Εκδήλωση του περιοδικού «ΨΥΧΗΣ
ΔΡΟΜΟΙ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης (Σοφοκλή Βενιζέλου & Πρωτόπαπα)
Ομιλητές:
Ο
Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος
η
Πανωραία Κουφογιάννη, επίκ. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Αθήνας.
Συντονίζει
ο π.
Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παιδιών & εφήβων.
http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={786327D4-42B2-4E31-B467-005699688F9E}
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro=A9BBFDCC-AF85-4076-95B8-4342DC591BF5
Σύμφωνα με την ιερά μητρόπολη Γλυφάδας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το συγκεκριμένο περιοδικό.
Σχετικά και τα παρακάτω επικριτικά σχόλια στο ιστολόγιο aktines.
http://aktines.blogspot.gr/2014/08/blog-post_702.html
Κάθε φορά μια από τα ίδια. Από τις 80 μητροπόλεις της Ελλάδας έχει επιφυλάξεις μία. Ο π. Βασίλειος Θερμός είναι σπουδαίος επιστήμονας και έγκριτος. Τυγχάνει και συνεργάτης της ι. Αρχιεπισκοπής. Αυτοί που δεν μπορούν να τον φτάσουν ή να τον κατανοήσουν ας σιωπήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή9:17 άσε τα βαρύγδουπα για τον παπα- Θερμό και μελέτα προσεκτικά την κριτική που ασκείται σε βάρος του περιοδικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καταγγελίες σε βάρος του περιοδικού είναι σοβαρές. Το λόγο έχει πλέον η ΔΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κατάσταση με τη μητρόπολη Γλυφάδας έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Έχουν καταντήσει εισαγγελείς της Ορθοδοξίας, ενώ στην πραγματικότητα ούτε καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Και, μεταξύ μας, γιατί μια χούφτα άνθρωποι καπηλεύονται ολόκληρο τον τίτλο της μητροπόλεως; Έχουν ρωτήσει κλήρο και λαό; Τους έχει εξουσιοδοτήσει το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας; Σαν δεν ντρεπόμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος θέλει να καταλάβει πώς σκέφτονται αυτοί οι εισαγγελείς ας διαβάσει το άρθρο του π. Βασιλείου Θερμού ''Το δίλημμα 'ορθοδοξία ή αίρεση' ως πρόβλημα ψυχικής ταυτότητος'᾿. Νομίζω ότι παλιά σε ανύποπτο χρόνο είχε δημοσιευθεί στη Σύναξη, αλλά εγώ το βρήκα στο βιβλίο του 'Εκ της αυλής ταύτης᾿
9:17 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό πότε έχει τον λόγο η ΔΙΣ για τους άμεσους και άξιους συνεργάτες της όπως είναι ο παπά-Θερμός. Μην δουν οι κενοί κάποιον με αξία θα προσπαθήσουν να τον πολεμήσουν για να επιπλεύσουν αυτοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς αφήσουν κάποιοι το προς π.Βασίλειο Θερμό υμνολόγιο και ας επικεντρωθούν στην ουσία των όσων καταγγέλονται. Όσο για τη σύνοδο ας μη φοβούνται! Αυτή ποδηγετείται από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το τελευταίο τα λέει όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον έχω ακούσει πολλές φορές και έχω διαβάσει βιβλία και άρθρα του π. Β. Θ. τον θαυμάζω και θεωρώ ότι είναι ότι το καλύτερο διαθέτει η εκκλησία ως επιστήμονα ψυχίατρο και ως θεολόγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιογραφικό του πλούσιο (Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως "επισκέπτης επιστήμων" (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.)
Ευχαριστούμε τη μητρόπολη Γλυφάδας για την κριτική της στο περιοδικό που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Κάπου θα πρέπει να μπει ένα φρένο στην ψυχολογικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση της εκκλησιαστικής ζωής. Απ αυτής της πλευράς η επίσημη εκκλησιαστική αρχή δεν πρέπει να μείνει απαθής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε π. Βασίλειε για την μεγάλη προσφορά σας στην ψυχιατρική και στην θεολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσθε πρωτοπόρος.
Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφή