Συνέντευξη
του Μητροπολίτου Πατρών
κ. Χρυσοστόμου
στον Διευθυντή της Εφημερίδας "Εκκλησιολόγος"
κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο
Ανυπολόγιστες χαρακτηρίστηκαν οι ζημιές που υπέστησαν αρκετοί Ιεροί Ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από τον φονικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Ας σημειώσουμε ότι 300 κτήρια στην Αχαϊα κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα μεταξύ των οποίων και 16 κτήρια δημοσίων υπηρεσιών ή κοινωφελών ιδρυμάτων.
Τρία χρόνια μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος με μεγάλο πόνο ψυχής αναφέρεται στα φοβερά εκείνα γεγονότα, στην πνευματική και υλική στήριξη των πληγέντων, την μέχρι τώρα πορεία των έργωναποκαταστάσεως των ζημιών και τα πνευματικά μηνύματα που απορρέουν από την δοκιμασία αυτή που επέτρεψε ο Θεός.
Σεβασμιώτατε, έχουν περάσει τρία χρόνια από τον σεισμό του Ιουνίου 2008. Τί κρατάτε ζωηρά στη μνήμη σας από τη φοβερή εκείνη στιγμή;
Πράγματι πέρασαν τρία χρόνια. Φαίνεται σαν να ήταν χθες η φοβερή εκείνη ημέρα της 8ης Ιουνίου 2008, η οποία άφησε πίσω της πολλές πληγές και πόνο μεγάλο.
Θρηνήσαμε έναν αδελφό μας στην Κάτω Αχαΐα και είδαμε με συνοχή καρδίας Ιερούς Ναούς, σπίτια και καταστήματα στην Πάτρα, αλλά κυρίως στην Δυτική Αχαΐα να έχουν πάθει μικρές ή μεγάλες καταστροφές.
Ο Θεός επέτρεψε αυτή την μεγάλη δοκιμασία. Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον.
Ενθυμούμαι ότι ήμουν στο Επισκοπείο και ετοιμαζόμουν να φύγω, προκειμένου να τελέσω σε έναν ναό ένα Βάπτισμα.
Μετά τον ισχυρό σεισμό, έσπευσα στον παλαιό Ναό του Αγίου Ανδρέου και εν συνεχεία στον Νέο, προκειμένου να παρακαλέσω τον Άγιο για ενίσχυση και δύναμη την φοβερή εκείνη ώρα.
Γονάτισα και ευχαρίστησα τον Άγιο, που φύλαξε τους δύο Ναούς του.
Σε λίγο η πλατεία του Αγίου Ανδρέου γέμισε από κόσμο. Ήταν όλοι φοβισμένοι και προσπαθούσαν να μάθουν, αν προκλήθηκαν ζημιές.
Έμαθα μέσα σε λίγα λεπτά τί είχε συμβεί στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή.
Έφυγα αμέσως για τις πληγείσες περιοχές. Στα Τσουκαλέικα ο Ναός είχε σχεδόν καταστραφεί. Πολλά σπίτια είχαν υποστεί ζημιές.
Μίλησα με τον ιερέα και τους κατοίκους, τους ενεψύχωσα και έφυγα για την Κάτω Αχαϊα. Εκεί λυπήθηκα ακόμα πιο πολύ.
Ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του. Ο Ναός του Τιμίου Προδρόμου είχε πάθει πολύ μεγάλες ζημιές.
Αμέσως κατάλαβα ότι ο Ναός ήτο αδύνατο να διορθωθή. Σπίτια είχαν γκρεμισθεί, καταστήματα είχαν καταστραφεί, περιουσίες είχαν χαθεί.
Μίλησα με τους ανθρώπους, τους παρηγόρησα όσο μπορούσα και στη συνέχεια συμμετείχα στη σύσκεψη που έγινε με τις Αρχές και τους Φορείς στο Δημαρχείο, και η οποία στη συνέχεια μετεφέρθη στην έδρα της περιοχής στην Πάτρα, όπου επί δύο και πλέον ώρες μιλήσαμε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέως του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ήξερα ότι ο δρόμος θα ήταν μακρύς και οι δυσκολίες μεγάλες. Η κρίση αυτή χρειαζόταν σύνεση, αποφασιστικότητα και υπομονή.
Ενθυμούμαι, Σεβασμιώτατε, ότι επισκεφθήκατε όλη την πληγείσα περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή.
Αυτό έπρεπε να κάνω για να στηρίξω το ποίμνιό μου που δοκιμαζόταν εκείνες τις δύσκολες ώρες και του οποίου η δοκιμασία θα είχε διάρκεια.
Ο Επίσκοπος πονεί και θλίβεται μετά του λαού του και χαίρεται μετά του ποιμνίου του.
Ο πόνος αυτών των ανθρώπων, έγινε και είναι δικός μου στεναγμός και αμέσως μετατράπηκε σε υπόσχεση στο Θεό και στο ποίμνιό μου ότι θα γίνη αγώνας, για να ξαναχτίσουμε με τη βοήθεια του Θεού ό,τι καταστράφηκε.
Βρέθηκα στη Φώσταινα, όπου είχε τελείως καταστραφεί ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων, πολλά σπίτια είχαν πέσει και σε ένα απ΄ αυτά είχαν εγκλωβισθεί άνθρωποι.
Βοήθησα και ενεψύχωνα με την παρουσία μου καθ΄ όλην τη διάρκεια της επιχειρήσεως απεγκλωβισμού, και ήμουν σχεδόν καθημερινώς κοντά στους πληγέντες.
Πήγα στην Άρλα, στα Ζησιμέικα, στο Σανταμέρι, στη Χαραυγή, στην Αγία Μαρίνα, στον Σκιαδά, στο Ίσωμα και σε όλα τα χωριά που είχαν υποστεί ζημιές από το σεισμό.
Είχαν υποστεί ζημιές τα Μοναστήρια μας και ποια.
Βεβαίως. Πολλές ζημιές είχε υποστεί η Μονή Νοτενών, η Μονή Μαρίτσης, η Μονή των Αγίων Πάντων.Και τα Μοναστήρια μας επισκέφθηκα και ενεθάρρυνα τους Μοναχούς και τις Μοναχές, διότι είχαν πολύ στεναχωρηθεί. Έπρεπε να τονωθεί το ανθρώπινο φρόνημα και ηθικό. Οι ώρες ήταν δύσκολες.
Πρέπει να σας πω, α) ότι πριν από τον σεισμό είχαμε συστήσει την Τεχνική Υπηρεσία της Μητροπόλεώς μας και την είχαμε στελεχώσει με ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι αμέσως ευρέθησαν στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας κυρίως τις ζημιές που υπέστησαν οι Ιεροί Ναοί και εκκλησιαστικά κτήρια.
Την δεύτερη κιόλας ημέρα είχαμε πλήρη εικόνα των ζημιών. Η υπηρεσία μας αυτή ευρίσκετο σε συνεργασία με τις αρμόδιες άλλες τοπικές υπηρεσίες και τους άλλους φορείς για τα περαιτέρω.
β) Συνεργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή με τις τοπικές Αρχές, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δημάρχους, Βουλευτάς κ.λ.π., ώστε από κοινού να δραστηριοποιούμεθα, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Η συνεργασία αυτή ήταν θαυμάσια και είχε αγαθά αποτελέσματα.
γ) Συστήσαμε συνεργεία εθελοντισμού, αποτελούμενα από Κληρικούς και Λαϊκούς για την εξυπηρέτηση των πληγέντων και για την ηθική και υλική στήριξή τους.
Ήμασταν συνέχεια δίπλα στους ανθρώπους, που δοκιμάστηκαν από τον σεισμό, είτε ευρίσκοντο στο νοσοκομείο, είτε στις σκηνές.
δ) Συνεργαστήκαμε με το ΥΠΕΧΩΔΕ και κάναμε τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να προωθηθούν άμεσα τα σχετικά θέματα.
Επισκέφθηκα προσωπικά πολλές φορές τους αρμοδίους Υπουργούς και επέμεινα στο θέμα επιχορηγήσεως των Ναών και λοιπών κτισμάτων, ώστε να επιτευχθή το καλύτερο αποτέλεσμα.
Και επετεύχθη... Δυστυχώς όμως όλα στην Ελλάδα προχωρούν με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα τώρα μετά από τόσο διάστημα κάποιοι Ναοί να εισπράττουν τις πρώτες δόσεις από τις εγκεκριμένες από τις αρμόδιες αρχές επιχορηγήσεις.
Έγραφα επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, προς τους Υπουργούς, ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών κ.λ.π. ζητώντας να κάνουν τα δέοντα για την ανακούφιση των πληγέντων και να χαρακτηρισθή και να αντιμετωπισθή ο Νομός ως σεισμόπληκτος.
Και ό,τι άλλο ήτο δυνατόν να πράξουμε το επράξαμε και το πράττουμε ως Εκκλησία, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι Ναοί μας και να εύρουν κουφισμόν πνευματικόν και υλικόν οι αδελφοί μας.
Γνωρίζουμε Σεβασμιώτατε ότι ο μεγάλος σας πόνος, μαζί με τα άλλα ήταν ο Ναός της Παντανάσσης.
Πράγματι έτσι είναι. Ο Ιερός και περίλαμπρος Ναός της Παντανάσσης, υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές. Στην αρχή δεν εφάνη το μέγεθος του προβλήματος.
Όμως δυστυχώς τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, διότι λίγο πολύ είναι γνωστές.
Δεν ήτο δυνατόν να τελούνται Ιερές Ακολουθίες στον Ναό. Έτσι μετά από πολλές δυσκολίες κατασκευάσαμε στον παρακείμενο χώρο το παρεκκλήσιο της Παναγίας, ώστε να λειτουργεί και να μη διαλυθεί η ενορία.
Αυτό εβοήθησε πολύ, διότι οι άνθρωποι είχαν τον μικρό αλλά φιλόξενο και πνευματικά ζεστό αυτό χώρο, τον μικρό Ναό, ώστε να επιτελούν τα προς τον Θεόν καθήκοντά τους και να έχουν την κοινωνία με τους πνευματικούς Πατέρες της ενορίας, αλλά και μεταξύ τους.
Στη συνέχεια έγιναν οι απαραίτητες μελέτες και προχωρήσαμε με δικά μας χρήματα, δηλαδή χρήματα του Ιερού Ναού, στην πρώτη φάση εργασιών, στην υποστύλωση του Ναού, ώστε να δυνάμεθα να τελούμε εντός αυτού Ιερές Ακολουθίες.
Τώρα θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση εργασιών, την αποκατάσταση των ζημιών. Είναι έργο χρονοβόρο και απαιτεί αρκετά χρήματα.
Προ ημερών που επεσκέφθη την Πάτρα ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ήλθε στο γραφείο μου και μιλήσαμε εκτενώς για τον Ναό της Παντανάσσης, παρόντος και του Περιφερειάρχου κ. Αποστόλου Κατσιφάρα, του οποίου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το θέμα αυτό.
Επίσης πολύ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον του κ. Γενικού Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολοπούλου, και ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Προσεύχομαι γι’ αυτό νύκτα και ημέρα, ώστε δια πρεσβειών της Παναγίας μας, να δώση ο Κύριος να φέρωμεν εις πέρας αυτό το μεγάλο και δύσκολο έργο.
Επίσης θέλω να επισημάνω την βοήθεια του Τ.Α.Σ. και του προϊσταμένου του, ως και όλων όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται σοβαρά με το αυτό το θέμα.
Η βοήθειά τους είναι πολύ μεγάλη και πιστεύω ότι ο Θεός θα τους αμείψει.
Πιστεύω ότι ο σεισμός και οι δυσκολίες που προέκυψαν σας έκαναν να αφήσετε πίσω κάποια άλλα έργα.
Και αυτό είναι αληθές. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις πληγές από τον σεισμό και να προχωρήσουμε σε άλλα έργα. Ας είναι όμως δοξασμένο το Όνομα του Θεού.
Αυτός που επέτρεψε αυτή την δοκιμασία έχει τον σκοπό του και γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όλα τα μετράει με την απέραντη αγάπη του, προς το συμφέρον μας και διά την παιδαγωγίαν μας. Με την βοήθεια του Θεού, όλα θα γίνουν.
Η μεγάλη αυτή, κατά παραχώρησιν και οικονομίαν του Θεού δοκιμασία, μας έφερε πιο κοντά στο Θεό. Οι δυσκολίες μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την μικρότητά μας και την αδυναμία μας και ότι Εκείνος που μας κρατάει στα χέρια του είναι ο Ουράνιος Πατέρας μας. Οι δύσκολες ώρες είναι μεγάλη ευκαιρία, προσευχής, περισυλλογής και μετανοίας.
Η δοκιμασία του σεισμού, μας έκανε πιο συνετούς και περισσότερον σοφούς, μας έδεσε μεταξύ μας περισσότερο, ετάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της ψυχής μας.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι, θα μπορούσα να πω όλοι, μετρούν πλέον την ζωή και τα πράγματα, με τον πήχυ του Θεού και όχι με τα ανθρώπινα φθαρτά και πεπερασμένα μέτρα.
Διαπιστώνει κανείς ότι τα υλικά αγαθά είναι ρευστά.
Εύκολα τα αποκτάς ή αν θέλετε και δύσκολα, όμως είναι πολύ μα πάρα πολύ εύκολο, να τα χάσεις. Άρα η ευτυχία δεν ευρίσκεται σε αυτά, αλλά κοντά στο Θεό.
Κατά τις ώρες αυτές και τον καιρό της δοκιμασίας, διαπιστώσαμε την δύναμη της Εκκλησίας.
Ο Λαός μας την Εκκλησία έχει μάνα, απαντοχή και ελπίδα. Η Εκκλησία είναι ο ήλιος και το φως μέσα στο σκοτάδι, το βάλσαμο μέσα στον πόνο, η παρηγοριά μέσα στη θλίψη, η σωτηρία μέσα στην καταστροφή.
Στα χωριά μας οι ευλογημένοι χριστιανοί μας, μού έλεγαν. Δέσποτα, πρώτα να φτιάξουμε την Εκκλησία μας και μετά το σπίτι μας. Τους ήκουα με ιερό συγκλονισμό και με δάκρυα στα μάτια.
Τους αγκάλιαζα και τους καταφιλούσα για την πίστη τους στο Θεό και την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία.
Οι εργασίες συνεχίζονται. Γνωρίζω ότι είναι μακρύς ο δρόμος. Θεμελιώσαμε καινούργιους Ναούς, οι οποίοι ήδη οικοδομούνται.
Αποκαταστάθηκαν και συνεχίζουμε να εργαζώμεθα για την αποκατάσταση των άλλων, των λιγότερο ή περισσότερο πληγωμένων. Όλα με την Χάρη του Θεού θα γίνουν.
Εκείνο που κρατάω είναι:
Η Χάρις του Θεού και το μέγα Έλεός Του, η δύναμη των ανθρώπων, η αντοχή τους στις δοκιμασίες, η αγάπη και η ενότητα για να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα και η αυτοθυσία των καλών μας Ιερέων.
Επίσης η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και τους τοπικούς Φορείς για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δυσκολιών που προέκυψαν από τους σεισμούς. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!
Εφημερίδα "Εκκλησιολόγος"
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Κολλιὀπουλος
Ανύσταχτο το ενδιαφέρον του Ποιμενάρχη των Πατρών υπέρ του ποιμνίου και της Εκκλησίας. Διαβάζοντας την συνέντευξη αισθάνθηκα σαν να συνομιλώ μαζί του. Είθε το χάσμα που έφερε ο σεισμός να ξυπνήσει τις ευαίσθητες συνειδήσεις ώστε να συμβάλουν οικονομικά και να αποκατασταθούν όλες οι ζημίες και ο πόθος και η μέριμνα του Επισκόπου να γίνει πραγματικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέτρος Νίκου, Κύπρος.
Οι μεγάλοι κεντρικοί ναοί των Πατρών όπου έχουν έσοδα και ο ναός τους έχει μόνο συντήρηση θα έπρεπε να έχουν υιοθετήσει κάποιο ναό φτωχού χωριού ώστε να τον βοηθήσουν στα έργα αναστηλώσεως ή ανεγέρσεως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε θα φύγουν οι σιδεριές από την Παντάνασσα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠονάω κάθε φορά μου μπαίνω μέσα και την βλέπω σιδηροδέσμια.
Καλή η ενημέρωση. Χρειαζόταν να παρουσιαστεί η συνέντευξη αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πληγές στους ναούς και στα σπίτια μας δεν μας αφήνουν να σβηστεί από την μνήμη μας το καταστροφικό μεσημέρι της Κυριακής εκείνης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μητρόπολη εργάστηκε πάνω στο θέμα των σεισμοπαθών ναών και ο δεσπότης έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον. Στα Τσουκαλέικα είμαστε γεμάτοι ευγνωμοσύνη διότι άνοιξε δρόμους και μας ενίσχυσε ώστε να ξεκινήσει ο ναός του αγίου Χαραλάμπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ’ ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση από το μπλοκ. Είναι αρκετά ενημερωτική η συνέντευξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ευλάβεια των πιστών είναι ο θεμέλιος λίθος των Ναών. Όλοι οι ναοί θα γίνουν καλύτεροι και μεγαλοπρεπέστεροι.
ΑπάντησηΔιαγραφή