Με καταφανή συγκίνηση στα μάτια και στις καρδιές, Τζιώτες Λαυρεώτες αλλά και πολίτες από άλλες πόλεις της Ελλάδος, που πληροφορήθηκαν από το Διαδίκτυο το γεγονός, παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ στον αύλιο χώρο του Ναϋδρίου του Αγίου Νικολάου στη νήσο Μακρόνησο.
Ομιλώντας προς τους προσκυνητές, κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Ἡ σημερινή μέρα είναι ιστορική! Πρώτον επειδή ουδέποτε Μητροπολίτης λειτούργησε σε αυτό το μέρος και δεύτερον γιατί, όπως μαρτυρείται, έχει να τελεστεί Θεία Λειτουργία εδώ από το 1953.
…..Πραγματοποιούμε σήμερα ένα προσκύνημα σε αυτό τον τόπο του αγώνα και της αγωνίας, του μαρτυρίου και της μαρτυρίας.
Αγάλλονται σήμερα οι ψυχές των Τούρκων, που οδηγήθηκαν εδώ πρόσφυγες το 1912 και πολλοί απ’αυτούς πέθαναν, των Ποντίων, που μεταφέρθηκαν στο Λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου το 1922, αλλά και όσων Ελλήνων εκτοπίστηκαν εδώ, επειδή είχαν διαφορετική ιδεολογική άποψη και διεκδικούσαν το δικαίωμα να την εκφράζουν ελεύθερα.
Προσευχηθήκαμε την ώρα της Αγίας Αναφοράς και παρακαλέσαμε τον Θεό να τους αναπαύει αιώνια…
…….Η Ιστορία της ανθρωπότητας έχει καταγράψει φρικτούς τρόπους, που επινόησε ο άνθρωπος για να εξοντώσει τον συνάνθρωπο του, και έχει πληρώσει, και μέχρι σήμερα πληρώνει, μεγάλο φόρο αίματος, καθώς σε ολόκληρη την Οικουμένη εξακολουθούν να καταδιώκονται και να εξοντώνονται όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις.
Διαπιστώνοντας και μελετώντας όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς αυτός που τα επινοεί μπορεί να θεωρηθεί πλάσμα και δημιούργημα του Θεού της αγάπης, της καταλλαγής και της ειρήνης.
Η Εκκλησία καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας, που αποτελεί το μεγάλο δώρο του Θεού προς αυτόν.
Και ο λαός μας, που γνώρισε τόσες και τέτοιες δύσκολες στιγμές, παρέλαβε από τους Πατέρες του την δίψα της ελευθερίας. Δεν είναι πολεμοχαρής, αλλά κάθε φορά που αλλότριοι απείλησαν τα όρια της πατρώας γης και επεδίωξαν να του στερήσουν το δικαίωμα να ζει ελεύθερος, αγωνίστηκε και έδωσε την ζωή του για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.
Όταν μάλιστα, μετά την Κατοχή, ήρθε η ποθητή μέρα της ελευθερίας και δοκιμάστηκε από τον εμφύλιο σπαραγμό, τότε κατάλαβε πόσο δίκιο είχε ο ποιητής γράφοντας ότι «αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά».
Καθώς αποβιβαζόμαστε σήμερα, ήσυχοι και ανέμελοι, στην μικρή αποβάθρα της Μακρονήσου, έφερα στο μυαλό μου εικόνες εκείνης της εποχής, όταν στην ίδια αυτή αποβάθρα αποβιβάζονταν αγγεληδόν απ’ τα καΐκια άνθρωποι για να ζήσουν, υπό τραγικές πολλές φορές συνθήκες, σε αυτά τα χαλάσματα, βλέποντας, μισό μίλι θάλασσας να τους χωρίζει από την ελευθερία, που μερικοί από αυτούς δεν κατόρθωσαν να ξαναγευθούν.
Ας προσευχηθούμε γι αυτούς και ας παρακαλέσουμε τον Θεό να συγχωρέσει και όσους «επινόησαν και οραματίστηκαν» να μετατρέψουν αυτό το νησί σε ένα τόπο δακρύων και αίματος.
Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε κομματίζεται, ούτε πολιτικολογεί. Τους αγκαλιάζει όλους, και όσους την αγαπούν και όσους την διώκουν, και όσους αποδέχονται τα Μυστήρια και τις Αγιαστικές της πράξεις και όσους επιλέγουν να έρχονται και να φεύγουν από αυτό τον κόσμο μακριά από την ευλογία της.
Με την ευχή και της Μητέρας Εκκλησίας, ας ευχηθούμε όλοι μας σήμερα να μην υπάρξουν ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου Μακρονήσια».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προ του μνημείου του «Δεσμώτη Αγωνιστή της Μακρονήσου» τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ρίχτηκαν στο χώρο φύλλα δάφνης και λουλούδια.
Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε το απομακρυσμένο Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου και παρακάλεσε τους συγκεντρωμένους προσκυνητές να συνεργήσουν στην προσπάθεια του Δήμου Κέας και τη Ιεράς Μητροπόλεως για την συντήρηση και ανακαίνιση των Παρεκκλησίων του μαρτυρικού νησιού.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι αυτή η λειτουργική επίσκεψη θα γίνεται, με την βοήθεια του Θεού, κάθε χρόνο.
Πηγή: Ι. Μ. Σύρου
Ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήαδιαφορο.
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι αδιαφορο;;; μονο οταν κανει ο Κονιτσης τα μνημοσυνα δια τους πεσοντας απο τους "συμμοριτας" ειναι το ενδιαφερον;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή"χριστιανε" ντροπη!
Λιγάκι όψιμα δε θυμήθηκε ο κος Δωρόθεος τους εξορίστους της Μακρονήσου;΄Μήπως η εν λόγω πρωτοβουλία του εξυπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες;΄Οσο για την ουσία της πρωτοβουλίας του νομίζω ότι είναι κατ αρχήν θετική.Πολλοί συνάνθρωποί μας άσχετα απ την κοσμοθεωριακή τους τοποθέτηση κακοποιήθηκαν κατά τρόπο απάνθρωπο και αντιχριστιανικό.Και φυσικά η απαράδεκτη αυτή αντιμετώπιση τους σκλήρυνε ιδεολογικά και πολλά νέα παιδιά τα έρριξε στην αγκαλιά του άθεου κομμουνισμού.Και φυσικά η Εκκλησία μας εύχεται υπέρ αυτών που υπό άλλες συνθήκες πιθανώς να αποτελούσαν πιστά της μέλη.Βεβαίως η ιδεολογία που πρέσβευαν είναι κατ εξοχήν αντιανθρώπινη και στραγγαλιστική της ελευθερίας του προσώπου κι όπου επεκράτησε κυριάρχησε η βία και το αίμα κι αν κυριαρχούσε κι εδώ το 1949 οι μανάδες μας και οι αδελφές μας θα εργαζόντουσαν πιθανώς σε οίκους ανοχής για να επιβιώσουν!Ή μήπως δεν είναι έτσι;Δεν μπορούμε επομένως να συγκρίνουμε τους πεσόντες απ τους συμμορίτες ανώνυμε των 10.ο1 με τους συμμορίτες που ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑ έστρεψαν τα όπλα κατά της πατρίδας και βύθισαν τη χώρα στον όλεθρο!Εκείνοι ήρξαντο χειρών αδίκων μόνο και μόνο για να καταλάβουν διά της βίας την εξουσία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ
Κάποιοι ψάχνουνε γιά προβολές στα ΜΜΕ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι΄ έτσι καταλήγουνε σε επισκέψεις πονεμένων τόπων τής Ελληνικής ιστορίας, όπως η Γυάρος, η Μακρόνησος, κλπ
Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη, νέοι μέθοδοι...
Αττικός
Βλέπω και Πατρινούς σε αυτή την Λειτουργία…..
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε και του χρόνου και εσύ ιστολόγε……