Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Τον Πνευματικό ή τον Γιατρό; - Γρηγόριος Δαβράζος

 

Τον Πνευματικό ή τον Γιατρό;

Ως λαϊκός απευθύνομαι σε λαϊκούς με το συγκεκριμένο άρθρο.
Ακούμε για λαϊκούς που δεν κάνουν το εμβόλιο από υπακοή στον πνευματικό τους. Το συζήτησα με ένα γνωστό μου, λαϊκός και αυτός, και με ρώτησε κάτι πολύ σημαντικό. Οι συγκεκριμένοι πιστοί κάνουν υπακοή στον πνευματικό τους σε όλα τα θέματα ή μήπως στο συγκεκριμένο θέμα του εμβολίου;
Ας το επεκτείνω λίγο;
Όταν μας ζητά ο πνευματικός μας να νηστεύσουμε κάνουμε υπακοή ή εκεί επικαλούμαστε τον γιατρό μας και κάθε λογής ιατρικά ζητήματα κατά κύριο λόγο ήπια; Για παράδειγμα: πίνω λίγο γάλα την Μεγάλη Τετάρτη σαν φάρμακο άκουσα να λέει με τα αυτιά μου γνωστή μου.
Όταν μας ζητά ο πνευματικός μας να ασκηθούμε στην ελεημοσύνη και σε άλλες αρετές κάνουμε υπακοή ή αρχίζουμε τα παζάρια;
Γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε υπακοή στην άσκηση αρετών ενώ αντίθετα κάνουμε πολύ εύκολα υπακοή σε θέματα όπως το εμβόλιο;
Η απάντηση που δίνω είναι η εξής: Η υπακοή για το εμβόλιο είναι εύκολη υπακοή καθώς δεν εναντιώνεται σε καμία κατηγορία παθών (φιλοδοξία, φιληδονία, φιλαργυρία) ενώ η υπακοή για παράδειγμα σε θέματα νηστείας είναι δύσκολη γιατί εναντιώνεται στα πάθη της λαιμαργίας κ της γαστριμαργίας.
Με όλα τα παραπάνω θέλω να δείξω ότι άλλα είναι τα πνευματικά θέματα στα οποία χρειάζεται υπακοή στον πνευματικό και όχι το εμβόλιο ή το όποιο φάρμακο για την όποια ασθένεια το οποίο είναι καθαρά ιατρικό θέμα και εκεί χρειάζεται υπακοή στο γιατρό μας!
 
Γρηγόριος Δαβράζος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



ΠΟΛΥ ΚΑΛΌ.

ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.
ΜΟΝΑΧΟΣ Η.