Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ποιοί ήταν οι Τελώνες; - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ποιοί ήταν οι Τελώνες;

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Στην εβραϊκή ιστορία κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας συναντάμε τους gabba'im, (τελώνες/φοροεισπράκτορες και στα λατινικά publicani), ιδιώτες οι οποίοι είχαν συνάψει συμβόλαιο με το Ρωμαϊκό Κράτος για την είσπραξη των φόρων.

Η πρώτη ρωμαϊκή οργάνωση είσπραξης των φόρων στη Συρία και την Παλαιστίνη ξεκίνησε από τον Πομπήιο (περ. 65 π.Χ.). Υπό την διοίκηση του Ανθύπατου της Συρίας Γαβίνιου (57 π.Χ.) δεν υπήρχε σχεδόν κανένας χώρος για τους ντόπιους φοροεισπράκτορες στην Ιουδαία, καθώς ο Γαβίνιος ήταν σκληρός εχθρός τους και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους απομακρύνει από τη συγκέντρωση των φόρων στην επαρχία του. Ωστόσο, κατά την Ηρώδεια περίοδο, ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τους ηγεμόνες του νέου εβραϊκού κράτους υπεύθυνους για τους φόρους. Οι Ηρώδειοι ηγεμόνες έκαναν συμβόλαια είσπραξης των φόρων είτε με ιδιώτες είτε με συντεχνίες/εταιρείες φοροειπρακτόρων.

Οι φοροεισπράκτορες απέδιδαν στο Ρωμαϊκό Κράτος προκαταβολικά τον φόρο ενός πολίτη ή μίας πόλεως και στη συνέχεια εισέπρατταν τους φόρους προσθέτοντας και το δικό τους κέρδος. Ας μην ξεχνάμε πως για να πετύχουν την σύναψη του συμβολαίου έπρεπε να καταβάλουν σεβαστό ποσό.

Καθώς τα βάρη της φορολογίας γίνονταν όλο και πιο αφόρητα, ο φοροεισπράκτορας γινόταν μισητή και επίφοβη προσωπικότητα. Για να εισπράξουν πληρωμές χρησιμοποιούσαν ακόμα και βασανιστήρια. Σε μία περίπτωση που είχε εξετάσει το Σαχεντρίν ένας φοροεισπράκτορας είχε παρομοιασθεί με αιμοβόρικη αρκούδα.

Σύμφωνα με το Ταλμούδ οι φοροεισπράκτορες ταξινομήθηκαν στους ληστές. Δεν μπορούσαν να παρουσιασθούν ως μάρτυρες στο Σαχεντρίν και τα χρήματά τους δεν γίνονταν δεκτά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ένας φοροεισπράκτορας μπορούσε να αποκαταστήσει την τιμή και υπόληψή του μόνο αν εγκατέλειπε το επάγγελμά του, δηλαδή την είσπραξη των φόρων.

Οι φοροεισπράκτορες στην Καπερναούμ στη λίμνη Τιβεριάδα, ήταν πιθανώς υπεύθυνοι για τελωνεία, λιμενικούς δασμούς και διόδια αλιείας (Ματθ. 9:9 ), κ.λπ. Πολλοί φοροεισπράκτορες μετείχαν σε εταιρείες (societas publicanorum), όπου κάθε μέλος έπαιρνε ένα μερίδιο (το ένα τέταρτο ή λιγότερο) της είσπραξης και των κερδών της, ανάλογα με το κεφάλαιο που επένδυσε.

Αργότερα, ο όρος gabbai άρχισε να σημαίνει πρόσωπα που βοηθούσαν στην λειτουργία της Συναγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου