Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η Λογοτεχνία έχει μεγάλη σημασία και σε εποχές Κρίσης


Με επιτυχία η πνευματική συνάντηση της Π.Ε.Λ. στην Αρχ. Ολυμπία
Με την συμμετοχή δεκάδων Λογοτεχνών και πνευματικών δημιουργών από όλην την Ελλάδα διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, σε συνεργασία με το περιοδικό ¨ Νουμάς¨  η πνευματική συνάντηση το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουνίου 2015. Η Πνευματική συνάντηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και το απόγευμα ξεκίνησαν οι εργασίες με χαιρετισμό του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμου Κοτζά, ο οποίος μίλησε για την σημασία της Ελληνικότητας μέσα από την Λογοτεχνία στην εποχή μας. 




 ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Λογοτέχνης και μέλος της Π.Ε.Λ. κ. Παύλος Ανδριάς και εκ μέρους της Π.Ε.Λ. χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου, που έκανε αναδρομή στην Μυθολογία και την σημασία της  ιδιαίτερα στον χώρο της Ολυμπίας, που φιλοξένησε κάθε υψηλή Ιδέα.
Όλοι σήμερα περιμένουν την παρέμβαση της Λογοτεχνίας σε μία πνευματική άνυδρη εποχή, καθώς ο Λόγος έχει την μεγάλη του αξία διαχρονικά. Ακολούθως ο Διευθυντής του ¨Νουμά¨ και Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Γιάννης Νικολόπουλος μίλησε για την Ηλειακή Λογοτεχνία, αλλά και την ιστορική πορεία της Λογοτεχνίας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η πτώση της ποιότητας της Λογοτεχνίας στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, όπως τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, δεν αφαιρεί τίποτε από την αξία και την επικαιρότητα της Λογοτεχνίας.
Για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και την δική του θέση στον σύγχρονο Κόσμο μίλησε στην δική του ομιλία ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Από την αρχαία εποχή οι Έλληνες πίστεψαν στο  σύνολο των Αξιών που συνόδευαν τους Αγώνες στην Αρχαιότητα και αυτό ενέπνευσε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν να στηρίξει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να λειτουργήσει ο Ολυμπισμός στην εποχή μας ως μία δέσμη πνευματικών αρχών που αγκαλιάζεται από την Νεολαία όλου του Κόσμου. 
Την δική του παρέμβαση με αναφορά στον τελευταίο έργο του έκανε ο Επίτιμος αναπλ. Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, ενώ σχετικό ποίημα στια την Ελλάδα απήγγειλε η. Χριστίνα Αγρογιάννη. Οι εργασίες του Σαββάτου έκλεισαν με την ανάγνωση τμήματος της ¨Ασκητικής¨ του Νίκου Καζαντζάκη από την κ. Μαίρη Παναγιώτου και με διάλογο μεταξύ των παρευρισκομένων, με ξεχωριστή αναφορά στην εμπορική ή όχι αντιμετώπιση του αγαθού του Βιβλίου Λογοτεχνίας. 

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου συνεχίστηκαν οι εργασίες στην Δ.Ο.Α. στο συνεδριακό Κέντρο ¨Δημήτριος Βικέλας¨ με προβολή Βίντεο από το έργο της Δ.Ο.Α.  από την αρχή της λειτουργίας της, ενώ για το έργο της Π.Ε.Λ. μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Χρίστος Σαββάκης, που τόνισε την σημασία της ηρωικής διάθεσης των Πνευματικών ανθρώπων σε κάθε εποχή. 
Ακολούθως η εικαστικός κ. Γεωργία Παπαμιχαήλ απήγγειλε το ποίημα του Ηλείου Ποιητή Τάκη Δόξα ¨Το Φως της Ολυμπίας¨ και βραβεύτηκαν δυό μαθήτριες από την Αρχαία Ολυμπία για την συμμετοχή τους στον Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Π.Ε.Λ., η Δήμητρα Φωτεινού και η Αθηνά Καπατσώλου. Στην δεύτερη ενότητα της ημέρας ποιήματα απήγγειλαν οι ποιήτριες και οι ποιητές Φωτεινή Σασσάλου, Ελένη Μουζάκη, Ελένη Μανιουράκη, Ελένη Τσάτσου, Λιλή Βασιλάκη, Μαρίνα Προμπονά, Αγγελική Ραυτοπούλου, Ελένη Σέττα, Νίκη Σαλπαδήμου, Δημήτριος Σταυρακάκης, Χρσιτάινα Αγρογιάννη και Δημήτρης Βίρης.
Στο κλείσιμο των εργασιών ο κ. Βασίλειος Φλώρος μίλησε για την ευθύνη των Ποιητών και των Λογοτεχνών στην εποχή της Κρίσης, ενώ ο Διευθυντής του ¨Νουμά¨   κ. Γιάννης Νικολόπουλος ευχαρίστησε την Π.Ε.Λ. και όσους συμμετείχαν και τόνισε πως η Ολυμπία θα είναι πάντα φιλόξενη για τους Έλληνες Λογοτέχνες. Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου