Το διήμερο Παρασκευή 7 Οκτωβρίου τ.ε. και Σάββατο 8 Οκτωβρίου, η Ενορία μας πραγματοποίησε διήμερη προσκυνηματική περιήγηση σε τρεις νομούς, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας με την συμμετοχή 50 ενοριτών.
Ξεκινήσαμε το πρωί της Παρασκευής με πρώτη στάση για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Γενέσιον της Θεοτόκου Δαμάστας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.Οι 50 προσκυνητές ξεναγήθηκαν από τις μοναχές στο ανακαινισμένο και περικαλλές συγκρότημα της Μονής,προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και δέχθηκαν το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε μέσω Λαμίας στην θαυμάσια περιβαλλοντικά περιοχή των Λουτρών Υπάτης όπου οδηγηθήκαμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος επίσης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.Εκεί εντυπωσιαστήκαμε από το φυσικό τοπίο και το μεγαλοπρεπές μοναστηριακό συγκρότημα.Αφού προσκυνήσαμε την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το άφθαρτο σκήνωμα του γέροντος Βησσαρίωνος, περιηγηθήκαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μονής και εντυπωσιαστήκαμε από την λειτουργία εντός των τειχών της Μονής, μονάδος φύλαξης ζώων από την ευρύτερη περιοχή του όρους Οίτη.
Εντυπωσιασμένοι από πνευματικό και φυσικό περιβάλλον της Ιεράς Μονής Αγάθωνος ,αναχωρήσαμε για την Ιερά Μονή Προυσσού Ευρυτανίας δια μέσου Καρπενησίου και με ενδιάμεση στάση για φαγητό στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας.Κατά την διάρκεια της διαδρομής θαυμάσαμε το φυσικό της πλούτο και τα μεγαλεία του Θεού σε αυτή την γωνιά της Πατρίδος μας.Στίς 18:00 περίπου αντικρίσαμε μέσα σε ένα ορεινό καταπράσινο φυσικό περιβάλλον το συγκρότημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου.Με πνευματικό θαυμασμό περάσαμε την πύλη της Ιεράς Μονής και αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενώνα της, στις 20:30 τα σήμαντρα μας κάλεσαν να λάβουμε μέρος στην ακολουθία του Αποδείπνου.Το μεγαλύτερο μέρος του μικρού Καθολικού της Μονής βρίσκεται μέσα στον βράχο όπου βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η εκ Προύσσης εικόνα της Θεοτόκου.Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξις προσευχηθήκαμε μπροστά στην υπέροχη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας και έπειτα αναπαυθήκαμε στον φιλόξενο ξενώνα της Μονής.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου τς 4:30 το πρωί το τάλαντο,τα σήμαντρα και οι καμπάνες μας προσκάλεσαν στις ακολουθίες του Μεσονυκτικού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.Οι περισσότεροι προσκυνητές είχαν προετοιμαστεί για την Θεία Μετάληψη και όλοι μαζί βιώσαμε πνευματικά την παρουσία και φιλοξενία της Παναγίας μας.
Μετά το πέρας της Θ.Λ.(στις 8 π.μ.) προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα από τους πατέρες και στις 9:30 αναχωρήσαμε για το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας διαπερνώντας δάση Ελάτης σε υψόμετρο 1300μ.
Μετά από πολλές εναλλαγές στο τοπίο στις 11π.μ.περάσαμε από το χωρίο Μέγα Δέντρο πατρίδα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και είδαμε την οικία του.Μετά από λίγα λεπτά αφιχθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.Στο Μοναστήρι αυτό που είναι νεόδμητο προσκυνήσαμε την παλαιά βυζαντινή εικόνα του Αγίου και ένα τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του, που πρόσφατα το 2007 δώρισε στο Μοναστήρι ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος μεταφέροντας το από τον τόπο μαρτυρίου του το Καλλικόντασι της Βορείου Ηπείρου.
Έπειτα επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου, όπου ξεναγηθήκαμε από τον Αρχιερατικό επίτροπο Θέρμου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π.Θεόκλητο Ράπτη.Το μοναστήρι ευτυχώς δεν είναι εγκαταλειμμένο αλλά δυστυχώς δεν είναι επανδρωμένο, είναι γνωστό για την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής και τα θαύματα που έχει επιτελέσει.Επίσης είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με την φροντίδα και την αγάπη των κατοίκων Μάνδρας Θέρμου.Κατά την ανακαίνιση το έτος 1993 βρέθηκε μια καταπακτή που οδηγούσε σε ένα υπόγειο χώρο, όπου διαπιστώθηκε από τα ευρήματα ότι λειτουργούσε ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της σκλαβιάς.Με τις άοκνες φροντίδες των κατοίκων καθαρίστηκε το υπόγειο αυτό δώμα και στήθηκαν κέρινα ομοιώματα που ξαναζωντανεύουν το Κρυφό Σχολειό.Μάλιστα η παράδοσης αναφέρει ότι σε αυτό το Κρυφό Σχολειό έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Το μεσημέρι καθίσαμε για φαγητό στο Θέρμο και κατά τις 4 μ.μ. πήραμε τον δρόμο περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας για το Μεσολόγγι, όμως δεν κατορθώσαμε να το επισκεφτούμε όπως είχαμε προγραμματίσει λόγω καταρρακτώδους βροχής.
Έτσι ενθουσιασμένοι πνευματικά για την διήμερη προσκυνηματική μας περιήγηση, επιστρέψαμε στην Πάτρα στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου, δοξάζοντες τον Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο για το ευλογημένο προσκύνημα μας.
π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος
Ζηλευτή παρέα. Πρόγραμμα γεμάτο με πνευματικές ευκαιρίες. Από όλα σπουδαιότερο η Θεία Λειτουργία πολύ προτού ξημερώσει στην Παναγία του Προυσού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στόν π.θεόδωρο. Τον θυμάμαι από λαϊκό. Ευλαβής καί καταξιωμένος κληρικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μέλλον της Εκκλησίας είναι η ενωμένη ενορία. Το να γνωρίζει ο ένας τον άλλο και να λένε έστω και το καλημέρα. Σε αυτή την πρώτη φωτογραφία χάρηκα τον ιερέα νέο ηλικιακά να φροντίζει να γνωριστεί και να δεθεί με τους ηλικιωμένους ενορίτες. Το έργο της ποιμαντικής είναι φροντίδα από την νεότητα ως τα γηρατειά. Ο 21ος αιώνας θα είναι της Ορθοδοξίας διότι διαθέτει κληρικούς που πονούν και αγωνίζονται για την ενορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεχίστε τον αγώνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Εκκλησία μας έχει ανάγκη από αγωνιστές κληρικούς και λαϊκούς!