Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση για τους Βαλκανικούς Πολέμους στο Κούμπερι Τριταίας Αχαΐας. 100 χρόνια μετά τον θρίαμβο του 1912-1913


Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 έτη από τους Νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους πρσέφερε το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2013 το Πολιτιστικό Κέντρο Κουμπερίου Τριταίας, στον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στους δεκάδες κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες που έφτασαν από πολλές μεριές της Αχαΐας.
Με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου, που έχει στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Κέντρου Κουμπερίου από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του και με τους συγχωριανούς του έχει επισκεφτεί τα Ιστορικά μέρη των Μαχών των Βαλκανικών Πολέμων, ετοιμάστηκε ένα λιτό αλλά ουσιώδες αφιέρωμα στους Έλληνες της γενιάς 1912-1913 που απελευθέρωσαν Αιγαίο, Μακεδονία , Νότιο Ήπειρο και Κρήτη και εντός ολίγου χρονικού διαστήματος διπλασίασαν εδαφικά και πληθυσμιακά την Ελλάδα της Μελούνας. Ανάμεσα τους και εκατοντάδες πολεμιστές από την περιοχή της Τριταίας.

Όπως ανέφερε στην εισαγωγή του ο κ. Ι. Γεωργόπουλος, καθοριστικός ήταν ο ρόλος της τότε Ηγεσίας του Ελληνισμού  (του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του Διαδόχου Στρατηλάτη Κωνσταντίνου ), κάτι που έχει πολλά να διδάξει τους σημερινους Έλληνες.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η Πρόεδρος κ. Γεωργια Παναγοπούλου και ο τ. Αντιδήμαρχος Τριταίας κ. Δημ. Θεοδωρακόπουλος. Παρουσιάστηκαν πεζά και ποιήματα(πολλά από τα οποία δημιούργησε ο κ. Ι.Γεωργόπουλος από την εμπειρία του σε ανάλογες επισκέψεις σε ιστορικά μέρη του Ελληνισμού) για τους Μακεδονομάχους Παύλο Μελά και Τέλο Άγρα, τον ατυχή Πόεμο του 1897, την έναρξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου τον Οκτώβριο του 1912, τις Ελληνικές Νίκες σε Σαραντάπορο, Φιλιππιάδα , Γιαννιτσά και Θεσσαλονική.
Προβλήθηκε η αυτοθυσία του Έλληνα στρατιώτη, η Πίστη του Λαού μας σε Θεό και Πατρίδα και η σοφή καθοδήγηση στον διπλωματικό τομέα του Ελευθερίου Βενιζέλου και στον στρατιωτικό τομέα του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου. Η ταπεινωμένη Ελλάς του 1897  μέσα σε έναν μόλις χρόνο συνέχισε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Την εκδήλωση επιλόγισε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που συνέκρινε το τότε με την σημερινή αδιέξοδη για τον Ελληνισμό κατάσταση, όπου απειλούνται τα συμφέροντα μας από την προκλητικότητα των Γειτόνων μας (Τούρκων, Σκοπιανών, Αλβανών και Βουλγάρων), όπως και τότε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ παρουσίασε στον χάρτη την πορεία των Ελληνικών Νικών 1912-1913.
Ανάμεσα στους ομιλητές-παρουσιαστές της εκδηλώσεως ήταν οι:  Βάσω Μπαρή, Πόπη Γκοτζή, Καλυψώ Παναγοπούλου, Ιωάννα Γκοτζή, Βάσω Παναγοπούλου, Δήμητρα Μπαρή, Τατιανή Σπυροπούλου, Γιώτα Θεοδωρακοπούλου, Κατερίνα Τόγια και Καλυψώ Τόγια. Το παρών έδωσαν οι ιερείς της  Δροσιάς π. Διονύσιος Βασιλόπουλος και π. Χρήστος Παπανδρέου, η δασκάλα κ. Αναστασία Γιαννοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανθούλα Πναγοπούλου, ενώ στο τέλος της εκδηλώσεως προβλήθηκε οπτικό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους που προσέφερε στο Κέντρο ο Αντιστράτηγος κ. Λαζός από το Πολεμικό Μουσείο.
Το Σάββατο 17 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί το Β' μέρος του αφιερώματος στις πολεμικές επιχειρήσεις του έτους 1913 και στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο στον ίδιο χώρο στο Κούμπερι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου