Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ιερά Μονή Μαρίτσης

Αντίκρυ από το βουνό του Σανταμερίου βρίσκεται η Ιερά Μονή Μαρίτσης. Είναι κτισμέ­νη στο ό­ρος της Μό­βρης. Η μο­νή τι­μά­ται επ’ ο­νό­μα­τι της Α­γί­ας Μα­ρί­νης, του Α­γί­ου Γε­ωρ­γί­ου και της Πα­να­γί­ας (κοί­μη­ση) και η ί­δρυ­σή της το­πο­θε­τεί­ται κα­τά τον ΙΖ΄ αι.
Από χθες το απόγευμα χιλιάδες ήσαν οι προσκυνητές που επισκέφθηκαν την εορτάζουσα πανσεβάσμια και ιστορική αυτή Ιερά Μονή. Την παραμονή τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας και ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος.
Την Αγιώνυμο ημέρα τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού (το Καθολικό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επισκευής του, από τις ζημιές του Εγκέλαδου την 8η Ιουνίου 2008) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ημών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Ανέλυσε τον λόγο που εικονίζεται η Αγία Μαρίνα με τον μισόκαλο Διάβολο, ενώ επαίνεσε την Καθηγουμένη Γερόντισσα Αγνή και την Αδελφότητα για τους πνευματικούς αγώνες, καθώς για την όλη προσπάθεια επισκευής του Καθολικού και ανακαινίσεως πτέρυγας της Μονής.
Συλλειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, π. Χρύσανθος Στελλάτος, π. Ιερόθεος Ζαχαρής, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος, π. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, π. Απόστολος Παπασημακόπουλος, π. Νικόλαος Βγενόπουλος, π. Παρασκευάς Μπούμπαλης, άλλοι ιερείς της περιοχής και οι Διάκονοι Σεραφείμ Αργυρόπουλος και Περικλής Ρίπισσης.
Από πλευράς επισήμων παρευρέθησαν ο Αχαιός Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Νικόλαος Νικολόπουλος, οι Δήμαρχοι Ωλενίας κ. Γρ. Αλεξόπουλος, Μόβρης Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, Λάρισου Κων. Καλαντζής, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος





ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Λειτουργεί από το 1943 ως γυ­ναι­κεί­α Κοινοβιακή Μονή α­πό την αείμνηστη Γερόντισσα Ευ­γε­νί­α Κο­λύ­βρα α­πό την Πά­τρα με τέσ­σε­ρις (4) μο­να­χές, οι ο­ποί­ες το 1960 ή­σαν εν­νέ­α (9), το 1971 ε­πτά (7) και το 1998 πέ­ντε (5). Σύμ­φω­να με την πα­ρά­δο­ση η Μο­νή κα­τά το πα­ρελ­θόν κά­η­κε τρεις φο­ρές. Στην αρ­κτι­κή πύ­λη υ­πήρ­χε ε­πι­γρα­φή του 1856 μνη­μο­νεύ­ου­σα τον αρ­χιε­πί­σκο­πο Πα­τρών Μι­σα­ήλ Α­πο­στο­λί­δη. Α­πό τις μο­να­χές έ­γι­νε α­να­καί­νι­ση και συ­ντή­ρη­ση της Μο­νής τε­λευ­ταί­α κα­θώς και α­να­κε­ρά­μω­ση
Στο Καθολικό του μοναστηριού δια­σώ­ζε­ται τέ­μπλο ε­πι­χρυ­σω­θέν το 1819 κατ’ ε­πι­γρα­φή που βρί­σκε­ται σ’ αυ­τό, ό­που και θαυ­μα­τουρ­γός ει­κό­να της Πα­να­γί­ας..
Ο να­ός έ­χει δύ­ο μέ­ρη, νάρ­θη­κα και κυ­ρί­ως να­ό. Με­τα­βο­λές έ­γι­ναν μό­νο στα πα­ρά­θυ­ρα. Εί­ναι τρί­κλι­τος, βα­σι­λι­κή ελ­λη­νι­στι­κού τύ­που και έ­χει σχή­μα τε­τρά­γω­νο. Υ­πάρ­χει γλυ­πτι­κός διά­κο­σμος και ε­πι­γρα­φή “αν­δρών κα­κί­στων ε­ξε­λού με…”. Το δά­πε­δο έ­χει μαρ­μα­ρο­θέ­τη­μα και σώ­ζο­νται τμή­μα­τά του. Το κα­θο­λι­κό α­νή­κει στον τύ­πο του σύν­θε­του τε­τρα­κιο­νί­ου σταυ­ρο­ει­δούς να­ού με­τά πέ­ντε τρούλ­λων. Κτί­σθη­κε στις αρ­χές του Ι­Η΄ αι. και οι τοι­χο­γρα­φί­ες του νάρ­θη­κα εί­ναι του 1715. Υ­πάρ­χει δε η ά­πο­ψη, ό­τι ο νυν να­ός του 1700 κτί­σθη­κε πά­νω σε πα­λαιό­τε­ρο να­ό του ΙΒ΄ αι.
Σύμ­φω­να με τον Κ. Κων­στα­ντα­κό­που­λο το 1818 οι Τούρ­κοι λε­η­λά­τη­σαν και κα­τέ­στρε­ψαν τη μο­νή, αλ­λά το ε­πό­με­νο έ­τος ο Μη­τρο­πο­λί­της Γερ­μα­νός την α­να­στή­λω­σε α­φού προ­η­γου­μέ­νως πή­ρε την ά­δεια των Τούρ­κων.
Πλη­σί­ον της μο­νής βρί­σκε­ται πα­ρεκ­κλή­σιο της Α­γί­ας Πα­ρα­σκευ­ής.
Η μο­νή έ­χει τρί­α με­τό­χια, του Α­γί­ου Δη­μη­τρί­ου (Μπά­δα), του Φι­λο­κά­λη, και του Α­γί­ου Νι­κο­δή­μου.

8 σχόλια:

  1. Γιατί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεί Λειτουργία εκτός του Καθολικού της Μονής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H συνεργασία σας με τον κ. Κολλιόπουλο αναβάθμισε την ιστοσελίδα σας , γιατί περιέχει πλέον και ειδήσεις της επικαιρότητος με την πνευματική σφραγίδα του ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η απάντηση για τον α΄Ανώνυμο βρίσκεται εντός του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 6:12. Την απάντηση την δίνει ο συντάκτης του άρθρου «τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού (το Καθολικό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επισκευής του, από τις ζημιές του Εγκέλαδου την 8η Ιουνίου 2008)».
    Δεν είναι κακό εκτός από τις φωτογραφίες να διαβάζει κάποιος και το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τιμή του Επισκόπου και του λοιπού Κλήρου, η Αδελφότητα προσέφερε δεξίωση το μεσημέρι.
    Το κλίμα ήταν ευχάριστο και ο Μητροπολίτης έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την όλη ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς που ο κόσμος αγαπά και τιμά με την παρουσία του τα μοναστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αεικίνητος και ακούραστος ο Μητροπολίτης. Ας είναι το παράδειγμα και για τους κληρικούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και Πατρινός σε αυτό το Μοναστήρι δεν έχω πάει ποτέ. Μου ήταν ως τώρα άγνωστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή