Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τότε Ψωροκώσταινα, τώρα;

Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα η Πανωραία Χατζηκώστα, που τη φώναζαν «Ψωροκώσταινα».
Σε μια λοιπόν συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα.
Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα...
Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.
Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»

4 σχόλια:

  1. δεν ξερω για εσας αλλα λογω κρισης εγω εκανα μια επενδυση,αγορασα 2 καλασνικοφ και αρκετες σφαιρες και ετσι οπως παει θα τα χρησιμοποιησω πολυ γρηγορα
    ρηγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρήγα δεν έκανες καλή επένδυση.
    Θα τα αφήσεις αχρησιμοποίητα και θα σκουριάσουν.
    Κρίμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μην εισαι τοσο σιγουρος οτι θα μεινουν αχρησιμοποιητα φιλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας το ακούσουν οι 300 ψευτοπατέρες της Βουλής των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή