ΚΥΡΙΑΚΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΚΑΝΑΓΚΑ
Ἀγαπητέ μου Τάσο,
Καλή γιορτή! (όπως ευχονται μεταξύ τους εδώ στό Κογκό)
Σήμερα «ημέρα χαρμόσυνος, και ευφροσύνης ανάπλεως, πεφανέρωται...αστράπτει καί λάμπει η Εκκλησία του Χριστού κεκοσμημένη αναστηλώσεσιν...» (Στιχ. Αίνων).
Σε ολους τους Ι. Ναούς της περιφέρειας της Κανάγκα τελέστηκε η Θ. Λειτουργία. Με ξεχωριστή όμως λαμπρότητα στο Ἱεραποστολικό Κέντρο τῆς Κανάγκα στον Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἀνδρέου έγινε ο εορτασμός της Ορθοδοξίας μας. Με πανηγυρικές κωδωνοκρουσιες άρχισε ο όρθρος, στη συνέχεια ἡ Θ. Λειτουργία καί στό τέλος ακολούθησε ἡ Λιτάνευση τῶν Ἱ. Εἰκόνων. Λειτούργησαν εννεα Ιερείς. Από νωρις γέμισε ο Ιερός Ναός και η αυλή της Ιεραποστολής με πιστούς. Χίλια (1000) περιπου, ειπαν ηταν μόνο τά παιδιά.
Νά σου αναφέρω ενα χακτηριστικό σημείο της Θ. Λειτουργίας που επαναλαμβάνεται κάθε φορά. Κατά την ωρα του καθαγιασμού, ἀφού ο Ιερεύς πεῖ «και ποίησον τόν μέν ἄρτον τοῦτον... Ἀμήν, τό δε ποτήριον... Ἀμήν, μεταβαλών... Ἀμήν,», ολο τό πλήθος ίδιαιτέρως ὅμως τά παιδιά επαναλαμβάνουν τό Αμήν με ολη τη δύναμη της ψυχής τους. Θυμίζει αυτό που αναφέρεται στίς Διαταγές των ἀποστόλων «Λεγέτω ὁ λαός ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ και πρό πάντων τά παιδία».
Ἄνδρες, γυναίκες, παιδιά εἶχαν φέρει από τα σπίτια τους εικόνες μικρές ἠ μεγάλες χάρτινες ἠ σέ ξύλο καί της κρατούσαν με σεβασμό και ευλάβεια.
Στό τέλος διαβάστηκε και το Συνοδικό σέ τρεις γλώσσες. Τσιλούμπα (τοπική διάλεκτος), Γαλλικά καί Ἑλληνικά.
Χθές έγινε και σχετική ομιλία στά παιδιά (περίπου 800) των δύο Δημοτικών Σχολείων LUMAIREDE NASION (ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ). Το συγκινητικό ήταν μόλις τελείωσε η ομιλία άρχισαν μόνα τους τα παιδιά χωρίς να τους πουν οι δάσκαλοι νά ψάλλουν τό «Τῇ Ὑπερμάχῳ» στά Γαλλικά. Τί υπέροχο νά άκοῦς από 800 παιδικές ἀγγελικές φωνές αυτόν τόν ύμνο!
π. Χ.
Η ορθοδοξία θα δει πλέον άσπρη μέρα στους μαύρους χριστιανούς. Το μέλλον είναι στις αγνές και άδολες ψυχές των αφρικανών. Ευχάριστα τα νέα. Οι φωτογραφίες μίλησαν στις καρδίες μας. Μας μετάγγισαν αγωνιστικό φρόνιμα για εσωτερική ιεραποστολή στην νεότητα της Ελλάδας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρωτώ ενώ γνωρίζω την απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποιο σχολειό της Ελληνικής επικράτειας έγινε χθες, ημέρα Κυριακή, συγκέντρωση για την εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
Μήπως έγινε σε κάποιο Εκκλησιαστικό Σχολείο;
Στην Κανάνγκα έγινε.
Το ΦΩΣ του Χριστού μας το δείχνει η εκπαιδευτική κοινότητα της Κανάνγκας.
Οι Αφρικανοί κατηχούνται 3 χρόνια και μετα βαπτίζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν για την Ορθοδοξία κι είναι προκατηλειμένοι εναντίον του κατηχητικού.
Αποτέλεσμα:κατηχητής ρώτησε παιδιά Δημοτικού -Γυμνασίου σε ποιον Θεό πιστεύουμε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και κανένα παιδί δεν ήξερε την απάντηση: Στον Άγιο Τριαδικό Θεό. Τουλάχιστόν ας μάθουν τα Ελληνόπουλα τα βασικά της πίστεώς μας...
Τα παιδιά της Αφρικής ξέρουν περισσότερα για την Ορθοδοξία από τα δικά μας!
GIATI AYTOI POY DIDASKOYN STA EKKLHSIASTIKA SXOLEIA PISTEYOYN OLOI?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Εκκλησία επιτελεί το σωστικό της έργο όχι με εκείνα που συνήθως πράττει, ούτε με εκείνα που λέγει, αλλά κυρίως με αυτό που είναι. Αυτό το “είναι”, με άλλα λόγια αυτή η ταυτότητα και αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το όραμα ενός καινούργιου κόσμου διαφορετικού από το φθαρτό και συμβατικό στον οποίο ζούμε, το όραμα δηλαδή της προσδοκώμενης Βασιλείας του Θεού στα Έθνη. Το όραμα όμως αυτό πέρα από υπερβατική και προσδοκώμενη στα έσχατα οντότητα αποτελεί εν ταυτώ και χειροπιαστή ιστορική πραγματικότητα, εναλλακτική πρόταση ζωής, υπέρβαση της καθημερινότητας και της φθαρτότητας, τις οποίες εκφράζει η συμβατική ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την εναλλακτική πρόταση ζωής, η Εκκλησία οφείλει να εκφράζει αυθεντικά στον εσωτερικό της χώρο, στη λατρεία δηλαδή και τη διοίκησή της, κατά δεύτερο όμως και κύριο λόγο να μεταλαμπαδεύει προς τα έξω, να την καταθέτει με άλλα λόγια ως ζωντανή “μαρτυρία” στον κόσμο. Εκκλησία χωρίς αυτή την ιερή “αποστολή” της απλούστατα δεν είναι Εκκλησία. Όσο κι αν σε πολλούς φαίνεται παράδοξο, η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό της, αλλά για τον κόσμο.
Αυτό το ένοιωσαν έντονα ποιμένες της Εκκλησίας όπως: ο π. Χαρίτων Πνευματικάκης στην Κανάγκα, ο π. Αθανάσιος Ανθίδης στις Ινδίες, ο π. Κοσμάς Ασλανίδης στο Κολουέζι, και τόσοι άλλοι. Αυτοί ξεκίνησαν, και σήμερα οι επίγονοι τους συνεχίζουν προς δόξα του Τριαδικού Θεού.
Είδα και αλλού φωτογραφικό υλικό από την λιτανεία και τον εορτασμό της Ορθοδοξίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤολμώ να πω ότι αυτή την μεγαλοπρέπεια δεν την είδα πουθενά.
Αλλού δέσποζαν οι αρχιερατικές και ιερατικές στολές.
Εδώ δεσπόζουν οι εγκοπλιοφόροι της πίστεως ο ΛΑΟΣ του Θεού.
Εδώ δεσπόζει η πολυτέλεια της απλότητας.
Εδώ δεσπόζει η ζώσα και δρώσα Εκκλησία.
Ο αγώνας και η θυσία των Ιεραποστόλων ανθρών και γυνεκών πιάνει τόπο.
Θα γραφούν εν βίβλω ζωής.
Ευγενία Κ.
Όπως γράφει ο Παύλος στις επιστολές του, οι Απόστολοι επιτελούσαν το ιεραποστολικό τους έργο «ἐν κόποις περισσοτέρως, ἐν πληγαίς ὑπερβαλλόντως, ἐν φυλακαίς περισσοτέρως, ἐν θανάτοις πολλάκις· ὁδοιπορίαις πολλάκις, κινδύνοις ποταμῶν, κινδύνοις λῃστῶν, κινδύνοις ἐκ γένους, κινδύνοις ἐξ ἐθνῶν, κινδύνοις ἐν πόλει, κινδύνοις ἐν ἐρημίᾳ, κινδύνοις ἐν θαλάσσῃ, κινδύνοις ἐν ψευδαδέλφοις· ἐν κόπῳ καὶ μόχθῳ, ἐν ἀγρυπνίαις πολλάκις, ἐν λιμῷ καὶ δίψει, ἐν νηστείαις πολλάκις, ἐν ψύχει καὶ γυμνότητι·» (Β' Κορ. 11, 23-28). Και σήμερα η ιεραποστολική διακονία πολύ συχνά συναντά μεγάλες δυσκολίες, απαιτεί θυσίες και οι εργάτες του Ευαγγελίου εκδαπανώνται στην επιτέλεση της θείας αποστολής τους η προσευχή μας γι’ αυτούς είναι θερμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ 21ος αιώνας πρέπει να είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας. Οι καιροί "ού μενετοί". Ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα του στην Ορθοδοξία και ζητεί την βοήθειά της. Υπενθυμίζω τα λόγια που είπε σε μία ομιλία του ο μακαριστός Σεβασμιώτατος Νειλουπόλεως Ρουβήμ Σπάρτας που επί 50 χρόνια έδρασε ιεραποστολικά στην Καμπάλα:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Θυμόσαστε τι είπε ο Θεός στο Μωϋση όταν μπροστά στην Ερυθρή θάλασσα αγωνιούσε για το τι θα γίνει ο λαός; Ο Θεός απάντησε: "Τι βοάς προς με; Στο χέρι σου κρατάς το ραβδί". Κτύπα τη θάλασσα να ανοίξει δρόμο για να διαβεί ο λαός". Ε, λοιπόν και εσείς έχετε το ραβδί της αληθινής πίστεως.
Κτυπήστε τη θάλασσα της άγνοιας να περάσει ο κόσμος, στη σωτηρία προτού το ρεύμα του κακού το παρασύρει.
Ας κτυπήσουμε όλοι μας το ραβδί, γιατί κάθε δισταγμός ή αδράνεια εκ μέρους μας δεν αποτελεί απλώς λέγει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ένοχη αμέλεια αλλά ΑΜΑΡΤΙΑ.»
Αναστάσιε να δοξάζεις τον Θεό που γνωρίζεις ανθρώπους όπως ο π. Χ που προσφέρει στην Ιεραποστολή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σημερινός ιεραπόστολος εργάζεται με τούβλα και με ασβέστη τόσο καλά, όσο και με τα κηρύγματα και με την ιατρική πράξη. Τα ιεραποστολικά περιοδικά γράφουν πολύ λίγα από όσα ο ιεραπόστολος κάνει καθημερινά. Ο μοναδικός κοινωνικός εργάτης στις μακρινές χώρες της ιεραποστολής είναι ο ιεραπόστολος. Αυτός διδάσκει στο σχολείο, αυτός χτίζει, νοικοκυρεύει, φωτίζει, εκπολιτίζει. Αυτός συντηρεί σχολεία, ορφανοτροφεία, κατηχητικά σχολεία, κατασκηνώσεις. Αυτός περνά αγωνίες και ξενύχτια για το ποίμνιο που ελπίζει σε αυτόν και την Εκκλησία. Αυτού του ιεραποστόλου κατάφυλώ τα σεβάσμια χέρια που ξέρουν να ευλογούν και να προσφέρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαύτα ακουσάτωσαν και οι ημέτεροι κρατικοδίαιτοι κληρικοί.
Μας διέλυσαν τα σχολεία και με τους νεοτερισμούς προσπαθούν στην Ελλάδα μας να διαλύσουν και την Εκκλησία. Για έναν ορθόδοξο είναι καλύτερα να ζει σε μια άθρησκη χώρα παρά εδώ. Τους αγιοπατερικούς του λένε τώρα προβληματικούς. Τέτοια κατάντια δεν την περίμενα ποτέ. Σε όλα ναυαγήσαμε….
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡ.ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ,ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ.ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ π. Χ. είναι ο πατήρ Χαρίτων;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος 6:09
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ο π. Χριστοφόρος.