Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Διαθρησκειακό Συμπόσιο

Την Τετάρτη, 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου ένα ενδιαφέρον Διαθρησκειακό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ.Β. κ. Γρηγορίου. Στο Συμπόσιο αυτό ομίλησαν με ιδιαίτερη χάρη και επιστημοσύνη 3 σπουδαίοι διανοούμενοι, εκπρόσωποι των μεγάλων «θρησκειών του βιβλίου». Συγκεκριμένα, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (ως εκπρόσωπος του Χριστιανισμού και μάλιστα της Ορθόδοξης Εκκλησίας), ο Δρ. Dawud Bone (ως εκπρόσωπος του Ισλάμ) και ο Δρ. Ed Kessler (ως εκπρόσωπος του Ιουδαϊσμού).

O μουσουλμάνος Καθηγητής παρουσίασε από την δική του Παράδοση τις κατευθυντήριες γραμμές σε ένα διαθρησκειακό διάλογο. Ανέφερε τις οδηγίες του Κορανίου στο θέμα αυτό. Ανέλυσε την ιστορική πορεία του Ισλάμ και τις κατά καιρούς διαθρησκειακές «συναντήσεις» και συνεργασίες, σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων.

Ο ιουδαίος φιλόσοφος και Καθηγητής παρουσίασε την «Ιουδαϊκή Θεολογία του Διαλόγου» που βασίζεται στο Λευιτικό: 19, 33-34. Τόνισε την ιουδαϊκή ταυτότητα (κατά τα ανθρώπινα) του Ιησού. Επεσήμανε δε ότι οι ιουδαίοι έχουν οικοδομήσει με τους χριστιανούς μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, ενώ η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει πολύ στις σχέσεις με τους μουσουλμάνους.

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας, με τον πάντοτε χαριτωμένο και ακραιφνώς Ορθόδοξο και Πατερικό λόγο του, παρουσίασε την Θεολογία του Προσώπου, τονίζοντας πως «χρειάζομαι τον άλλον για να είμαι ο εαυτός μου». Η ανθρώπινη προσωπικότητα, υπογράμμισε ο Πανιερώτατος, είναι δομημένη από τη φύση της να σχετίζεται και να διαλέγεται.

Προφανώς ένα Συμπόσιο σαν αυτό δεν λύνει ζητήματα και προβλήματα, ούτε τακτοποιεί τις όποιες θεολογικές ή άλλες διαφορές, που έχουν οι θρησκείες μεταξύ τους. Όμως τοποθετεί ανθρώπους από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις κοντά τον έναν στον άλλον, σε διάλογο, σε διαπροσωπική σχέση, σε φιλική ανταλλαγή απόψεων. Κι αυτό είναι τουλάχιστον μια καλή αρχή στην πορεία προς την άρση των αναθεμάτων και της καχυποψίας, και μας τοποθετεί σταθερά στην οδό της κατάκτησης των αρχών της κοινωνικής ανεκτικότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης.

Από: Ημερολογιο Αποδημιας

7 σχόλια:

  1. Συμπόσια τέτοιου επιπέδου και προβληματισμού καλό θα ήταν να πραγματοποιούνται και στην δόλια την πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του ΒΙΒΛΙΟΥ ή τής ΒΙΒΛΟΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος, 2:37 μ.μ.,

    Στην αγγλική γλώσσα οι τρεις θρησκείες, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλάμ, ονομάζονται "religions of the book", γιατί έχουν ως βάση τους η καθεμία από ένα ιερό βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με σπουδαίο θέμα το συμπόσιο αυτό. Ο συντάκτης μεταφέρει με λίγα λόγια τις τοποθετήσεις των ομιλητών. Θα είχε ενδιαφέρον να μεταφερόντουσαν και οι εισηγήσεις ή και ο διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα είχε ενδιαφέρον οι εκδήλωση αφού διαπρεπείς επιστήμονες από τις τρεις θρησκείες στον ίδιο χώρο παρουσίασαν τις απόψεις τους. Περισσότερο από ποτέ τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες. Ευτυχώς που υπάρχουν ανοιχτά θεολογικά μυαλά που πραγματοποιούν τέτοιες συζητήσεις. Τώρα και στην πατρίδα μας είναι αναγκαία αυτή η επικοινωνία με τους διπλανούς μας άλλης πίστεως και θρησκεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή έπρεπε να περιμένουμε τα διαθρησκειακά συμπόσια για να επιδείξουμε την αλληλοκατανόηση΄,τον αλληλοσεβασμό και την κοινωνική ανεκτικότητα;Άυτοί δηλαδή που δεν εγκρίνουν για λόγους που σχετίζονται με τη διατήρηση της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας τέτοιου είδους επαφές είναι μισαλλόδοξοι και δε δείχνουν αλληλοκατανόηση;΄Περιμέναμε δηλαδή τον Κάλλιστο Γουέαρ κι άλλα μυαλά να μας δείξουν εμάς τους και πώς βιώνεται η κοινωνική ανεκτικότητα και η αλληλοκατανόηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο προηγούμενο σχόλιο για τεχνικούς λόγους παραλείφθηκαν οι εντός εισαγωγικών λέξεις φωτεινά μυαλά και εμάς τους φονταμενταλιστές και ταλιμπάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή