«Πώς να ξεχωρίσω ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε εδώ, όταν ο κάθε ένας που απολαμβάνει της ελληνικής παιδείας είναι Ελληνας; Πώς, λοιπόν, θα κάνω αυτή τη διάκριση; Οταν το παιδί αυτό έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει στα ελληνικά σχολεία, γιατί πρέπει να τον διακρίνω από τους άλλους;».
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με δηλώσεις του στην «Κ», σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν πλέον κάστες και κλειστές κοινωνίες στον χώρο που ζούμε» και προσθέτει: «Ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Εκκλησίες, και στον χώρο της Ευρώπης και εδώ στην πατρίδα μας, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη διαλεκτική μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να διακηρύττουν τον σεβασμό στην ετερότητα. Και ο σεβασμός στην ετερότητα σημαίνει πως αποδέχομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως εγώ θα ήθελα να είναι, κομμένο και ραμμένο στα δικά μου μέτρα. Τον σέβομαι, έμπρακτα ανταποκρίνομαι σε αυτόν, τον έχω ως έναν ισότιμο και ισόκυρο συνομιλητή μου».
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπενθυμίζει πως «η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητά της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν. Δεν κάνει κανένα διαχωρισμό, μεριμνά ώστε τα παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι, να βρουν αυτό που αναζητούν, έναν καλύτερο κόσμο εδώ στην πατρίδα μας. Η Εκκλησία μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να μείνει μακριά από οποιαδήποτε άλλη διένεξη που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να λύσει ή να αντιμετωπίσει το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα».
Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει απηρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και υπενθυμίζει πως, αν επικρατούσε αυτή η αντίληψη μεταπολεμικά, όταν χιλιάδες Ελληνες αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αμερική και στην Γερμανία, «σήμερα δεν θα υπήρχε ο ελληνισμός της διασποράς που ξέρουμε όλοι τον θετικό και ουσιαστικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου μας». Απαντώντας σε εκείνους τους Ιεράρχες που ανησυχούν ότι κινδυνεύει να χαθεί η «καθαρότητα» της Ελλάδας και του Ελληνισμού σημειώνει: «Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σκέφτηκε με κριτήρια αρίας φυλής να διαφυλάξει την φερεγγυότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει άλλα κριτήρια και άλλες αρχές, την ελευθερία του ανθρώπου και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται διαχρονικά».
Νίκος Παπαχρήστου
Από την "Καθημερινή"
Αναστάσιε
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως με τις σκέψεις περί σεβασμού της ετερότητας
(εξάλλου κύριο γνώρισμα της Ορθόδοξης Πίστης, είναι η Οικουμενικότητά της, διότι έχουμε αγίους από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα)
αρκεί αφού δεχτούμε τους λαθρομετανάστες και τους ταίσουμε, και τους ποδέσουμε, και τους μάθουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και έχουμε, αρκεί λέω, ΜΕΤΑ, να μη μας εγείρουν ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΠΙΣΤΩΝ
(δηλαδή ημών των Ορθοδόξων όπως α σ μ έ ν ω ς εποίουν κατά τους αιώνες της Τουρκοκρατίας)
και με ασήμαντη πρόφαση-βλέπε σκίσιμο -δήθεν- φύλλων του Κορανίου-μάς μακελέψουνε ώσπου να πούμε: φτου σκουληκομερμηγκότρυπααα! )
Διότι εμείς, ναι, είμαστε πολιτισμένοι και δημοκράτες, και θεούσοι μέχρι αηδίας, και από όλα, αλλά...φίλε, να μη γίνουμε και ...νεομάρτυρες εκόντες άκοντες, ακόμη δεν αγιάσαμε- στο ξαφνικό υποκινούμενο τζέρτζελο που θα πυροδοτήσουν οι Μυστικές Υπηρεσίες, -με πληρωμένους εγκάθετους- μια ωραία πρωία.
Να μη χάσουμε -από τον πολύ μας, λέω, πολιτισμό- και την παρθενία μας και τα αβγά και τα καλάθια και εκείνα τα Άγια
Χώματα για τα οποία έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας το 1821 και αργότερα, και των οποίων προγόνων -πολύ φοβούμαι- ότι θα αναδεύονται αναστατωμένες, οι ηρωικές σκόνες των οστέων τους.
Στή αγαπητή ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ : Ευχαριστούμε για το πολύ καλό σχόλιο.Δυστυχώς δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια επιχειρήματα.Αλλιώς λειτουργούμε ! Δυστυχώς οι πολλοί !
ΑπάντησηΔιαγραφή