Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αρχιμανδρίτης ΗΛΙΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ «ΖΩΗΣ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

Αρχιμανδρίτης
ΗΛΙΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο «π. Ηλίας»,  έτσι  απλά,
ως  «ο π. Ευσέβιος», «ο π. Σεραφείμ».
 
Ο   ΤΡΙΤΟΣ   ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ   ΗΓΕΤΗΣ   ΤΗΣ   «ΖΩΗΣ»

Πάτρα 2021

Εκδόσεις ΤΑΩΣ

Σχήμα: 14 Χ 20  
Σελίδες:  188
ISBN:  978-618-80251-4-1
Για παραγγελία:
κ. Αναστάσιο Κωστόπουλο
Φιλοποίμενος 52, 262 21 ΠΑΤΡΑ
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: anastasios2009@yahoo.gr
 

Π ρ ό λ ο γ ο ς

          Βιογραφική δοκιμή παρά μία 40η του Αρχιμανδρίτη Ηλία Μαστρογιαννόπουλου. Μικρό αντίδωρο ευχαριστίας στη βασική πηγή της συγγραφής των πρότερων τριάντα οκτώ, και όχι μόνο! Συν, αγάπης, πολλής και θερμής, σεβασμού βαθύτατου και ευχής-προσευχής.

         Βιογραφική δοκιμή περίλαμπρης μορφής αγωνιστικής αγιότητας της Εκκλησίας των χρόνων μας, θεολογικής και πνευματικής, τρίτου κορυφαίου ηγέτη της Αδελφότητος Θεολόγων «Ζωή». Έτσι απλά, «ο πατήρ Ηλίας», ως «ο πατήρ Ευσέβιος», ο ταπεινός ιδρυτής, «ο πατήρ Σεραφείμ», ο δυναμικός ανακαινιστής!  Καθώς, στην εξάχρονη (και κάτι) (καλοκαίρι 1959-Ιανουάριος 1966), ηγετική διακονία του, σε σύγκριση με την εικοσάχρονη (1907-1927), και υπέρ εικοσάχρονη, (1927-1954) εκείνων, των μεγάλων, άφησε ίχνος ισάξιο, έγραψε ιστορία. Εμφύσησε νέα πνοή, πιο βαθιά θεολογική, πιο έντονα λατρευτική στο στενό και ευρύτερο πνευματικό χώρο  της.      

       Βιογραφική δοκιμή 39η, μαρτυρία και αίσθηση ισχυρή, αμέτρητων αναδεκτών του αφυπνιστικού μηνύματος αυτής, για τον τρίτο κορυφαίο ηγέτη της. Το μανικό της αφάνειας εραστή, τον εγκόσμιο ασκητή, τον «καλό στρατιώτη Ιησού Χριστού», στη μακρά του βίου του διαδρομή.

     Ουσιαστικά αυτοβιογραφία ενδεικτική! Από συνδρομή, συναρμογή, και σύνθεση «εκλογών» συνεντεύξεων του εκτενών στους : Θεολόγο Βασίλη Αργυριάδη, 2005, στο βιβλίο «Εδώ θα πας, στο στενό μονοπάτι», και, Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, στην εκπομπή «Αρχονταρίκι» ΕΤ1, 2009, εκ του «τελευταίου ασπασμού» του Αγίου Σώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος-«Επικήδειος λόγος» Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου Γ’, και,  άλλων τινών.

        Τελικά, βιογραφική δοκιμή π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου, φαεινής λαμπάδας θεολογικής ακατάπαυστα στη σταθερή : «Ει θεολόγος ει, προσεύξη αληθώς, και, ει αληθώς προσεύχη, θεολόγος ει», και ισοδύναμα στη βίωση της όντως χριστιανικής ορθόδοξης ζωής !!


Σπέτσες,  18 Ιανουαρίου 2021
Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου   

Αθανάσιος Κοτταδάκης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι καλό. Κάθε βιβλίο που μιλάει για την μεγάλη αυτή προσωπικότητα που σημάδευσε το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα στην Εκκλησία όχι μόνο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ. Θα το προμηθευτώ για να ωφεληθώ από την σπουδαία ιερατική και ιεραποστολική του μορφή.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος υπήρξε μεγάλος Θεολόγος αλλά ως ταπεινός ανέδειξε και δίδαξε γεννώντας πολλούς Θεολόγος και ο ίδιος έμενε πίσω. Αυτή ήταν η μεγαλοσύνη του.
Πρέπει τα «παιδιά» του να κάνουν έναν τιμητικό τόμο για την δράση και την ζωή του.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατήρ Ηλίας ήταν ένας άγιος άνθρωπος και πολύ σημαντική προσωπικότητα της ελλαδικής Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας γενικότερα του 20ου αιώνα. Συνέγραψε δε περί τα 50 βιβλία.
Ήταν ταπεινός και ανοιχτός στον διάλογο όπως οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι που έχουν γνώση Θεολογίας
Συγχαρητήρια στον κ. Κοτταδάκη για τον κόπο της συγγραφής και κάθε έπαινος στον κ. Κωστόπουλο τον εκδότη που προβάλει αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο του πνεύματος.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατήρ Ηλίας είχε μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση σπουδαίων προσωπικοτήτων της ελλαδικής Εκκλησίας. Διαμόρφωσε την ελίτ της θεολογικής κίνησης. Παντού προτωπόρος. Παιδιά του ήταν ο Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος και ο πρώην Αμερικής Δημήτριος Τρακατέλλης – δύο από τους σπουδαιότερους ιεράρχες του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ποτέ δεν καυχήθηκε. Έπλασε προσωπικότητες για την Εκκλησία και όχι για να διαμορφώσει τον γεροντισμό γύρο από αυτόν.
Του αρμόζει δόξα επίγεια στο όνομά του, και η μνήμη του θα είναι αιωνία στον Θεό τον οποίο διακόνησε με όλη του την ύπαρξη.
π. Ν. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν ο μακαριστός π. Ηλίας από τους πρώτους στην ελλαδική Εκκλησία που την δεκαετία του ’50 και του ΄60 εστράφη προς την πατερική διδασκαλία. Γνωστά τα συνέδρια Έφεσος. Γνωστό και το πρωτοπόρο για την εποχή του βιβλίο Οι Πατέρες της Εκκλησίας και ο άνθρωπος. Αν είχε αναλάβει την Ζωή μετά τον Παπακώστα θα ήταν άλλη η μοίρα της Εκκλησίας μας. Τον πολέμησαν εκ των έσωθεν διότι δεν μπορούσαν να πιάσουν το πνεύμα του που πήγαινε χιλιόμετρα μπροστά. Νομίζω ότι κάποιο συνέδριο για τον π. Ηλία θα έδειχνε ποιος ήταν και πως επηρέασε με νέους δρόμους το αναγεννητικό Πατερικό πνεύμα.
Ας μεσιτεύει για την λιμνάζουσα θεολογικά Εκκλησία μας.