Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Επιστήμονες Διαλαλούν ΕΥΦΥΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ στη Φύση - Άγγελος Αντωνέλλης


 
 Ε π ι σ τ ή μ ο ν ε ς    Δ ι α λ α λ ο ύ ν :
Ε  Υ  Φ Υ  Η  Σ      Σ  Χ  Ε  Δ  Ι  Α Σ Μ Ο Σ 
σ τ η   Φύση

Άγγελος Αντωνέλλης

Αγαπητοί Επισκέπτες,

Α)
Στη παρούσα  ανάρτηση, παραθέτω αρχικά, το  video 1,  άνευ  εισαγωγικού σχολίου,  με  θέμα  το  τίτλο της ανάρτησης:

’’Επιστήμονες διαλαλούν : Ευφυής Σχεδιασμός στη Φύση.‘’

Σε αυτό, 30 και πλέον Πανεπιστημιακοί και  μεταδιδακτορικοί Ερευνητές, από το πεδίο των  Θετικών Επιστημών, τεκμηριώνουν  πειστικά  την  άποψή τους.

Β)
Η φωτογραφία της ανάρτησης αφορά  κατακόρυφη  εγκάρσια διατομή από  το κέλυφος  ενός ζωντανού  απολιθώματος  500 εκατομμυρίων ετών, του  Ναυτίλου. (Nautilus )
Η ονομασία του προέρχεται από την Αρχαία  Ελληνική  λέξη: Ναύς - Ναύτης.
Ο Ναυτίλος  είναι, ένας πελαγικός θαλάσσιος οργανισμός,  που απαντιέται στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό,  σε βαθιές  υποθαλάσσιες  πλαγιές   κοραλλιογενών υφάλων, σε  βάθη  από 100 μέχρι 650 μέτρων.

Μορφολογία Ναυτίλου 
Α) Κέλυφος
Για τον Ναυτίλο το  κέλυφός του  είναι, κατά  κύριο λόγο, αυτό  που του εξασφαλίζει:

1)  προστασία  από  τους  θηρευτές  του, αλλά  και,  ανθεκτικότητα  στην υψηλή  υδροστατική  πίεση  που δέχεται, στα βάθη των 600-650 μέτρων,  που είναι  60-65 ατμόσφαιρες!!!

2)  καμουφλάζ, με την εναλλαγή στο άνω τμήμα του, σκούρων  και ανοικτόχρωμων περιοχών του, που μιμούνται το περιβάλλον του, ενώ αντίθετα, στο κάτω μέρος του, ο χρωματισμός του είναι ανοικτόχρωμος, αντίστοιχος, με το φως που έρχεται από άνω. (αντισκίαση).
 
Ο Ναυτίλος μετά την εκκόλαψή του αναπτύσσεται αργά, ολοκληρώνοντας το μέγεθός του σε 10 περίπου χρόνια. Η διάρκεια της ζωής του φθάνει και τα 20 έτη.

Η αύξηση του κελύφους του γίνεται  ανά 120-150 ημέρες, με τη δημιουργία  νέου ευρύτερου  θαλάμου, όπου και μετακινείται, δημιουργώντας ένα  διάφραγμα, με το προηγούμενό το .

Έτσι το σώμα του Ναυτίλου βρίσκεται στον μεγαλύτερο  πάντα  θάλαμό του, ενώ οι προηγούμενοί  του, έχοντας νερό και αέρα, του χρησιμεύουν για τον έλεγχο των κατακόρυφων ανά 24- ώρο μετακινήσεων του.
Από τη μέση  κάθε διαφράγματος περνά  ένας αγωγός, ο σίφωνας.

Ο Ναυτίλος χρησιμοποιεί  αυτόν  τον  σίφωνα, για τον  έλεγχο του  όγκου του νερού σε κάθε θάλαμο στις κατακόρυφες  μετακινήσεις του.

Είναι  αξιοπαρατήρητο ότι ο σχεδιασμός των θαλάμων του, παρουσιάζει μια αυξανόμενη σπειροειδή ακρίβεια που  αποτελεί ένα από τα τελειότερα παραδείγματα μιας  λογαριθμικής σπείρας.

Β) ικανότητα  ρύθμισης  της  πλευστότητας

Ο  Ναυτίλος τις κατακόρυφες ανά 24ωρο αμφίδρομες υποθαλάσσιες μετακινήσεις του, από τα 100 έως τα 650 m βάθος, τις  επιτυγχάνει  χάρις:

Α) στην  
δομή, την  μορφολογία,  τον συνολικό  του  όγκο, με  τους  30  και   πλέον   θαλάμους  του  κελύφους  του,  έχοντας  και  το κατάλληλο   συνολικό  βάρος, αλλά  και διαθέτοντας  εκπληκτικούς μηχανισμούς  αντλίας  των  ιόντων Na+, Cl-   από το θαλασσινό  νερό  των  θαλάμων  τους, ώστε να

α)
απομακρύνει νερό, από τους θαλάμους του, και να  προσλαμβάνει αέρα, από τον διαλυμένο στο νερό των θαλάμων του.
Έτσι   μπορεί και   μειώνει  το βάρος  του  σε  τέτοιο  βαθμό,  που  η  άνωση  που  δέχεται, να υπερβαίνει  το βάρος του, και  έτσι,  να  κινείται ανοδικά,!!! ,  και αντίθετα,

β) 
προσλαμβάνοντας  νερό, στους  θαλάμους του, να  αυξάνει  το βάρος του, και όταν  αυτό, υπερβαίνει την άνωσή του, τότε  κινείται καθοδικά μόνο μέχρι το επιτρεπτό, για αυτόν βάθος  των 650 μέτρων, γιατί  σε  μεγαλύτερο βάθος  (πχ 700  μέτρων) η υδροστατική εκεί πίεση των 70 atm θα του  κατέστρεφε το  κέλυφος  .!!!

Γ) Ικανότητα Επιβίωσης  στο  Υποξικό  υποθαλάσσιο  περιβάλλον.

 Ο Ναυτίλος κάθε 24ώρο,εκτελεί ημερήσιες κατακόρυφες μετακινήσεις, που περιλαμβάνουν  διαφορές  βάθους  500-600 μέτρων. Σε τέτοια βάθη αντιμετωπίζει πολύ χαμηλές  συγκεντρώσεις του διαλελυμένου οξυγόνου, σε ποσοστό  30%  εκείνου  των  επιφανειακών υδάτων. Ωστόσο σε ένα τέτοιο υποξικό περιβάλλον κατορθώνει και επιβιώνει  χάρις στο ότι,

α) μπορεί να χρησιμοποιεί οξυγόνο από εκείνο, των θαλάμων του κελύφους του,

β) η  αιμοκυανίνή του έχει  υψηλή  συγγένεια  με  το Οξυγόνο, αλλά εκ του ότι,

γ) η  αιμολέμφος του έχει υψηλή ικανότητα αποθήκευσης οξυγόνου.

Δ ) Αρχιτεκτονική  -  Γεωμετρία,   Ναυτίλου  (Video 2)
Το κέλυφος του Ναυτίλου  παρουσιάζει , σε  μια  κατακόρυφη   εγκάρσια  διατομή  του,  ένα από τα τελειότερα  παραδείγματα  μιας λογαριθμικής  σπείρας, που πλησιάζει τη χρυσή αναλογία Fibonacci.

Σε αυτή (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144….),  ο κάθε αριθμός της, είναι το άθροισμα των αμέσως δυό προηγούμενών του,  ενώ ο λόγος καθενός αριθμού με τον προηγούμενό του  συγκλίνει στον   άρρητο  αριθμό  1,618......

Μορφολογία - Εγκάρσια διατομή του Ναυτίλου             
 

Το σώμα του βρίσκεται στο τελευταίο δεξιά μεγαλύτερο  θάλαμό του
Η κόκκινη περιφερειακή καμπύλη αντιστοιχεί στη χρυσή αναλογία, Fibonacci.
Όπως βλέπουμε, οι τρεις πρώτες πλήρεις περιστροφές, από το κεντρικό σημείο, συμπίπτουν με τη προβλεπόμενη  χρυσή  αναλογία.
Πέρα από αυτές, το κέλυφος του ναυτίλου παρουσιάζει  βαθμιαία, μια ελαφρώς ανοικτή καμπύλη, από αυτή, της χρυσής σπείρας.
 
Συνολικά ωστόσο, η σχέση του,  με σπείρα  χρυσής αναλογίας, είναι  εμφανής.
Ναυτίλος
 
Ολοκληρώνοντας τη παρούσα ανάρτηση, παραθέτω και το  ακόλουθο  εξαιρετικό   Video 3  με τίτλο :
 
Τα  Μαθηματικά των Οστρακοειδών,

που παρουσιάζει,  το σχηματισμό, των όμορφων  σχημάτων από κελύφη διαφόρων οστρακοειδών, με φόντο τις τριγωνομετρικές εξισώσεις, στις τρεις διαστάσεις  που ισχύουν για το σχηματισμό τους, συνοδευόμενο με εξαίρετη  μουσική χωρίς υπότιτλους.

Παράλληλα φαίνεται και, πως προκύπτουν στο χώρο, τα διαφορετικά σχήματα στα κελύφη, όταν αλλάζουν οι τιμές  των  παραμέτρων στις  εξισώσεις.

Φίλοι Επισκέπτες,

Ο  Ναυτίλος
, χάρις  στη  ταυτόχρονη   συνύπαρξη   όλων  των  προαναφερθέντων δομικών – βιοχημικών - λειτουργικών   χαρακτηριστικών του,  κατορθώνει  και επιβιώνει στα βάθη  των 100-650m των θαλασσών, εδώ και 500 εκατομύρια χρόνια!!!  (Ζωντανό απολίθωμα)

Ο Ευφυής  Άνθρωπος, κατόρθωσε να κατασκευάσει  Υποβρύχιο στις αρχές του 18ου αιώνα, αργότερα δε ένα  Υποβρύχιο του, το  ονόμασε Ναυτίλο.!!!

Αναρωτηθείτε  έτσι,   αν είναι δυνατό, ο  βιολογικός  Ναυτίλος  με το σύνολο των Δομικών και λειτουργικών του  χαρακτηριστικών, αλλά και της ικανότητας, της  Αναπαραγωγής του, να είναι προϊόν της τυφλής τύχης...!!!!

Αγαπητοί  Επισκέπτες,

Το  κέλυφος  μόνο,  του Ναυτίλου

Είναι αυτό, που του εξασφαλίζει, τη προστασία και τη πλευστότητά του.
 
Για έναν ψαρά, είναι αντικείμενο ομορφιάς, ή και  εμπορευσιμότητας

Για  έναν Μηχανικό,  Μαθηματικό, ή  Αρχιτέκτονα είναι και  αντικείμενο  Έμπνευσης,

Για κάθε δε Πιστό είναι  και αιτία πηγαίας -συνειδητής  Δοξολογίας  στο Παντεχνήμονα Δημιουργό.



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Εκπληκτική η Ανάρτηση ,
ας προβληματιστούν όσοι μπορούν και δεν αξιοποιούν τα Θαυμάσια της Δημιουργίας, στην ενίσχυση της πίστης όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Ανώνυμος είπε...

Οι επιστήμονες το διαλαλούν. Ορισμένοι μικρόμυαλοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν.

Ανώνυμος είπε...

Για εμένα είναι μια εκλαϊκευμένη ωφέλιμη επιστημονική παρουσίαση. Ο κόπος σας για την σύνταξη και παρουσίαση πιάνει τόπο.
Την απόλαυσα!
Όλα μιλούν για τον Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο θαλάσσιος οργανισμός κρύβει πολλά μυστικά και αποδεικνύει ότι σοφό μυαλό τον κατασκεύασε. . Ενθουσιάστηκα με τα όσα διάβασα και στα βίντεο είδα.

Ανώνυμος είπε...


Εξαιρετικό και το video 3.
Χάρμα οφθαλμών Γεωμετρίας κοχυλιών σε συνδυασμό,
με τη μουσική του Johann Straus : '' Γαλάζιος Δούναβης ''

Σπ Παρ είπε...

Εξαιρετική Προσπάθεια! Επιτυχές αποτέλεσμα!
Συγχαρητήρια!
Τώρα, 'Αγγελε, να παρουσιάσεις αντίστοιχο άρθρο (που στηρίζεται στην ίδια Μαθηματική βάση) και για τον Παρθενώνα! Γιατί και κάποια έργα του Ανθρώπου έχουν έμπνευση!!!

aggelos antonellis είπε...


Αγαπητέ φίλε ,συνάδελφε (;) Σπ.Παρ ,
σε ευχαριστώ για το θετικό σχόλιό σου.
Συμφωνώ με τη πρότασή σου, ωστόσο αρμοδιότεροι μου,είναι οι Μαθηματικοί και οι Αρχιτέκτονες.