Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εκ Λεχαινών μακεδονομάχο Χρήστο Πραντούνα - Γεώργιος Κουρκούτας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εκ Λεχαινών  μακεδονομάχο Χρήστο Πραντούνα
Η γενέτειρα τίμησε το ηρωικό της τέκνο

Ένας σπουδαίος αγωνιστής στον Μακεδονικό Αγώνα, ο Χρήστος Πραντούνας από τα Λεχαινά Ηλείας, έπεσε ηρωικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πριν από 109 χρόνια, στα τέλη Απριλίου 1906. Τον ηρωικό Ανθυπίλαρχο που έμεινε στην Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα με το αγωνιστικό ψευδώνυμο ¨Καπεταν Καψάλης¨ τίμησαν οι Αρχές της γενέτειρας του το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου 2015, με την συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και δεκάδων πολιτών.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για την  ψυχή του Ήρωα από τους ιερείς  των ενοριών των Λεχαινών, στον χώρο της προτομής του Πραντούνα, που κοσμεί τον χώρο  μπροστά από το Δημαρχείο Λεχαινών, στον κεντρικό δρόμο που φέρει το όνομα του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λεχαινών-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, που μίλησε για το χρέος του τόπου να τιμήσει ένα τέκνο του που προσέφερε την ζωή του για την Ελλάδα.


Σύντομη αναφορά στην ζωή και την δράση του Χρήστου Πραντούνα έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γεώργιος Γαλάτης. Ο κ. Γαλάτης αναφέρθηκε στις καθοριστικές του δράσεις από τα Λεχαινά μέχρι την συμμετοχή του στον μακεδονικό χώρο, όπου ο ήρωας είχε ως στόχο, ως Έλληνας αξιωματικός υπό ψευδώνυμο, να ενισχύσει τους Έλληνες της Μακεδονίας και να αποκρούσει την Βουλγαρική επιθετικότητα, μέσα στο επικίνδυνο σκηνικό της Οθωμανικός Κατοχής των μακεδονικών εδαφών. Και αυτή η συμμετοχή του είχε ως αποκορύφωμα την ηρωική του θυσία στις 28 Απριλίου 1906 από βουλγαρική ενέδρα στην λίμνη των Γιαννιτσών.


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Μετά την ομιλία του κ. Γαλάτη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Δημάρχους Λεχαινών-Κυλλήνης  κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ και Ήλιδος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γεώργιο Γαλάτη, τον Διοικητή του ΚΕΑΤ κ. Θεόδωρο Λίγκρη εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ Π. Καμμένου, τον Διοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης κ. Δημήτριο Τζουμερκιώτη, τον Αρχιλοχία κ. Ν.  Νταντή εκ μέρους της ΣΕΤΤΗΛ, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών κ. Αργύριο Φαλίδα και τον Πρόεδρο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Ηλείας κ. Γεώργιο Σταματόπουλο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην του Ήρωα, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση πέραν των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο τ. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Ανδρέας Μίγκος, Ελένη Λευκαδίτη-Καραγιάννη και Χρήστος Παλαιολόγος, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο κ. Ανδρέας Κορομηλάς, ο τ. Δήμαρχος Λεχαινών κ. Νίκος Κουλούρης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων Βάρδας κ. Χρήστος Ρετουνιώτης και Ανδραβίδας κ. Ζωή Καραβανά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού νομού Ηλείας κ Ζώης Υφαντής, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεχαινών-Κυλλήνης κ. Νίκος Σοφιανόπουλος κ.ά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ
Ο Χρήστος Πραντούνας  ήταν το όγδοο παιδί του  Φραγκίσκου Πραντούνα, ειρηνοδίκη στα Λεχαινά με καταγωγή από την Νάξο. Γεννήθηκε στα Λεχαινά το 1874 και βαφτίστηκε Χρήστος , παίρνοντας το όνομα του θρυλικού  Καπεταν Χρήστου Καψάλη  από το Μεσολόγγι ,  ο οποίος ήταν 
παππούς της  Μεσολογγίτισσας μητέρας του, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Ανδρέας Μίγκος.  Ακολουθεί την ιατρική σταδιοδρομία στην αρχή, αλλά τον κερδίζει ο Στρατός. Σπουδάζει στην Σχολή Ευελπίδων, όπου εισέρχεται το 1898 και το 1901 εξέρχεται με τον βαθμό του Ανθυπιλάρχου.
Η έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα τον συγκινεί και αποφασίζει να εισέλθει στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία τον Ιανουάριο του 1906. Εκεί μεταμορφώνεται για λόγους στρατηγικής σε ιατρό, ενώ παίρνει το ψευδώνυμο Καπεταν Καψάλη, που παραπέμπει στον θρυλικό παππού του. Πολεμώντας με θάρρος τους Βούλγαρους στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών, έπεσε ηρωικά εκείνο το πρωινό της 28ης Απριλίου του 1906  μόλις στα 32 του χρόνια. Η γενέτειρα του, τα Λεχαινά, έχουν στήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης την προτομή του και έχουν ονομάσει σε οδό Χρήστου Πραντούνα τον κεντρικό δρόμο της πόλης, για να θυμούνται  όλοι  τον γνήσιο πατριώτη που αρνήθηκε μια ήσυχη αστική ζωή γεμάτη ανέσεις και πλούτη και προτίμησε να αγωνιστεί και να σκοτωθεί για την ελευθερία της πατρίδας του.  
Γεώργιος Κουρκούτας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου