Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΕΔΑΔ για το θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου


Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζητείται από την Τουρκία η επανεγγραφή στο Κτηματολόγιο στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου.
Το ΕΔΑΔ επιδικάζει επίσης την καταβολή από την τουρκική κυβέρνηση προς το Πατριαρχείο, 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 20.000 για δικαστικά έξοδα.
Η εκτέλεση της απόφασης θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρίμηνο, διαφορετικά στα παραπάνω ποσά θα προστεθούν οι ισχύοντες κατά την περίοδο εκείνη τόκοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την προσθήκη τριών επί πλέον μονάδων.
Η προσφυγή για την αφαίρεση των τίτλων ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου από το Πατριαρχείο, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008.
Τότε η Τουρκία είχε καταδικαστεί ομόφωνα για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου (σεβασμός περιουσίας), το δε ΕΔΑΔ καλούσε τις δύο πλευρές να επικοινωνήσουν γραπτώς εντός εξαμήνου για έναν συμβιβασμό στο θέμα της αποζημίωσης.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέκτησε στην Πριγκηπόνησο την έκταση εντός της οποίας ευρίσκετο το Ορφανοτροφείου Αρρένων, τον Ιανουάριο του 1902 έναντι του ποσού των 353 χιλιάδων ευρώ.
Το οικόπεδο έχει έκταση 23.255 τετραγωνικά μέτρα, είναι σε λόφο της νήσου Πριγκήπου (Buyukada) στην Προποντίδα και περιέχει ένα πενταόροφο κτίριο και ένα δεύτερο βοηθητικό διώροφο.
Το 1903, η χρήση του χώρου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα της ορθόδοξης μειονότητας «Το Ορφανοτροφείο Αρρένων της Πριγκήπου».
Στις 13 Ιουνίου του 1935, όταν άρχισε η ισχύς του νόμου για τα ιδρύματα, η νομική προσωπικότητα του Ορφανοτροφείου αναγνωρίσθηκε επίσημα και το ακίνητο αναφέρθηκε στη δήλωση που κατατέθηκε το 1936.
Το 1964, για λόγους ασφάλειας, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν εκκένωση των χώρων του Ορφανοτροφείου.
Το Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι την ίδια χρονιά, η ιδιοκτησία και η διαχείριση του ακινήτου πέρασε στο τουρκικό Δημόσιο.
Στις 22 Ιανουαρίου 1997, η Γενική Διεύθυνση ιδρυμάτων εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το Ορφανοτροφείο χαρακτηριζόταν «ανενεργές».
Η απόφαση σημείωνε ότι το Ορφανοτροφείο είχε σταματήσει να έχει φιλανθρωπική δραστηριότητα, το Διοικητικό του Συμβούλιο είχε ανακληθεί και η διαχείρισή του είχε περάσει στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.
Το Ορφανοτροφείο προσέβαλε την ανωτέρω απόφαση τον Απρίλιο του 1997 ζητώντας ακύρωσή της, αίτημα το οποίο απερρίφθη από την Τουρκία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο: