Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Χώρα γερόντων η Ελλάδα

Όπως µας πληροφορεί συνεχώς ο καθηµερινός τύπος, στο 30% θα φθάσει σε πενήντα χρόνια ο δειίκτης γήρανσης στη χώρα µας, δnλαδή το ποσοστό των υπερήλικων στο σύνολο του πληθυσµού, ενώ τα εξαρτnµένα από οικονοµικής πλευράς άτοµα θα φθάσουν το 57%. Με άλλα λόγια, ένα και πλέον άτοµο θα αντιστοιχεί σε ένα άτοµο παραγωγικής nλικίας. Αναµφισβήτnτα, το δnµογραφικό πρόβλnµα έχει φθάσει σε επικίνδυνα όρια.
Μήπως θα πρέπει, µαζί µε τις δnµοκρατικές τους αvησυχίες, γύρω από τις διάφορες µορφές συµβίωonς και τη φιλελευθεροποίnσn του δεσµού του γάµου, οι ιθύνοντες αυτού του τόπου θα πρέπει να αναζnτήσουν τρόπους στήριξnς της σωστής οικογένειας; Είναι σαφές ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δεν µπορούν να δnµιουργnθούν ούτε µε γάµους "περιορισμένης ευθύνnς" ούτε µε µονογονικές γεννήσεις, όπου το παιδί τις περισσότερες φορές είναι επιθυµnτό ως µπιµπελό για να στολίζει για κάποιο διάστnµα το σπίτι. Η γέννnσn και n διαπαιδαγώγnση παιδιών δεν µπορεί να γίνει παρά από γονείς απόλυτα υπεύθυνους, που αναλαµβάνοιν ευθύνn και δεσµεύονται τόσο απέναντι στα παιδιά που γεννούν όσο και απέναντι στnv πολιτεία τnv oπoία πλουτίζουν µε νέους πολίτες. Και στο έργο τους αυτό, χρειάζονται τn στήριξn της πολιτείας.

5 σχόλια:

  1. Ωραία τα λες, αλλά οι γονείς χρειάζονται κυρίως διαπαιδαγώγηση. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να "παρκάρουν" οι γονείς τα παιδιά τους σε διάφορες "δραστηριότητες" μόνο και μόνο για να μην ασχολούνται. Σιγά μην κάνουν και 4 παιδιά.

    Κανονικά 4 παιδιά θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο όριο αφού το βάρος πέφτει σε λίγους ανθρώπους. Σήμερα είμαστε...απελευθερωμένοι. Παλιά δεν υπήρχαν γκέι και τέτοια. Τεκνοποιούσες γιατί έτσι έπρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι διαπιστώσεις είναι πάντα εύκολες. Τα προβλήματα της τεκνοποιίας μεγάλα. Και το δημογραφικό ένας μεγάλος βρόγχος για την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους γενικότερα. Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι χριστιανοί σταματούμε στο ένα παιδί. Το δημογραφικό θα το λύσουν οι μουσουλμάνοι που έχουν έλθει στην πατρίδα μας. Σε λίγα χρόνια οι έλληνες θάμαστε μειονότητα. Να δω τότε τι θα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς όλοι οι «υπεύθυνοι» με επιπολαιότητα αντιμετωπίζουν το θέμα. Είναι από τα σημαντικά προβλήματα που έχει αντίκτυπο στην ζωή μας ως πολίτες και ως έθνος. Ως πολίτες δεν θα υπάρχει εργατικό δυναμικό και θα ασφυκτιούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως έθνος σμικραίνουμε και έτσι που πάμε θα είμαστε μουσειακό έκθεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακανθώδες θέμα. Οι περισσότεροι αρκούμαστε σε ευχολόγια υπέρ των πολυτέκνων. Δεν υπάρχει όμως καμιά σχετικώς ουσιαστική συμπαράσταση σε αυτές τις οικογένειες. Οι πολύτεκνοι γονείς είναι ηρωικές μορφές που δεν θέλουν μόνο την ηθική συμπαράστασή μας αλλά και την ουσιαστική παρέμβασή μας.
    Τώρα όσο αναφορά τον θεσμό της οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς ο καθένας μας διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει αίσθημα ευθύνης. Όλα τα προσμετρούμε επιπόλαια. Και μερικοί με επιπολαιότητα αποκτούν παιδιά χωρίς να έχουν την διάθεση να κάνουν την όποια θυσία για την διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή τους.
    Το άσκημο είναι ότι η όλη υπόθεση όλο και χειροτερεύει και από ότι διαφαίνεται δεν υπάρχει ελπίδα ανάσχεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή