Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Μικρό αφιέρωμα στον ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ

6 μήνες μετά τον θάνατό του
Αφιέρωμα στην μνήμη του Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου
 
Την 7ην πρωινήν της 11ης Ιανουαρίου 2021 εσιώπησε για πάντα η μελωδική φωνή του Χαριλάου Ταλιαδώρου, στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μετά από ασθένεια. Η Εξόδιος Ακολουθία ετελέσθη στην 1.00 το μεσημέρι της 12ης Ιανουαρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, του Κοιμητηρίου όπου και ετάφη.
 
Στην Εξόδιο Ακολουθία προέστη ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ι.Μ. Βλατάδων, ο οποίος και ωμίλησε. Παρέστη επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π. Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος και ωμίλησε.
 
Ωμίλησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Γκούντας, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μαθητής του κ. Κων. Αντωνιάδης και ο  Πρωτοψάλτης – Μουσικοδιδάσκαλος κ. Αστέριος Δεβρελής.
 
ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ. Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος εγεννήθη στην Θεσσαλονίκη το 1926. Ο Θεός του έδωσε τα χαρίσματα της καλλιφωνίας και της κλίσης στην εκκλησιαστική μουσική. Μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Χριστόφορο Κατσουράδη από την Χίο. Έλαβε Πτυχίον Διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείον Αθηνών με Άριστα.
 
Από το 1945 παρακολούθησε τον Κωνσταντίνο Πρίγγο και εμυήθη στο Πατριαρχικό ύφος. Ως δάσκαλος εδίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης, σε Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, σε Ωδεία και στο Φροντιστήριον «Άγιος Δημήτριος», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Πρωτοψάλτες Καραμάνη, Θεοδοσόπουλο και Ευθυμιάδη.
 
Από το 1952 έως το τέλος της ζωής του έψαλλε στον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας. Έψαλλε σε όλην σχεδόν την Επικράτεια σε πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς. Ίδρυσε Χορωδία και έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Εμελοποίησε πολλά βιβλία Βυζαντινής Μουσικής, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. (Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος) και συνέβαλε στην βελτίωση ιεροψαλτικών θεμάτων και της θέσεως των Ιεροψαλτών.
 
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ιδιαίτερα για την πολύπλευρη προσφορά του έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οφφίκιον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Όσα και αν αναφερθούν για τον Χ. Ταλιαδώρο, είναι λίγα σε σχέση με όσα έχει προσφέρει. Ήτο ανεγνωρισμένου ήθους και αξίας και πανελληνίου ακτινοβολίας.
 
Στην συνέχεια αναφέρω τον Επικήδειο που εκφώνησε ο εξίσου Μεγάλος Δάσκαλος και μελοποιός της Βυζαντινής Μουσικής, Εκδότης Μουσικών Εκκλησιαστικών βιβλίων με τον τίτλο ΠΗΔΑΛΙΟΝ Αστέριος Δεβρελής. Στις λίγες αράδες του λόγου του περιέχονται πολλά βαθιά και μεστά νοήματα.
 
«Άρχοντα Χαρίλαε,
 
Τον δρόμον τετέλεκας, την πίστιν τετήρηκας, την θείαν του Δαμασκηνού τέχνην, την Βυζαντινήν Μουσικήν υπηρέτησας μετά θείου ζήλου δια βίου σου. Την διετράνωσας εις το εσωτερικόν και το εξωτερικόν. Εκεί που πας σε περιμένουν οι Μέγιστοι Δάσκαλοι Ιάκωβος Ναυπλιώτης, Κ. Πρίγγος, Θ.Στανίτσας, Αθ. Παναγιωτίδης. Αθ. Καραμάνης, Χρυσ. Θεοδοσόπουλος, Α. Ευθυμιάδης και άλλοι πολλοί.  Θα συγκροτήσετε τον θείον μελίρρυτον αγγελικόν χορόν προς Δόξαν Θεού. Κρατήστε και μία θέση ακροατού σας για μένα. Θέλω να συμπληρώσω όσες γλυκόφθογγες μελωδίες δεν μπόρεσα να αποτυπώσω δια της γραφής μου εδώ στην Γη. Στους οικείους σου και στους απανταχού της γης πολυπληθείς μαθητάς σου, εύχομαι την εξ ύψους παρηγορίαν. Σου εύχομαι καλόν δρόμον και ελαφρόν το χώμα που θα σε σκεπάση.
 
Αιωνία σου η Μνήμη, Άρχοντα Χαρίλαε».
 
Σάκης Τραγουστής
 
Ιεροψάλτης
 
Αμαλιάδα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη τού Άρχοντα..... από τους ελάχιστους "γίγαντες" της ψαλτικής τέχνης που είχαν μείνει....