Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η Αγιότητα του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Η Αγιότητα του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Δορμπαράκη

Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά της αγιότητος του εθνομάρτυρα και ιερομάρτυρα αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ασφαλώς αυτοί που τις διατυπώνουν κάποιους λόγους επικαλούνται μέσα στην καλοπροαίρετη αναμφίβολα διάθεσή τους να διαφυλάξουν τον τρόπο που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διακηρύσσει την αγιότητα των εξαιρέτων μελών της. Για εμάς και για τους περισσοτέρους χριστιανούς, και μάλιστα τους έχοντες σχέση με τα αγιασμένα χώματα της Μικρασιατικής γης, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Για εμάς ο άγιος Χρυσόστομος αποτελεί σύμβολο αγάπης προς τον Θεό και χρέους προς την πατρίδα, δεδομένου μάλιστα ότι εκπροσωπεί όλους τους πεσόντες και αναιρεθέντες ποικιλοτρόπως κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν προς αυτόν όλοι οι Μικρασιάτες, έκφραση της οποίας αποτελούν τα διαρκώς πυκνούμενα γι' αυτόν βιβλία που εκδίδονται, τα ποιήματα που γράφονται, τα αφιερώματα που γίνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του, οι προτομές που φιλοτεχνούνται σε περιοχές που υπάρχουν και ζουν Μικρασιάτες, οι ναοί που κτίζονται στη μνήμη του.

Κι είναι ευκαιρία, με το αφιέρωμα τούτο, να τονίσουμε για μια ακόμη φορά την αγιότητα του μαρτυρικού ιεράρχη, γιατί αποδεικνυόμενη αυτή ιδίως από τις τελευταίες στιγμές της ζωής του γίνεται φάρος και οδοδείκτης για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς. Είναι όντως συγκλονιστικές οι περιγραφές του τέλους του κι είναι σα να διαβάζουμε και πάλι από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων τις τελευταίες στιγμές του πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου. Τις περιγραφές αυτές κάνει όχι ένας απλός άνθρωπος, του οποίου ίσως μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ακρίβεια των λόγων του, ούτε κι ένας ραψωδός που μεγεθύνει τα γεγονότα στην εξιστόρησή τους, αλλά ένας επιστήμονας, αυτόπτης συγκλονιστικού γεγονότος, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Γεώργιος Μυλωνάς, και μάλιστα σε ομιλία του επίσημη, στις 14 Δεκεμβρίου 1982, στην Ακαδημία Αθηνών. Παραθέτουμε αυτούσια τα τελευταία λόγια της ομιλίαςαυτής:

«Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω την ομιλία μου με μία προσωπική μαρτυρία, που για πρώτη φορά εξομολογούμαι.» Κατά τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 1922 μία ομάδα φοιτητών του International College της Σμύρνης και εγώ βρεθήκαμε φυλακισμένοι σε απαίσιο υπόγειο, σ' ένα από τα μπουντρούμια του Διοικητηρίου της Σμύρνης. Σ' αυτό ήταν ασφυκτικά στριμωγμένοι Έλληνες Χριστιανοί αιχμάλωτοι, μάλλον άνθρωποι προωρισμένοι για θάνατο. Τις βραδυνές ώρες φύλακες μ' επικεφαλής Τουρκοκρήτα παρελάμβανον θύματα που ετυφεκίζοντο. Στις 5 το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του θλιβερού Σεπτεμβρίου, ο Τουρκοκρής εκείνος με διέταξε να τον ακολουθήσω στην αυλή.

«Είσαι δάσκαλος;» με ρωτά. «Αυτήν την τιμή είχα» του απαντώ. «Και οι άλλοι που ήσαν μαζί σου είναι φοιτητές;» - «Ναί», του λέγω. «Γρήγορα μάζεψέ τους και φέρε τους εδώ». - «Ελάτε μαζί μου έξω», λέγω στους συντρόφους μου. «Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα μας. Εμπρός με θάρρος».

Ποια ήταν η έκπληξή μας όταν ακούσαμε τον Τούρκο-Κρητικό να λέει: «Δεν θα σάς σκοτώσω, θα σάς σώσω. Απόψε θα θανατωθούν όλοι όσοι είναι στο μπουντρούμι, γιατί έφεραν και άλλους που δεν έχουμε χώρο να τους στοιβάξουμε. Θα σάς σώσω σήμερα, γιατί ελπίζω αυτό να με βοηθήσει να λησμονήσω μία τρομερή σκηνή που αντίκρυσαν τα μάτια μου, σκηνή στην οποία έλαβα μέρος».

Και συνέχισε «Παρακολούθησα το χάλασμα του Δεσπότη σας. Ήμουν μ' εκείνους που τον τύφλωσαν, που του ‘βγάζαν τα μάτια και αιμόφυρτο, τον έσυραν από τα γένεια και τα μαλλιά στα σοκάκια του Τουρκομαχαλά, τον ξυλοκοπούσαν, τον έβριζαν και τον πετσόκοβαν. Βαθειά εντύπωση μου έκανε και αξέχαστος παραμένει η στάση του. Στα μαρτύρια που τον υπέβαλαν δεν απήντα με φωνές, με παρακλήσεις, με κατάρες.

»Το πρόσωπό του το κατάχλωμο, το σκεπασμένο με το αίμα των ματιών του, το πρόσωπό του είχε εστραμμένο προς τον Ουρανό και διαρκώς κάτι ψιθύριζε που δεν ηκούετο πέρα από την περιοχή του. Ξέρεις εσύ, δάσκαλε, τι έλεγε;» - «Ναί ξέρω» του απήντησα. «Έλεγε: Πάτερ Άγιε, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». - «Δεν σε καταλαβαίνω, δάσκαλε, μά δεν πειράζει. Από καιρού σε καιρό, όταν μπορούσε, ύψωνε κάπως το δεξί του χέρι και ευλογούσε τους διώκτες του. Κάποιος πατριώτης μου αναγνωρίζει την χειρονομία της ευλογίας, μανιάζει, μανιάζει και με το τρομερό μαχαίρι του κόβει και τα δυο χέρια του Δεσπότη. Εκείνος σωριάστηκε στη ματωμένη γη με στεναγμό που φαινόταν ότι ήταν μάλλον στεναγμός ανακουφίσεως παρά πόνου. Τόσο τον λυπήθηκα τότε που με δυο σφαίρες στο κεφάλι τον αποτελείωσα. Αυτή είναι η ιστορία μου. Τώρα που σάς την είπα ελπίζω πως θα ησυχάσω. Γι' αυτό σάς χάρισα τη ζωή». «Και που τον έθαψαν;» ρώτησα με αγωνία. «Κανείς δεν ξέρει που έρριξαν το κομματιασμένο του κορμί»».

Αυτή είναι η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, που φανερώνει, όπως είπαμε, το μέγεθος της αγιότητας του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αφού στην πίστη μας την ορθόδοξη εκείνο που αποτελεί αποδεικτικό μεγάλης αγιότητας είναι η αγάπη που απλώνεται και προς τον εχθρό. Και τίποτε να μην ξέραμε για τον άγιο Χρυσόστομο, και μύρια όσα να του έχουν καταλογιστεί, το τέλος του είναι εκείνο που φανερώνει την εσωτερική, της καρδιάς του, ποιότητα. Κι ο άγιος Χρυσόστομος σαν τον Χριστό, σαν τον άγιο Στέφανο, σαν τους αποστόλους και όλους τους άγιους μάρτυρες ευλογεί τους διώκτες του και προσεύχεται γι' αυτούς. Μόνον όποιος διακατέχεται πλούσια από αυτό το πνεύμα του Χριστού ξέρουμε ότι ανήκει σ' Εκείνον και προεκτείνει την αγιότητα Εκείνου. «Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;»

Περιοδικό "Πειραϊκή Εκκλησία" - Σεπτ.2009

7 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΡΕ ΤΑΣΟ ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΡΑ ΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙΣ ΕΔΩ ΠΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ;;;
    ΩΡΑΙΟΣ ΕΙΣΑΙ!!!
    ΧΑ...ΧΑ...ΧΑ...ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά είδα κάποιους με απρέπεια να μιλάνε για την προσωπικότητα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και πόνεσε η ψυχή μου. Μερικοί πίσω από την ανωνυμία τους βλασφημούν ενάντια σε Αγίους της Εκκλησίας μας. Δεν φοβούνται καθόλου για την σωτηρία τους και για την αγιομαχία τους. Μπορεί να υβρίζουν ανώνυμα όμως ο Κύριος γνωρίζει, είθε να τους ελεήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδελφέ αναστάσιε ακριβώς τα ίδια λόγια είπα και εγώ όταν είδα εσένα να μιλάς με απρέπεια εναντίον της προσωπικότητος του αγ.Ιωάννη Μαξίμοβοτς. Εσύ πίσω από την επωνυμία σου αρνήσαι την αγιότητα του ανδρός. Δεν αφοβάσαι καθόλου για την σωτηρία σου και γίνεσαι αγιομάχος. Μπορείς να υβρίζεις επώνυμα όμως ο Κύριος σε γνωρίζει,είθε να σε ελεήσει...
    Δεν διαφέρεις και εσύ σε κάτι αδελφέ μου Αναστάσιε.
    Σε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε πιστεύω ότι με αδικείς και μάλιστα συνειδητά. Ενυπόγραφα έγραψα τις απόψεις μου και είπα ότι ΜΠΟΡΕΙ να κάνω ΛΑΘΟΣ. Εσύ ανώνυμα με κατηγορείς, χωρίς να απαντάς στο αν ο επίσκοπος αυτός είχε ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων κλπ….
    Πού είδες την «απρέπεια» στα γραφόμενά μου; Με σεβασμό μίλησα και έγραψα. Απορία διετύπωσα ως προς το εάν η Εκκλησία τον έχει αναγνωρίσει άγιο. Όχι η εκκλησία του, που έχει κάθε δικαίωμα να τον θεωρεί άγιο, αλλά η Εκκλησία. Έθεσα την απορία διότι είδα ότι ιστοχώρος Ιερού Ναού της Εκκλησίας της Ελλάδος τον αποκάλεσε Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβις, το ίδιο έχουν κάνει και Ιερές Μονές της Ελλαδικής Εκκλησίας. Έθεσα την ερώτηση για να δω μήπως έχω λάθος. Έως τώρα έλαβα ύβρεις όχι όμως απαντήσεις.
    Έγραψα: «Έχω διαβάσει κείμενα και βιβλία του. Ο λόγος του πραγματικά ωφέλιμος. Όμως από ότι μπορώ να γνωρίζω ο Ιωάννης Μαξίμοβιτς δεν είχε ΚΟΙΝΩΝΙΑ με την Εκκλησία μας. Ως εκ τούτου το θεωρώ υπερβολή να τον ονομάζουν κάποιοι Άγιο, όσο ενάρετος και αν είναι. Ο άνθρωπος αυτός θεωρούσε την Εκκλησία της Ελλάδος ότι ΔΕΝ είναι η Εκκλησία.»… και πρόσθεσα: «Αν σφάλω, και η Εκκλησία μας τον έχει αναγνωρίσει άγιο, ζητώ, και Του ζητώ συγνώμη.».

    Έχω διαβάσει και δεν διεκδικώ το αλάθητο ότι ο ίδιος άνηκε σε κάποια αυτόνομη εκκλησία και δεν είχε επαφές με άλλους.
    Παρακαλώ για μια απάντηση με στοιχεία και όχι επικρίσεις και σας ξαναλέω ότι «Αν σφάλω, και η Εκκλησία μας τον έχει αναγνωρίσει άγιο, ζητώ, και Του ζητώ συγνώμη.».
    Και κάτι ακόμα…. Διαφέρω σε πολλά από εσένα και το ανώνυμο σχόλιό σου, μα σε πάρα πολλά, ότι εγώ τολμώ να εκφράσω ενυπόγραφα την απορία μου, ενώ εσύ με κατηγορείς πίσω από την ανωνυμία.
    Εν αναμονή τεκμηριωμένης επώνυμης απαντήσεως,
    την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕΣ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΣ ΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΑ..
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ...ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΕΝΩ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΤΑΡ ΑΔΙΚΟ...

    ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙΣ ΚΥΡΙΟΣ!:!!

    ΜΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΕΡΓΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. KALA BRE DEN SE IPAME KAI KAMPOURI...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου άναψες την περιέργεια ΠΕΙΕΡΓΗ... διότι αναμασάς χωρίς να απαντάς με τα ίδια ορθογραφικά λάθη που σε διάφορα μπλοκ κάνει κάποιος άνδρας. Εδώ το θέμα δεν είναι για καλαμπούρι. Σοβαρέψου επιτέλους ΠΕΙΕΡΓΗ... Ο άνθρωπος έθεσε μια απορία. Αν μπορείς δώσε την απάντηση.
    Και συ βρε Τάσο τι παίζεις τώρα μαζί τους άντε πια σε πιάνουν κορόιδα τα φιλαράκια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή