Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) από τον κ. Γεώργιο Κορμά στην "Ελληνική Αναγέννηση"

Την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 το σχολείο μας (Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων "Ελληνική Αναγέννηση") προσκάλεσε τον κ. Γεώργιο Κορμά , Ιατρό, Επιστημονικό Συνεργάτη Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β’ Παιδιατρικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπρόσωπο Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου,ο οποίος μίλησε στους μαθητές και τους δασκάλους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.
Ο κ. Κορμάς μέσα από την εμπειρία του, εργάζεται στο Νοσοκομείο παίδων «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και με πολύ απλά λόγια εξήγησε στους μαθητές μας τους κινδύνους που διατρέχουν από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου (internet). Μας είπε για τον εθισμό που παρατηρείται σε άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας που καταλήγουν να χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική στήριξη.
Οι «κανόνες» για μια ασφαλή χρήση του διαδικτύου είναι λίγοι, σαφείς και εύκολοι στην εφαρμογή τους:



1) ο υπολογιστής δεν πρέπει να είναι στο υπνοδωμάτιο μας.
2) ο χρόνος χρήσης του δεν πρέπει να ξεπερνάει την μια ώρα την ημέρα και αφού έχουμε τελειώσει όλες τις άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις μας.
3) αν κατά τη χρήση του διαδικτύου δεχτούμε οποιαδήποτε ενόχληση ενημερώνουμε τους γονείς μας, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα
4) δεν δίνουμε ποτέ μα ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία σε άγνωστους, γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
5) δεν κάνουμε φίλους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, και δεν επικοινωνούμε μαζί τους για κανένα λόγο.
6) προσέχουμε πολύ ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να μας παραπλανήσουν χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία.
7) καλό είναι οι γονείς μας να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή μας προγράμματα- κλειδιά για να μας προστατεύσουν από πιθανούς κινδύνους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
8) δεν «ανεβάζουμε» ποτέ υλικό ( φωτογραφίες, στοιχεία διεύθυνσης τηλεφωνικό αριθμό κ.λ.π), τα οποία μπορεί κάποιος να τα εκμεταλλευτεί και μελλοντικά να μας δημιουργήσει πρόβλημα.
9) αν παρόλα αυτά τα μέτρα συμβεί να πέσουμε θύματα κάποιας ηλεκτρονικής παρενόχλησης ή ακόμη χειρότερα απάτης επικοινωνούμε ΑΜΕΣΑ με το
www.saferinternet.gr ή με το τηλεφωνικό αριθμό 8001180015 και από εκεί θα μας πουν τι ενέργειες θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
10) Ελέγχουμε τις πληροφορίες που αντλούμε από το Διαδίκτυο, γιατί αυτές σε μεγάλο βαθμό δεν είναι πάντοτε ακριβείς και φυσικά δεν αγοράζουμε ποτέ από το Διαδίκτυο εάν δεν συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό πάνω στα θέματα αυτά.
11) το διαδίκτυο δεν είναι καθόλου κακό, αλλά η κακή του χρήση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη όχι μόνο για ένα μικρό παιδί, αλλά και για ένα ενήλικα.


Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι βασικοί κανόνες στους οποίους καταλήξαμε, μαθητές και δάσκαλοι, μετά τη συζήτηση με τον κ. Κορμά. Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές μας κάνουν χρήση του διαδικτύου σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 80 %.






4 σχόλια:

  1. Αξίζουν συγχαρητήρια στο σχολείο που ενημέρωσε τους μαθητές του υπεύθυνα για το θέμα αυτό. Η παρουσίαση των 11 κανόνων πρακτικό για όλους όσους μας ενδιαφέρει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xριστος Ανεστη!--Ενας υπολογιστης για καθε θρανιο αντιστοιχει στις Η.Π.Α ,για να αναβαθμισουμε την εκπαιδευση--και ω! της απογοητευσεως τους αποσυρουν τωρα ολους,διοτι δεν βοηθουν στη μαθηση.Το αμερικανικο υπουργειο παιδειας,μετα απο μια συγκριτικη ερευνα εβγαλε το συμπερασμα''Αναμεσα στους μαθητες που χρησιμοποιουσαν υπολογιστες στο σχολειο,δεν διαπιστωθηκε καμια προοδος ουτε στα μαθηματικα .ουτε στα αγγλικα σε σχεση με αλλους μαθητες που δεν χρησιμοποιουσαν---για να μαθεις μαθηματικα τελικα και αλλα μαθηματα ..πρεπει να παρεις μολυβι και χαρτι...///πηνελοπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστος Πετ.Αδαμόπουλος29 Απριλίου 2010 στις 11:33 μ.μ.

    Η Ελληνική Αναγέννηση πρωτοπορεί με την παρουσίαση αυτή.
    Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία των υπευθύνων!
    Είναι ανάγκη να γίνει το ίδιο για τις βαθμίδες του γυμνασίου και του λυκείου.
    Επίσης είναι απαραίτητο να ενημερωθούν και οι γονείς των μαθητών με μια αντίστοιχη εκδήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο 11λογος είναι πρακτικότατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή