Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Μια νότα ελπίδας - Σερ Στήβεν Ράνσιμαν

Θα επιθυμούσατε να ολοκληρώναμε τη μελέτη µας µε μια νότα ελπίδας πως, στους σκοτεινούς καιρούς µας, θα υπήρχε τρόπος να έφτανε η Χριστιανοσύνη σε μια τέλεια ενότητα. Αλλά είναι ουτοπικό να αναμένουμε από κάθε μεγάλη Εκκλησία να εγκαταλείψει τις αξιώσεις και πεποιθήσεις για τις οποίες τα µέλη της εργάστηκαν και υπέφεραν τόσο. Μπορούμε μονάχα να ευχόμαστε, μετά πάσης ταπεινώσεως, να επιδείξουν όσοι ακολουθούν τον Χριστό, μια στάση θερμότερης μεταξύ τους αλληλεγγύης ώστε, αν η Αγία Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να βαδίσει κατά του εχθρού ως µία δύναμη, να μπορέσουν τουλάχιστον τα µέλη της να πορευτούν ως σύμμαχοι, που θα τους ενώνει η φιλία, ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση.
Σερ Στήβεν Ράνσιμαν
Photo Courtesy: Press and Information Office

12 σχόλια:

  1. Αν έστω και αυτή η προτροπή-ευχή λάμβανε σάρκα και οστά πολύ θα ήταν η ωφέλεια για τον χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο για αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότιθα ήταν ουτοπικό η Παπική Ομολογία να εγκαταλείψει τις αιρετικές δοξασίες της όπως το Αλήθητο και το Πρωτείο.
    Λέω τώρα εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ίδια φώτο έχει και ο σεβαστός κ.Ανδριόπουλος Παναγιώτης.
    Ποιος έκλεψε ποιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε τον έκλεψα, ούτε με έκλεψε. Διαλέξαμε ως πηγή -ίσος- τον ίδιο χώρο. Εγώ έλαβα την φωτογραφία από την ιστοσελίδα http://www.papalvisit.org.cy/ που έχει δημιουργηθεί για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.
    Την φωτογραφία συνόδευσα με κείμενο δικής μου επιλογής από τον Σερ Στήβεν Ράνσιμαν το οποίο δι’ εμέ λέει περισσότερα από όσα ως τώρα ειπώθηκαν στην Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολιτικάντικο το κείμενο ως συνήθως... Και αυτό και εκείνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 6.56 η προϊσταμένη σου υπουργός γνωρίζει ότι χάνεις τον χρόνο σου χαζολογώντας στα blogs και ότι χρησιμοποιείς το ιντερνέτ δια αλλότριους σκοπούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 6.56 εκτός από τα παραπάνω παίζεις πολύ καλά το ρόλο του ρουφιάνου αφού ενσπείρεις την διχόνοια και στους δύο ιστολόγους με τα γραφόμενά σου ένθεν και κακείθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική η επιλογή σου Αναστάσιε και ας σε κατηγορεί κάποιος για πολιτική από μέρους σου. Οι απόψεις του λαμπρού ιστορικού Ράνσιμαν θα πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνο την θρησκευτική ηγεσία του λεγομένου χριστιανικού κόσμου αλλά και όλους εμάς τους απλούς κληρικούς και λαϊκούς για την στάση μας έναντι των άλλων χριστιανών.
    Σήμερα διάβασα σε εκκλησιαστικές ειδήσεις ότι ο επίσκοπος του μεγάλου λιμανιού πήγε να χαιρετίσει τον εορτάζοντα επίσκοπο νησιού, που συμπροσεύχεται και όχι μόνο, με τους ρωμαιοκαθολικούς των νησιών της επισκοπής του. Η υποκρισία στο αποκορύφωμα. Τι να τις κάνω τις επιστολές σου σε Βασίλισσες δεσπότη μου, όταν άλλα μου λεν τα χείλη σου και άλλα η καρδιά σου….
    π. Νεόφυτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμιά ελπίδα δεν γεννήθηκε τα πάντα κατάντησαν δημόσιες σχέσεις. Ο θρησκευτικός τουρισμός στο αποκορύφωμα του. Τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκτός από το ότι πήγε να δει το δικό του ποίμνιο τους Ρωμαιοκαθολικούς και Μαρωνίτες της Κύπρου τίποτα το ουσιαστικό από Εκκλησιαστικής και Εθνικής πλευράς. Ας το πάρουμε χαμπάρι όλοι οι δεσποτάδες και οι έχοντες εξουσία μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Ζουν στον κόσμο τους που δεν έχει τίποτα το κοινό με μας. Αυτό που τους αξίζει είναι απομόνωση. Όπου πάνε αυτοί μακριά εμείς. Έτσι ίσος οι δεσποτάδες βάλουν μυαλό και προσγειωθούν κοντά στον λαό του Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαυτή την ενότητα την φιλία και τον αλληλοσεβασμό αγωνίζονται κάποιοι Ιεράρχες. Όμως υπάρχουν και αυτοί που υπό το σύνθημα «ορθοδοξία ή θάνατος» δεν τους αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Στο φτωχό πνευματικά μυαλό μου δεν έχω κατανοήσει ποια από τις δύο πλευρές είναι περισσότερο υποκινούμενη υπό του διαβόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα!πραγματι αδελφε των 7.18 ..ετσι προβληματιζονται πολλοι χριστιανοι..διοτι ''ο εχθρος''μπαινει μεσα απο πνευματικες ενοιες και αλλοιωνει την αληθεια στα ματια των χριστιανων για να μην υπαρχει ειρηνη.Εμεις το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι υπακοη στην εκκλησια και στους νομους προσωπικα ο καθε ενας και ας αφησουμε να καθαρισει ο Κυριος ζητηματα και θεματα πολυ σημαντικα που το μυαλο μας δεν φτανει.Μην νομιζεις πως μπορουμε ολοι να γινουμε παισιοι η πορφυριοι.Οι ψυχικες και σωματικες δυναμεις ,διαφερουν απο ανθρωπο σε ανθρωπο.Ο Κυριος μας θελει να κανουμε ο.τι μπορουμε στην πνευματικη ζωη.Αλλωστε εαν καποιος γνωριζει ενα δεντρο π.χ στο πως συμπεριφερεται,ποσους καρπους βγαζει,ποτε ανθιζει,ποσο υψος εχει,δεν ειναι ανωτερος απο καποιον αλλον που δεν γνωριζει τιποτε απο ολα αυτα αλλα γνωριζει το δεντρο εξ οψεως και αγαπα αυτο πολυ και το φροντιζει επειδη αγαπα αυτον που το δημιουργησε...////πηνελοπη-+++

    ΑπάντησηΔιαγραφή