Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ελβετία: Διαγωνισμός για τον νέο εθνικό ύμνο

Περισσότεροι από 200 μουσικοσυνθέτες συμμετέχουν σε διαγωνισμό που θα αναδείξει το νέο εθνικό ύμνο της Ελβετίας. Την σχετική πρωτοβουλία έλαβε ο σύλλογος «Ελβετική Εταιρία για την Κοινή Ευημερία», ανταποκρινόμενος σε αίτημα πολιτών.
Η κριτική για τον παρόντα εθνικό ύμνο - ιδίως ότι έχει εκκλησιαστικές καταβολές - κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη συμμετοχή της Ομάδας της Ελβετίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Kατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ανάκρουσης των εθνικών ύμνων παρατηρήθηκε, ότι οι παίκτες αδυνατούσαν να τραγουδήσουν τους στίχους του εθνικού τους ύμνου, σε αντίθεση με τους Γάλλους αντιπάλους τους σε έναν αγώνα, οι οποίοι έψαλλαν με υπερηφάνεια τη «Μασσαλιώτιδα» - ίσως τον πιο διάσημο εθνικό ύμνο στον κόσμο.  
Ο ελβετικός ύμνος συχνά έχει χλευαστεί, κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι στίχοι του θυμίζουν...μετεωρολογικό δελτίο. και αυτό διότι ο μοναχός και συνθέτης της ελβετικής ψαλμωδίας πάνω στην οποία βασίζεται ο εθνικός ύμνος, ο Αλμπερίχ Ζουισίγκ, περιγράφει τις Άλπεις, τον πρωινό ουρανό και τις βουτηγμένες στην ομίχλη κοιλάδες. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτές οι φυσιολατρικές αναφορές δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της σύγχρονης Ελβετίας.
«Η πολυμελής κριτική επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης ενός εθνικού ύμνου που θα είναι προσαρμοσμένος στα ιστορικά γεγονότα της Ελβετίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λούκας Νεντερμπέργκερ,  πρόεδρος της «Ελβετικής Εταιρίας για την Κοινή Ευημερία». Η επιτροπή θα επιλέξει την τελική δεκάδα μέχρι το φθινόπωρο. Στις αρχές του 2015 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, προκειμένου να προκύψει η τελική τριάδα. Η διαδικασία της επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το πέρας ενός εθνικού μουσικού φεστιβάλ, όπου το τηλεοπτικό κοινό θα αναδείξει το νικητή του διαγωνισμού και τον νέο ελβετικό εθνικό ύμνο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται είτε να θέσει το νέο εθνικό ύμνο προς δημοψήφισμα, είτε να επικαλεστεί τη συμβουλευτική άποψη των τοπικών κυβερνήσεων των ελβετικών καντονιών.
Από τις μέχρι τώρα προτάσεις, οι 129 περιλαμβάνουν στίχους στη γερμανική γλώσσα, οι 60 στη γαλλική, οι επτά στην ιταλική και οι 10 στην ρομανσική, μία λατινογενή γλώσσα που ομιλείται από περίπου 60.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατοικούν στη νοτιοανατολική Ελβετία.   
Ο ισχύων ύμνος υιοθετήθηκε το 1981 αντικαθιστώντας μία μελωδία η οποία είχε ένα σοβαρότατο μειονέκτημα: θύμιζε αρκετά τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να προξενείται σύγχυση ιδιαίτερα στις αθλητικές διοργανώσεις.  
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου