευτικά διατάγματα, ούτε βασιλείς που απειλούν, ούτε θάνατοι επί θύρες, ούτε φυλακές, ούτε γκρεμοί και θάλασσες, τίποτα απ’ όλα αυτά, και να που κιόλας αρνήθηκες. «Δεν τον γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο» !

     Η υπηρέτρια επανέρχεται, επιμένει, του λέει ξανά: «Ήσουν κι εσύ χθες μ’ αυτόν τον άνθρωπο». Επιμένει πάλι κι εκείνος. «Δεν  γνωρίζω τον άνθρωπο που μου λες», απαντά. Ναι αλλά ποιον βλέπω να έχεις απέναντι σου, και αρνείσαι;  Όχι κανένα σπουδαίο πρόσωπο, μια γυναίκα, κι αυτή  θυρωρός, μια παρακατιανή, μια αιχμάλωτη, μια κάθε άλλο παρά άξια λόγου, σου λέει, κι εσύ αρνείσαι; Απίστευτο ! Ποιος θα μπορούσε ποτέ να το φανταστεί ! Μια υπηρέτρια πλησίασε ποιον; Τον Πέτρο, μια απλή γυναίκα, και την πίστη του συντάραξε ! Κι ο Πέτρος ο ακλόνητος στύλος της Εκκλησίας, ο πρώτος των πρώτων δεν άντεξε μιας υπηρέτριας την απειλή ! Ποια απειλή, δυο λόγια, μια φράση, κι ο στύλος της Εκκλησίας κλονίστηκε, ο πρώτος των πρώτων βαριά δοκιμάστηκε …  Έτσι έχουν τα πράγματα, αυτήν είδες, κι αυτήν άκουσες, κι αρνήθηκες πάλι, τρίτη φορά που σου επανέλαβε : «Και συ χθες ήσουν μ’ αυτόν τον άνθρωπο». Και όμως αρνήθηκες και την τρίτη φορά !

     «Τότε ο Κύριος γύρισε κι έριξε στον Πέτρο μια ματιά, κι αυτός θυμήθηκε τα λόγια που του είχε πει»-Λκ.22,61. Και βγήκε έξω, κι άρχισε να κλαίει για την αμαρτία που έπεσε, και να μετανοεί ! Και ο φιλάνθρωπος Κύριος του συγχώρεσε την αμαρτία, γιατί γνωρίζει πως ως άνθρωπος κι αυτός, υπέκυψε σε κάτι ανθρώπινο. Αλλά ως προείπα, γι αυτό οικονομήθηκε έτσι το πράγμα και στον Πέτρο, γι αυτό να αμαρτήσει του παραχωρήθηκε. Επειδή έμελλε την πνευματική καθοδήγηση πλήθους λαού να του εμπιστευθεί, ήταν που ήταν ορμητικός, έστω παρορμητικός, να μη γίνει και αναμάρτητος, κι από κει φτάσει να γίνει χωρίς κατανόηση, συγκατάβαση, περιθώριο συγχώρεσης των αμαρτιών των αδελφών του χριστιανών. Αφέθηκε να πέσει στην αμαρτία, ώστε συνειδητοποιώντας το δικό του αμάρτημα, και τα παρεπόμενα αυτού από τη μια, κι από την άλλη τη συγχώρεση του Κυρίου, να μάθει κι αυτός φιλάνθρωπα τους άλλους να συγχωρεί, ως θέλει και υπαγορεύει αυτή ακριβώς η ακολουθούμενη από το Θεό παιδαγωγική. Γι αυτό παραχωρήθηκε να πέσει σε αμαρτία, και τόσο βαριά, αυτός που έμελλε να του εμπιστευθεί την πνευματική καθοδήγηση της Εκκλησίας, ο στύλος των Εκκλησιών, το ασφαλές λιμάνι της πίστης.

     Παραχωρήθηκε να αμαρτήσει ο Πέτρος, ο διδάσκαλος της χριστιανικής οικουμένης, με σκοπό η συγχώρεση του από το Χριστό, ν’ αποτελέσει κεντρικό θέμα, και βάση, και αρχέτυπο  φιλάνθρωπης κατανόησης, συγκατάβασης, συγχώρεσης των αμαρτιών των χριστιανών ! Και γιατί σας τα λέω, επιμένω και επανέρχομαι σ’ αυτά; Για να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι, κι εμείς οι Ιερείς, και αυτοί οι Επίσκοποι, και κορυφαίοι διδάσκαλοι Αλήθειας και πνευματικοί οδηγοί, δεν παύουμε να είμαστε αμαρτωλοί !

     Γι αυτόν το λόγο, δεν εμπιστεύθηκε σε άγγελο την Ιεροσύνη ο Θεός. ούτε σε αρχάγγελο ! Γιατί αυτοί όντας από τα ανθρώπινα εκτός, θα κεραυνοβολούσαν παρευθύς τους αμαρτάνοντες χριστιανούς γενικώς. Αλλά, από άνθρωπο σε άνθρωπο εμπιστεύτηκε το ιερατικό και επισκοπικό χάρισμα, γνωρίζοντας ότι όντας δεμένος με την αμαρτία κι αυτός, ακόμα κι αυτή την ηδονική, για όποιον πιστό βρεθεί σε βαριά αμαρτία, θα αναλογίζεται τα δικά του πλημμελήματα, και θα τηρεί στάση φιλάνθρωπη και συγκαταβατική …»

******   ***   ******

        «Ακουέτωσαν ταύτα» πάντες οι χριστιανοί. Επί του προκειμένου οι «της μιας άλλης κατηγορίας αλαζόνων. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι «οι σωστοί χριστιανοί» !  Επικίνδυνη εμμονή ! Τόσο που κατά Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο με συγκεκριμένη αναφορά στον κορυφαίο Απόστολο Πέτρο να εφαρμόζει ο Θεός ειδική παιδαγωγική, να παραχωρεί πτώση του, και τι πτώση, πνευματικό ηλεκτροσόκ, για αλλαγή ! Γιατί ασφαλώς γνωρίζει κάλλιστα, πόσο επικίνδυνο είναι για την Εκκλησία το, «κάτι χειρότερο από την αμαρτία, η αλαζονεία της αρετής», Ιερός Αυγουστίνος. Αυτή η νάρκη του διχασμού. «Τίποτε δεν σχίζει τόσο πολύ το σώμα της Εκκλησίας, όσο η αλαζονεία», Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

     Και, δια του έτερου κορυφαίου, Παύλου του Αποστόλου των Εθνών θέτει ως μέτρο και κριτήριο την ταπείνωση του πρώτου αμαρτωλού για τους όντως «σωστούς χριστιανούς» ! «Χριστός Ιησούς ήλθεν εις τον κόσμον αμαρτωλούς σώσαι, ων πρώτος ειμί εγώ»-1Τμ.1,15. Με την πιο γνήσια υπογραφή: «Χριστώ συνεσταύρωμαι. Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» !-Γαλ.2,20. «Όσοι πιστοί», χριστιανοί ορθόδοξοι  !

Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα …»

Αθανάσιος Κοτταδάκης

17 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Kύριε Κοτταδάκη
Ειλικρινά λυπάμαι για τον τρόπο που χρησιμοποιήσατε το όνομά μου, για την ειρωνεία σας απέναντι στο πρόσωπό μου. Δεν το περίμενα αυτό.
Θα μπορούσατε να πείτε τις διαφωνίες σας στην προηγούμενη ανάρτηση. Ευχαρίστως θα σας απαντούσα.Αυτό που κάνετε δεν είναι ούτε χριστιανικό αλλά ούτε καν ανθρωπίνως δεοντολογικό.
Τι να πω, λυπάμαι για τον τρόπο με τον οποίο απαξιώνετε τους ανθρώπους χωρίς καν να τους γνωρίσετε.
Να είστε καλά.

Μαρία Π. είπε...

Ο κορονοϊός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος. Πως θα μπορούσε άλλωστε αν δεν ήταν, να χρησιμοποιηθεί έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε, για να αλλάξει δηλαδή με κατεπείγουσες διαδικασίες ο κόσμος μας, να έρθει η νέα κανονικότητα, η οποία δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη αλλά θα χειροτερέψει (και αυτό μάλιστα μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να είναι δημιουργημένος). Και αυτό γιατί;
Γιατί είμαστε στο ξεκίνημα της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης η οποία θα φέρει τεράστιες αλλαγές σε ότι γνωρίζαμε και πρέπει με κάποιο τρόπο να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.Εκεί στοχεύουν και τα αστυνομικά μέτρα, ο έλεγχος κτλ..

Ακούστε αυτή την εκπομπή: Μ.Δανέζης-Γ.Σαχίνης
Πανδημία-4η Τεχνολογική Επανάσταση και ο Φόβος της Δυστοπίας
https://www.youtube.com/watch?v=vgc45flSp9o&ab_channel=%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97TV

Δείτε επιγραμματικά τι σημαίνει homo-Deus [άνθρωπος-Θεός(!!)]

Από το βιβλίο του Harari HOMO-DEUS:

Βρισκόμαστε μπροστά στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης. Βρισκόμαστε μπροστά στον ΧΟΜΟ ΝΤΕΟΥΣ.
Μπορεί η νεωτερική εποχή να κατάργησε το Θεό και να έβαλε στη θέση του τον άνθρωπο, μπορεί τον προηγούμενο αιώνα η ανθρωπότητα να έθεσε υπό έλεγχο το λιμό, τις επιδημίες και τον πόλεμο, σήμερα όμως, που έχει βαλθεί να νικήσει τα γηρατειά και το θάνατο και να βρει το κλειδί της ευτυχίας, νέες θεϊκές δυνάμεις δημιουργίας και καταστροφής παίρνουν τη σκυτάλη.

Όσο αποκωδικοποιούμε τη δομή του εγκεφάλου και τον γενετικό μας κώδικα χάρη στη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τη επεξεργασία Μεγάλων Δεδομένων, η αυθεντία θα περνάει σε εξωτερικούς αλγόριθμους και οι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνονται οικονομικά και πολιτικά ανίσχυροι. Όταν το έξυπνο κινητό μου θα με γνωρίζει καλύτερα απ’ ό,τι εγώ ο ίδιος και ο Μεγάλος Αδελφός θα μπορεί να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για λογαριασμό μου, οι δημοκρατικές εκλογές, η ελεύθερη αγορά, οι ίδιοι οι άνθρωποι θα είναι εξίσου παρωχημένοι με τα πέτρινα μαχαίρια και τις κασέτες ήχου.

Αν ο 19ος αιώνας, με τη Βιομηχανική Επανάσταση, έφερε την εργατική τάξη, ο 21ος θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια τάξη άχρηστων ανθρώπων. Καθώς ο Χόμο σάπιενς (έμφρων άνθρωπος) θα δώσει τη θέση του στον Χόμο ντέους (άνθρωπο-θεό), ο κόσμος θα αποκτήσει νέους αφέντες και δούλους.Σύντομα η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να χάσει μόνο την κυριαρχία της, μα και το ίδιο το νόημά της.

Μετά από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια οργανικής ζωής, αρχίζει η εποχή της ανόργανης. Τα κύρια προϊόντα της οικονομίας του 21ου αιώνα δεν θα είναι υφάσματα, οχήματα και όπλα, αλλά σώματα, εγκέφαλοι και διάνοιες.

Οι πιο ισχυρές θρησκείες δεν θα γεννιούνται πια στη Μέση Ανατολή αλλά στη Σίλικον Βάλεϊ.

Η δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά θα καταρρεύσουν όταν η Google και το Facebook θα μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

H εξουσία θα περάσει από τα μεμονωμένα άτομα στους δικτυωμένους αλγόριθμους.

Οι άνθρωποι δεν θα πολεμήσουν με τις μηχανές· αντίθετα, θα συγχωνευτούν μ’ αυτές.

Η βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε την εργατική τάξη, η επόμενη επανάσταση θα δημιουργήσει την άχρηστη τάξη.

Το χάσμα ανάμεσα σε κείνους που θα μπουν στον καινούργιο κόσμο και κείνους που θα μείνουν πίσω θα είναι μεγαλύτερο από το χάσμα ανάμεσα στους Σάπιενς και τους Νεάντερταλ.

Ο τρόπος με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα ζώα δείχνει πώς οι τεχνολογικά αναβαθμισμένοι άνθρωποι θα μεταχειρίζονται εμάς τους υπόλοιπους.

Αυτή είναι η μορφή του καινούργιου κόσμου και το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που θα μπουν σε αυτόν και εκείνους που θα μείνουν πίσω θα είναι μεγαλύτερο από το χάσμα ανάμεσα στις βιομηχανικές αυτοκρατορίες και τις αγροτικές φυλές, μεγαλύτερο ακόμα κι απ’ αυτό ανάμεσα στους σάπιενς και τους Νεάντερταλ.

(συνεχίζεται)


Ανώνυμος είπε...

Πάντα καλά τα γράφεις κ. Κοτταδάκη. Όμως σήμερα οι αλήθειες με ευθύτητα πονούν όσους δεν τα λένε καλά αλλά και δεν θέλουν να το παραδεχθούν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί πρέπει να δεχθούμε, ότι είναι αλαζόνες αυτοί που υποψιάζονται ότι η επιδημία δεν ειναι απλώς αυτό που φαίνεται, αλλά πιθανώς ο υπαρκτός ιός να χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς, (περιορισμός ελευθεριών, ψηφιοποίηση και καταγραφή ανθρώπων και ανθρώπινων ενεργειών, κ.α.), και δεν είναι αλαζόνες αυτοί που υπακούουν τυφλά στην καταπιεστική εξουσία καί θέλουν στανικώς να επιβάλλουν το θέλημα τους σε όλη την Κοινωνία ;
Αν ψάξη ο αρθρογράφος και την άλλη πλευρά, μπορεί να βρή και εκεί αλαζονικά στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

Προς Μαρία Π: μην πτοείσθε αγαπητή μου με την αήθη επίθεση επίθεση που σας γίνετε.
Εχουμε να δούμε πολλά ακόμη.

Μαρία Π. είπε...

Θέλω να απευθυνθώ στους σεβαστούς ιερείς που διαβάζουν και σε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους, και να τους πω ότι η μεγάλη ανησυχία μας έγκειται στο ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μία επιδημία και με ένα εμβόλιο είτε είναι είτε δεν είναι επικίνδυνο. Γιατί αν επρόκειτο μόνο γι αυτό, το πολύ πολύ να πεθαίναμε αργά ή γρήγορα απ΄τις παρενέργειες αν είναι επικίνδυνο (από ιατρικής άποψης), ή αν δεν το κάναμε, να πεθαίναμε απ΄τον κορονοϊό.
Δεν πρόκειται όμως μόνο γι΄αυτή τη σύντομη ζωή μας.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο άνθρωπος έχει φτάσει πλέον στην ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΥΒΡΙ, να θεωρεί ότι γίνεται μέσω της δικής του επιστήμης και τεχνολογίας ένας άνθρωπος-ΘΕΟΣ. Πως; Μέσω του Μετανθρωπισμού.
Ο κλάδος της Γενετικής, η Μοριακή Βιολογία, η Νανοτεχνολογία, η τεχνολογία των εμφυτευμάτων, έχουν προχωρήσει τόσο ώστε έχουν παραβιάσει το Άβατο της Δημιουργίας.Δυστυχώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ.
Ο κύριος πρωταγωνιστής όλων αυτών, ο Έλον Μασκ ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ΤΕΣΛΑ και της Neuralink, έχει εμφυτεύει ΗΔΗ διάφορα νανοτσίπ σε ζώα και ανθρώπους, δημιουργώντας άλλα πλάσματα. Πιθήκους με νοημοσύνη που παίζουν βίντεο-games με την κίνηση των ματιών, και διάφορα άλλα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα νανοσωματίδια έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν ως δέκτες συχνοτήτων. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη διάφορων ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ μέσω των δικτύων 5G. Αυτά δεν είναι συνομωσιολογία. Όποιος το νομίζει αυτό ζει σε άγνοια.
Λοιπόν, δεν θέλω να επεκταθώ.Πάρα πολλά ακούγονται από επιστήμονες που γνωρίζουν εκ των έσω τι συντελείται. Όποιος θέλει μπορεί να ερευνήσει.
Ο κύριος πρωθυπουργός μας, προχθές είχε ιδιωτικό δείπνο με τον Τζεφ Μπέζος της Άμαζον. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδικτυακή Εταιρεία πωλήσεων (από καρφίτσα μέχρι αεροπλάνο), που θησαύρισε εν μέσω lockdown, και καθώς το λιανεμπόριο και η μεσαία τάξη ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ.
Στο γραφείο του έχει το βιβλίο του Κλάους Σουάμπ που μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς έχουν έτοιμο τον τρόπο απόλυτης κατοχής της ψυχής και του σώματος των ανθρώπων μέσω της εισαγωγής στο σώμα τους συγκεκριμένης αδιόρατης τεχνολογίας. Τα λένε μόνοι τους, με την δικαιολογία ότι ο κόσμος θα απαλλαγεί από διάφορα κακά.
Πως μπορούμε λοιπόν να μην ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ;
Πως είναι δυνατόν να μην βλέπουμε τα λόγια του Προφήτη Δανιήλ, για την τελευταία κοσμοκρατορία επί της γης, το θηρίο το 'φοβερό και καταπληκτικό' όπως μας λέει που θα καταπατήσει και θα καταφάγει όλη τη γη; Αυτά που επαναλαμβάνει με περισσότερες λεπτομέρειες ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αυτά που ζούμε σήμερα, στην εποχή που ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ πλεον η Αποστασία, εφόσον ο Εωσφόρος ολοκλήρωσε την αρχαία υπόσχεση προς τον άνθρωπο ότι θα γίνει ΩΣ ΘΕΟΣ. HOMO-DEUS. άνθρωπος-ΘΕΟΣ, που δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί θα μεταφορτώσει τον εαυτό του (τις εμπειρίες του και τα συναισθήματά του), το περιεχόμενο του εγκεφάλου του σε ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο θα μπει σε ένα άλλο σώμα (ΒΙΟΝΙΚΟ) και ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΑΙΩΝΙΑ
Ναι αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, αυτά λέει ο διάβολος σε κάποιους δαιμονισμένους υπερπλούσιους και μεθυσμένους απ΄την τεχνολογία ανθρώπους.
Αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται τον κόσμο.
Θεωρούν ότι είμαστε απολιθώματα της Ιστορίας, όσοι ακόμα πιστεύουμε σε Θεό και αιώνια Ζωή κοντά Του.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια επαναλαμβάνω ότι δεν αφήνουν την Φύση να κάνει την δουλειά της, δηλαδή δεν δίνουν απλά έναν εξασθενημένο ιό, απέναντι στον οποίο το σώμα θα φτιάξει αντισώματα, ΑΛΛΆ ένα τεχνητό γενετικό Κώδικα, για τον οποίο είναι αδύνατον να προβλέψουμε πως θα συμπεριφερθεί, καθώς μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA του πυρήνα του κυττάρου. Είναι λοιπόν εγκληματικό να μιλούν για εμβολιασμούς παιδιών και νέων ανθρώπων.



Σπυρίδων Σεργιαννης είπε...

Αλλο ένα κειμενο του κυρίου Κοτταδακη, γεμάτο ειρωνείες αλλά φυσικα, < με την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα …»
Κρίμα να αναφέρεται έτσι το όνομα οποιουδήποτε, χωρίς στην ουσία να λέτε και τίποτα για να αναιρεσεται, τα λέγομαι της κυρίας εάν φυσικά δεν αυμφωνειται με αυτά.
Διχαστηκαμε σε χιλιάδες στρατόπεδα, και καταντήσαμε μοναδικοι κάτοχοι της αλήθειας, αγαπητέ κύριε Κοτταδακη.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά μεγάλα λάθη έχει γράψει η "Μαρία Π." σε άλλο μπλογκ, σε σχόλια, κατακρίνοντας υπερβολικά ανθρώπους αντιοικουμενιστές.
Στο σχόλιο της όμως που αναφέρεται ο Θ. Κοτταδάκης είναι καλό πολύ. Γενικά έχει αρκετές καλές απόψεις η "Μαρία Π." και με καλό τρόπο γραμμένες. Απορώ , αυτή βρήκε ο Θ. Κοτταδάκης να ψέξει;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κολλάνε μεταλλικά αντικείμενα στη θέση που έγινε εμβόλιο mRNA κατά του κορωνοϊού;

Κωνσταντίνος Αρβανίτης - Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
http://seferou.blogspot.com/2021/07/giati-kollane-metallika-antikeimena-sti-thesi-pou-egine-emvolio-mRNA-kata-tou-korwnoiou.html

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσπαθώ να κολλήσω λίρες Αγγλίας για να βγω στο εξωτερικό και δεν τα καταφέρνω. Προσπάθησα με ευρώ και 50 λεπτά και τίποτα., δεν θα έπιασε το εμβόλιο σε μένα. Τι άλλο χαζομάρες θα διαβάσω εδώ μέσα

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση αυτό που αναφέρει η κ. Μαρία, ότι δηλαδή το mRNA που υπάρχει στα εμβόλια και μεταφέρει την πληροφορία για την κατασκευή της πρωτείνης - ακίδας του ιού, μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA του κυττάρου.
Η πληροφόρηση που δίνεται έως τώρα είναι ότι το RNA αυτό πηγαίνει στα ριβοσώματα και δίνει την πληροφορία για την κατασκευή της πρωτείνης - ακίδας και κατόπιν διαλύεται, χωρίς να εισέλθη στον πυρήνα του κυττάρου, που βρίσκεται το DNA.
Αν η κ. Μαρία έχει διαφορετική πληροφόρηση, ας την παρουσιάση, για να εξακριβώσουμε τί ακριβώς συμβαίνει.

Μαρία Π. είπε...

Προς Ανώνυμο 9 Ιουλίου 2021 - 12:47 π.μ.

Αγαπητέ/-ή, δεν ξέρω σε ποιους 'αντιοικουμενιστές' αναφέρεστε που 'κατέκρινα υπερβολικά' όπως λέτε. Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε πιο συγκεκριμένα για να απαντήσω.
Θα ήθελα όμως να πω ότι οι Άγιοί μας όπως π.χ. ο Άγιος Παϊσιος (που τόσα έχει πει για τον οικουμενισμό), μας έδειξαν ένα δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τον δρόμο της ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ της σοφίας και της αγιότητας.
Το είπε και ο Κύριος όταν μίλησε για τους έσχατους καιρούς.
Να μην ψυχρανθεί η αγάπη μας, να μην χάσουμε την υπομονή μας, και καταντήσουμε γεμάτοι με αδικία μίσος και κατάκριση, γιατί τότε τα έχουμε χάσει όλα. Είμαστε ήδη τέκνα διαβόλου.
Έχω μιλήσει για κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν.
Το παλαιό ημερολόγιο π.χ., εκτός του σχίσματος στο οποίο έχει πέσει, έχει φτάσει στο σημείο της βλασφημίας να κατηγορεί ακόμα και τους Αγίους μας, οι αποτειχισμένοι λένε ότι έχει φύγει η Θεία Χάρη από τα Μυστήρια της Εκκλησίας.Πως είναι δυνατόν να τα ακούς αυτά;
Αλλά και άλλοι λεγόμενοι 'αντιοικουμενιστές' έχουν έναν τρόπο, ΤΥΦΛΟ, με τον οποίο κρίνουν τους ανθρώπους, αποδίδοντας σε όλους εσκεμμένη προδοσία και ΔΟΛΟ. Εκεί είναι η μεγάλη μου διαφωνία.
Δεν μπορείς με πονηριά, να αποδίδεις σε όλους ΔΟΛΟ για τα στραβά που βλέπουμε.
Υπάρχει το λάθος, υπάρχει το θεωρούμενο 'μη χείρον βέλτιστον' κάποιες φορές, υπάρχει η ανάγκη χρόνου για κάποιους ανθρώπους, υπάρχει ο φόβος για τα χειρότερα. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Απλά χωριζόμαστε σε 'στρατόπεδα'. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, αλλά να δούμε πως θα προχωρήσουμε.
Αυτή τη στιγμή, η Εκκλησία είναι 'όμηρος' στα χέρια της Πολιτείας. Μέσω των Μνημονίων έχουν μεταφέρει την μισθοδοσία του κλήρου σε ένα
ειδικό Κωδικό διαχωρισμένο απ΄των υπόλοιπων Δ.Υ. που συνδέεται με τα Έσοδα του Κράτους. Καταλαβαίνουμε σε ποια κατάσταση είναι η Οικονομία με τα συνεχή lockdown.Ο πρωθυπουργός τους λέει να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό για να βγούμε υποτίθεται απ΄το αδιέξοδο.Για να ξεφύγει η χώρα απ' την υγειονομική και οικονομική κρίση. Και έτσι, θεωρώντας ότι αυτό είναι το καλύτερο, υποστηρίζουν τον εμβολιασμό.Εφόσον μάλιστα η ενημέρωση είναι μονόπλευρη.
Ανεξάρτητα όμως απ΄τα συγκεκριμένα εμβόλια, όποιος έχει λίγο ανοιχτό μυαλό, ή λίγη φώτιση Θεού, θα καταλάβει σιγά σιγά ότι οι υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις, παραβιάζουν το δώρο του Θεού, την ελευθερία του ανθρώπου, και κυρίως ετοιμάζουν το έδαφος για τα επόμενα που έρχονται. Την υποχρεωτική ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ, που θα περιέχει και το ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΡΗΜΑ.
Εδώ θα είμαστε να τα δούμε. Μας τα είπαν οι Άγιοί μας.

Να πω ακόμα ότι μία Ελληνική Ιατρική ομάδα στην Θεσσαλονίκη έχει βρει ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο (σταματάει την λοίμωξη σε 48 ώρες), αλλά δεν χρηματοδοτείται (προς το παρόν).Μιλάνε για το Φθινόπωρο και μετά.[Τα έσοδα της Φαρμακοβιομηχανίας εν τω μεταξύ έχουν φτάσει ήδη τα 500 δις ευρώ!]
https://www.youtube.com/watch?v=nkqm4MbcZ2c&ab_channel=neeskens1012
Επομένως ας μην πέφτουμε στην παγίδα των υποτιθέμενων 'μονόδρομων'.
Τα λεγόμενα 'εμβόλια' δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά γιατί όπως είπε και στέλεχος της Κυβέρνησης ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. Αυτή θα χορηγηθεί το 2023 ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ...
Επομένως κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν. Ο εμβολιασμένος εφόσον είναι όπως λένε καλυμμένος, γιατί λοιπόν να φοβάται τον ανεμβολίαστο;Τι πράγματα είναι αυτά;
Όμως πρόκειται εκτός των άλλων και για 'κοινωνικό πείραμα' που κάνουν με την κουρτίνα του κορονοϊού, για μελλοντική χρήση της υποχρεωτικότητας 'ιατρικών πράξεων' και ο νοών νοείτω.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός είναι γνωστός υποστηριχτής κάποιων πραγμάτων. Πριν λίγες μέρες καλοδέχτηκε τους ΛΟΑΤΚΙ και υποσχέθηκε γάμο και υιοθεσία, όπως και ειδικό μάθημα στα σχολεία, και δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης αν τηρείται η υποστήριξή τους.
Την επιτροπή όμως των Θεολόγων για την αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεν την δέχτηκε.

Μαρία Π. είπε...

Προς Ανώνυμο 9 Ιουλίου 2021 - 11:46 π.μ.

Μπορείτε να δείτε μία πολύ καλή Μελέτη (υπάρχουν και άλλες) γραμμένη με κατανοητό τρόπο εδώ:
Τι είναι το εμβόλιο m RNA, πως παρασκευάζεται, πως λειτουργεί, ποιοι οι ανείπωτοι κίνδυνοι. Μια επιστημονική μελέτη ιστορικής αξίας
του Δρ. Δημητρίου Αντωνίου PhD, FRCS, Χειρουργού
https://archive.vn/WKJN5

To επίμαχο σημείο:
γ) Η δυνητική μεταλλαξιογόνος δράση του ιού του εμβολίου
Ο ισχυρισμός των ότι το m RNA του εμβολίου δεν μπορεί να μετατραπεί σε DNA, το οποίο στην συνέχεια ενσωματώνεται στο DNA του ανθρωπίνου κυττάρου, προκαλώντας σε αυτό μεταλλάξεις που μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα ιδιαίτερα στα ωοκύτταρα και σπερματοζωάρια και τα έμβρυα, διότι –λένε- ότι το ανθρώπινο κύτταρο στερείται του αναγκαίου ενζύμου RNA reverse transcriptase, δια του οποίου γίνεται η μετατροπή του RNA σε DNA. Κι ο ισχυρισμός των αυτός είναι ψευδής, διότι τα ανθρώπινα κύτταρα πράγματι περιέχουν το ένζυμο αυτό στα endosomes, τα οποία είναι οργανίδια στις άκρες των χρωματοσωμάτων (ήτοι των συσσωματώσεων του DNA στα ανθρώπινα κύτταρα) (το ένζυμο αυτό το έχει ο ίδιος ο DNA Iός HIV του Aids).

Δείτε και εδώ:
https://www.in.gr/2021/06/14/b-science/episthmes/enzymo-ton-anthropinon-kyttaron-deixnei-na-katarriptei-kentriko-dogma-tis-viologias/


Δείτε και αυτά σχετικά με τις μεταλλάξεις:

Παν/μιο Rockefeller: Το Εμβόλιο της Pfizer/BioNTech Προκαλεί Μεταλλάξεις του Covid-19 Όπως Αυτές στην Αγγλία, Ν. Αφρική και Βραζιλία
https://www.triklopodia.gr/%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%81-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%BE/


Δημοσίευμα των “Αμερικανών Γιατρών Πρώτης Γραμμής (AFLDS)” για πολίτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και γιατρούς.
https://tgnews.gr/aflds-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf/

Ανώνυμος είπε...

Αν είσθε ιατρός κ. Μαρία Π δεν είσθε γνώστης του αντικειμένου. Σας έχουν παρασύρει. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσουν οι φλυαρίες. Τις απόψεις σας στο συλλογικό σας όργανο. Εκεί θα τις υπερασπισθείτε και όχι γράφοντας κατεβατά τα οποία δεν μπορώ πλέον να διαβάσω.
Ο κ. Κοτταδάκης θέτει εδώ την θεολογική του άποψη σε συνδυασμό με τα όσα υπό του συνόλου είναι πιστευτά και όχι μεμονωμένων ατόμων.
Μενέλαος Καρασπήλιος. Ιατρός ορθοπεδικός.

Μαρία Π. είπε...

Δεν είμαι γιατρός κ. Καρασπήλιο, είμαι γεωπόνος απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, και κάποια πράγματα από Βιολογία μπορώ να τα καταλάβω. Εσείς που είστε ιατρός, και πλέον ειδήμων από μένα μπορείτε να μελετήσετε τις εργασίες συναδέλφων σας που παρέθεσα. Δεν τις αναίρεσε κανείς απ΄ότι γνωρίζω.
Εάν υπάρχουν λάθη μπορείτε να τα επισημάνετε.
Τα 'κατεβατά' είναι απαντήσεις σε πνευματικούς αδελφούς (θέλω να πιστεύω) και μοίρασμα πνευματικών ανησυχιών.Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να τα διαβάσει εάν δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες.
Με σεβασμό

Παπαδάκη Μαρία-Γεωπόνος
Κρήτη

Μαρία Π. είπε...

Ευχαριστώ το ιστολόγιο για την φιλοξενία, και ζητώ συγγνώμη αν έκανα κατάχρηση του χώρου λόγω του ότι το θέμα είναι τεράστιο και με πολλές παραμέτρους.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στην κυρία Παπαδάκη τόσο για το λίαν τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο περιεχόμενο όσο και για το ύφος των τοποθετήσεών της.
Κάποιοι προπετείς που έγραψαν για φλυαρίες καλό θα είναι να σοβαρευθούν γιατί προκαλούν θυμηδία.
Επίσης εάν δεν μπορούν να διαβάσουν, όπως έγραψαν, να αλλάξουν ανάρτηση.
Εύγε και στον ιστολόγο που άφησε να ακουστεί και η altera pars.