100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1913 : Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ένα θλιβερό γεγονός των Βαλκανικών Πολέμων
5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1913 : Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ένα θλιβερό γεγονός των Βαλκανικών Πολέμων
Φέτος η μνήμη μας οδηγεί 100 χρόνια πιο πριν . Στην σημαντική για την Ελλάδα εποχή των Βαλκανικών Πολέμων .Αλλά πέρα από τις μεγάλες Νίκες του Ελληνικού Στρατού και των Συμμάχων του , ένα αληθινά τραγικό γεγονός σκίασε τον τότε θρίαμβο.
Αυτό ήταν η Δολοφονία του Βασιλέως Γεωργίου Α' στις 5 Μαρτίου 1913 στην μόλις απελευθερωθείσα Θεσσαλονίκη ,όπουείχε εγκαταστήσει το Ανάκτορο του ,για να υπογραμμίσει σε Εχθρούς και Συμμάχους την Ελληνικότητα της Πρωτεύουσας της Μακεδονίας .
Από τον Οκτώβριο του 1912 η Βαλκανική Χερσόνησος είχε εμπλακεί σε μία μεγάλη πολεμική σύρραξη , διαφορετική από τις προηγούμενες . Τέσσερα χριστιανικά Κράτη είχαν συνασπιστεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , η οποία για πέντε αιώνες είχε κατακτήσει την περιοχή.
Και αυτή η πολεμική σύρραξη θα έχει μεγάλη σημασία για το Μέλλον των Λαών της Χερσονήσου ,καθώς θα απομακρύνει από την περιοχή τους Ασιάτες Κατακτητές , τους Οθωμανούς Τούρκους . Θα τους στείλει πέραν του Ποταμού Έβρου και θα περιορίσει την άλλοτε κραταιά Αυτοκρατορία του Σουλτάνου.
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ TΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α'
Όταν στις 5 Οκτωβρίου του 1912, η Ελλάδα κήρυσσε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μπαίνοντας στο πλευρό των -τότε- συμμάχων της Σέρβων και Βούλγαρων, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τρεις εβδομάδες αργότερα οι πολεμικές εξελίξεις θα υποχρέωναν την τουρκική φρουρά της Θεσσαλονίκης να παραδώσει την πόλη -η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο της εκστρατείας κατά τον ΑΆ Βαλκανικό Πόλεμο- στον ελληνικό στρατό. Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν πεδίο σύγκρουσης των ενδοβαλκανικών επιδιώξεων, που εκφράζονταν κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά και των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής.
Στις 28 Οκτωβρίου, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν θριαμβευτικά στην πόλη και την επομένη ακολούθησε ο 68χρονος, τότε, βασιλιάς Γεώργιος A', τον οποίο συνόδευε ο διάδοχος Κωνσταντίνος, αρχιστράτηγος του Ελληνικού στρατού.
Λόγω της εύθραυστης κατάστασης που επικρατούσε, ο Γεώργιος αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πόλη, ώστε να επισημοποιήσει, αλλά κυρίως να εδραιώσει την εκεί ελληνική παρουσία. Στο διάστημα της παραμονής του, συνήθιζε, όπως και στην Αθήνα, να πραγματοποιεί καθημερινούς περιπάτους, χωρίς συνοδεία ή με ελάχιστη προστασία.
Το μεσημέρι της 5ης Μαρτίου 1913, ο Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του ταγματάρχη Φραγκούδη, κατέβηκε από το μέγαρο Χατζηλαζάρου, που χρησιμοποιούσε ως βασιλική κατοικία, στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη εθιμοτυπίας στον Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν επί του πολεμικού πλοίου «Γκέμπεν», που βρισκόταν στο λιμάνι της πόλης.
«[…] Η Α. Μεγαλειότης, ομιλών εις τον υπασπιστήν του, εξέφραζε την μεγάλην του χαράν δια την πτώσιν των Ιωαννίνων (σ.σ.: στις 22 Φεβρουαρίου 1913), πλειστάκις τονίσας των νέον θρίαμβον των Ελληνικών όπλων» σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Εμπρός» στις 7 Μαρτίου και συμπλήρωνε: «Η αυτή ευδιαθεσία του Βασιλέως εξηκολούθησε και μετά μίαν ώραν όταν η Α. Μ. ήρχισε να επιστρέφη εις το Ανάκτορον. Όταν διήρχετο προ του Λευκού Πύργου, εγγύτατα του πλήθους το οποίον περιεστοίχιζε την κατά εκείνην την ώραν παιανίζουσαν μουσικήν, επλησίασεν, ανεμίχθη μετά των πολιτών, ήκουσε μουσικήν και κατά την δημοκρατικήν του συνήθειαν, συνωμίλησε μετά των ανθρώπων του λαού οι οποίοι ευρίσκοντο εκεί. Μετά τούτο, εισήλθεν εις την λεωφόρον της Αγίας Τριάδας […]».
Στη συμβολή με την οδό Βασιλίσσης Όλγας, τον περίμενε από ώρα ο Σερραίος Αλέξανδρος Σχινάς. Γύρω στις 3, είδε τον Γεώργιο και τον υπασπιστή του να περνούν, τους πλησίασε και από μικρή απόσταση πυροβόλησε τον βασιλιά μία φορά, προκαλώντας, ωστόσο, καίριο τραύμα. Αμέσως μετά, επιχείρησε να πυροβολήσει και τον Φραγκούδη, αλλά αυτός πρόλαβε να τον αφοπλίσει και να τον παραδώσει σε δύο Κρητικούς χωροφύλακες, που είχαν προστρέξει στο σημείο της δολοφονίας.
Ο Γεώργιος μεταφέρθηκε στο ιατρείο του «Παπάφειου Ιδρύματος», αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμιά βοήθεια, καθώς ο βασιλιάς ήταν ήδη νεκρός. Από το νοσοκομείο, η σορός του μεταφέρθηκε με ανοικτό αυτοκίνητο στο μέγαρο Χατζηλαζάρου, όπου το συνόδευσαν οι υπασπιστές του Πάλλης, Σκουμπουρδής και Φραγκούδης. Παράλληλα, ο Αλ. Σχινάς μετήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Φαλήρου Θεσσαλονίκης, όπου αμέσως άρχισαν οι ανακρίσεις από τον πρωτοδίκη Β. Κανταρέ και τον γραμματέα Γιαννιώτη.
Η πόλη τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ μόλις νύχτωσε τα φώτα των δρόμων και των κατοικιών παρέμειναν σβηστά και άρχισαν οι πένθιμες κωδωνοκρουσίες από τις εκκλησίες. Στις 8 Μαρτίου, σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως νέος βασιλιάς, ενώ στις 12 Μαρτίου αναχώρησε με τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» για την Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού αλλά και των Μεγάλων Δυνάμεων!
Αφού εκτέθηκε για πολλές ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα, η ταριχευμένη σωρός του Γεωργίου μεταφέρθηκε στον Πειραιά με την «Αμφιτρίτη», στην οποία επέβαιναν τα μέλη της οικογένειάς του και άλλοι αξιωματούχοι. Ακολούθως, και μέσα σε κλίμα μελαγχολικής μεγαλοπρέπειας, έφτασε στην Αθήνα, όπου στις 20 Μαρτίου τελέστηκε η κηδεία και κατόπιν ετάφη στο λόφο «Παλιόκαστρο» στα ανάκτορα του Τατοΐου.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Δεν υπήρξε μία λογική εξήγηση για τα κίνητρα της πράξης του Σχινά . Πολλά ειπώθηκαν ότι αυτός απεκάλυψε την αλήθεια στην ίδια την Βασίλισσα Όλγα που τον επισκέφθηκε στο Κρατητήριο .Αλλά ο μυστηριώδης θάνατός του (αυτοκτονία ;) άνοιξε τον χορό των συνωμοτικών σε
Πρώτη θεωρία: Κίνητρο, η εκδίκηση
Ο Σχινάς πράγματι είχε προσωπικούς λόγους να δολοφονήσει τον Βασιλιά ;
Άλλοι αναφέρουν ότι ήδη ο Βασιλιάς Γεώργιος ,μετά από 50 έτη Βασιλείας , θα παρέδιδε το Στέμμα στον υιό του Κωνσταντίνο . Το ήξερε αυτό ο δολοφόνος; Αν ναι , τότε οι λόγοι δολοφονίας τείνουν να είναι η προσωπική εκδίκηση . Αν όχι , τότε κάποιους άλλους εξυπηρετούσε η πράξη του .
Δεύτερη θεωρία: Βούλγαρος, ο ηθικός αυτουργός
Σύμφωνα με αυτήν, ο Αλ. Σχινάς έδρασε ως μίσθαρνο όργανο των Βούλγαρων, κάτι που ενισχύεται και από το σχεδόν βέβαιο γεγονός πως, το προηγούμενο διάστημα, είχε τακτικές επαφές με τον Βούλγαρο συνταγματάρχη και κομιτατζή Τσιλιγκέρωφ. Σημειώνεται, πάντως, πως την εν λόγω πληροφορία αναπαρήγαγε αργότερα ο Γ. Φιλάρετος στις «Σημειώσεις» του (σελ. 620), αλλά και η εφημερίδα «Πατρίς» σε δημοσίευμά της τον Μάιο του 1929.
Τρίτη θεωρία: Δολοφόνος, ο Αυστριακός Σχινάζι
Πρόκειται για το πιο… ευφάνταστο σενάριο. Είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το 1924, όταν κάποιος Γλ. Κόκλης (πρόκειται, πιθανότατα, για ψευδώνυμο) κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Βενιζέλος, Στέμμα, Δημοκρατία». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι ο πραγματικός δολοφόνος του Γεωργίου ήταν ο Αυστριακός αξιωματικός Σχινάζι (Schinazyi), που υπηρετούσε σ ένα αυστριακό πολεμικό πλοίο, το οποίο ναυλοχούσε εκείνες τις μέρες στην Θεσσαλονίκη. Μετά την πράξη του, ο Σχινάζι έσπευσε να εξαφανιστεί και στη… θέση του συνελήφθη ο Αλ. Σχινάς, ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο της δολοφονίας και λόγω της ιδιότυπης προσωπικότητάς του ανέλαβε την ευθύνη της. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στην «παρεξήγηση» αυτή συνετέλεσε και το γεγονός πως τα δύο ονόματα παρουσίαζαν ηχητική ομοιότητα και ήταν εύκολο να παρασύρουν τους διεξάγοντες την ανάκριση! Μια άλλη εκδοχή αυτού του σεναρίου, ανέφερε πως, ίσως, ο Σχινάζι να συνόδευε τον Αλ. Σχινά, ώστε σε περίπτωση που ο δεύτερος δεν τα κατάφερνε, να αναλάμβανε δράση αυτός. Άλλοι μάλιστα συνδέουν το όνομα Σχινάζι με το εβραϊκό όνομα Εσκενάζι ,πολύ σύνηθες στις εβραϊκές κοινότητες της Ανατολής .Και αυτή η σύνδεση ανάγει την δολοφονία σε πράξη που δείχνει την άρνηση κάποιων εβραϊκών κύκλων να αποδεχθούν την Ελληνική κυριαρχία στην Θεσσαλονίκη .
Τέταρτη θεωρία: Γερμανοαυστριακή συνομωσία
Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν πως είναι η επικρατέστερη εκδοχή. Άλλωστε, από τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία, είχαν αρχίσει να πληθαίνουν τα στοιχεία που οδηγούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ίδιος ο Αλ. Σχινάς, αμέσως μόλις συνελήφθη φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς πως «εάν δεν τον εσκότωνα, θα σκοτωνόταν από άλλους».
Εξάλλου, ο πρωτοδίκης Β. Κανταρές, έντεκα μήνες μετά τη δολοφονία, όταν συνάντησε τυχαίως στην Αθήνα τον συνάδελφό του Δ. Βακά ομολόγησε πως παρά το γεγονός ότι ο Κ. Ρακτιβάν και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Αργυρόπουλος είχαν δηλώσει ότι δεν επρόκειτο για συνωμοσία, ο ίδιος πίστευε ότι «ο δολοφόνος ήταν βαλτός από τους Αυστριακούς». Την ίδια, ακριβώς, πληροφορία μετέφερε ο πρωτοδίκης και το 1938 σε μια συνομιλία που είχε με τον ιστορικό Γ. Κορδάτο. Γράφει ο Κορδάτος: «(Ο Β. Κανταρές) Είπε ότι στην αρχή, παρά όλο το ξύλο που έφαγε ο Σχινάς (σ.σ.: από τους αστυνομικούς), δεν έβγαλε τσιμουδιά, αλλά μια-δυο μέρες ύστερα, άρχισε να κάνει διάφορους υπαινιγμούς. Ενοχοποιούσε πράκτορες Γερμανούς και μάλιστα τον Γερμανό πρεσβευτή. Αλλά δεν προχωρούσε, αν και έλεγε πως υπάρχουν και άλλα πιο σπουδαία, πιο τρανά και πιο υψηλά πρόσωπα. […] Ο Σχινάς δεν ήταν μανιακός κι ανισόρροπος. Ίσα-ίσα τα είχε τετρακόσια και, όπως διαπιστώθηκε, έκανε ταξίδια στην Γερμανία και την Αυστρία. Η δολοφονία οργανώθηκε στο Βερολίνο ή στη Βιέννη» («Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας», 5ος τόμος, σελ. 314).
Αλλά και η αφήγηση του στρατηγού Λ. Παρασκευόπουλου στις «Αναμνήσεις» του, σχετικά με μια συνάντηση που είχε, μετά τη δολοφονία, με τον πρίγκιπα Νικόλαο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: «Η θλίψις μου εκ της αναμνήσεως του θανόντος πατρός του» αναφέρει ο Λ. Παρασκευόπουλος «ήτο ακόμα ζωηρά, όπως επίσης ζωηρά ήσαν τα κατά της Γερμανίας αισθήματά του, τα οποία συνεμερίζετο με τον πατέρα του. Εις τας πρώτας μου λέξεις, ας τους απηύθυνα ίνα τον συλλυπηθώ και αποδοκιμάσω τον, ως ενόμιζον αναρχικόν, δολοφόνον Σχινάν, δακρύων διεμαρτυρήθη ζωηρότατα και μου ετόνισεν ότι η δολοφονία του Βασιλέως δεν είναι έργον των αναρχικών, αλλά έργον πολιτικών εξωτερικών συμφερόντων» (τόμος Α΄, σελ. 161).
Το βέβαιο είναι πως με την δολοφονία αυτή προσετέθη στις Ελληνικές θυσίες για την Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία στα δύσκολα χρόνια των Αρχών του περασμένου αιώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Γεώργιος Κουρκούτας
Αιωνία του η μνήμη. Δούλεψε για την Ελλάδα περισσότερο από τους εξ αίματος έλληνες. ο θεσμός της Βασιλείας δεν κατάφερε να στεριώσει στην Ελλάδα. Ανόητοι μικροί πολιτικάντηδες τον πολέμησαν. Έτσι έφτασε η πατρίδα να έχει ως ανώτατο άρχοντα αποτυχημένους πολιτικούς που η μόνη τους προσφορά είναι η σιωπή και η αδράνεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου ενδόξου Βασιλέα Γεωργίου που μεγάλωσε εδαφικά την Ελλάδα αιωνία η μνήμη.
Έχω ακούσει και το σενάριο να βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, ο γιος του Γεωργίου (και ο πιο άχρηστος και επικίνδυνος, ο Θεός να τον αναπαύει, βασιλιάς της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος ήταν γερμανόφιλος και μάλιστα την εποχή του πρώτου παγκοσμίου, έστελνε κρυφά από την κυβέρνηση απόρρητα κρατικά έγγραφα στους Γερμανούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κωνσταντίνος υπήρξε εθνικός ήρωας και πρωτεργάτης της εποποιίας των βαλκανικών πολέμων. Καλά έκανε και ήθελε την ουδετερότητα. Είδαμε πού μας οδήγησε η μικρασιατική εκστραστεία. Να χάσουμε κι αυτά που είχαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε διατυπωθεί η άποψη πως το θέρος του 1913 ,μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων ,θα παραιτούνταν λόγω γήρατος ο 70χρονος Γεώργιος - έχοντας συμπληρώσει 50 έτη Βασιλείας - και θα αναλάμβανε ο Κωνσταντίνος .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γεώργιος Α' είχε εγκαταστήσει το Ανάκτορο του στην Θεσσαλονίκη , για να υπογραμμιστεί η Ελληνικότητα της πόλεως εν όψει των συζητήσεων για την ειρήνη και τις διεκδικήσεις των Βουλγάρων για την Θεσσαλονίκη . Την ημέρα της δολοφονίας ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν στα Ιωάννινα και εκεί πληροφορήθηκε τον φόνο. Μάλιστα λίγο πιο πέρα από το ΚΤΕΛ των Ιωαννίνων υπάρχει η οικία όπου έμενε ο Κωνσταντίνος ,κάτι που μαρτυρεί σχετική εντοιχισμένη πλάκα .Αν τώρα ο Κωνσταντίνος ήταν "ο πιο άχρηστος και επικίνδυνος" , διαφωνούν ριζικά τόσοι πολιτκοί και στρατιωτικοί που συμπαρατάχθηκαν μαζί του σε όλη την δεκαετία του 1910 , ενά για Αρχιστράτηγο των Νικών στους Βαλκανικούς τον επέλεξε ο τότε Πρωθυπουργός Βενιζέλος .
Αυτή είναι η Ιστορική πραγματικότητα (αν και στην Ελλάδα δεν θα λείψουν ποτέ οι θεωρίες συνομωσίας ) .
Ενδιαφέροντα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφή