Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ομογενείς φοιτητές από Η.Π.Α. και Καναδά στην Αρχαία Ολυμπία

  Στο πλαίσιο των μαθημάτων του θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ομογενείς φοιτητές από Η.Π.Α. και Καναδά στην Αρχαία Ολυμπία

Και φέτος φιλοξενούνται ελληνικής καταγωγής φοιτητές κυρίως από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά στην Μεσσηνία με σκοπό να γνωρίσουν την Ελληνική γλώσσα και τον Πολιτισμό των προγόνων τους.   Συνεχίζοντας μία επιτυχημένη και καλή παράδοση των τελευταίων ετών, λειτούργησε και φέτος με την συνδρομή της Παμμεσσηνιακής Ενώσεως Αμερικής και Καναδά το ¨θερινό  Σχολείο¨ εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ομογενείς φοιτητές από Η.Π.Α. και Καναδά(αλλά και άλλες χώρες) έρχονται στην Πελοπόννησο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  με έδρα την Καλαμάτα, και μαθαίνουν για την γη των προγόνων τους, την Ιστορία  και τον Πολιτισμό τους. Μέσα στο πρόγραμμα των θερινών μαθημάτων είναι και η επίσκεψη σε ιστορικά και με μεγάλη αρχαιολογική αξία μέρη, όπως η Αρχαία Ολυμπία.


 Στην Αρχαία Ολυμπία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρέθηκαν το πρωινό της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2015 συνοδευόμενοι από τον καθηγητή στις Η.Π.Α.  κ. Θεόδωρο Τζαλαλή, τον Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (που διδάσκει στο ¨θερινό  Σχολείο¨ κάθε χρόνο) κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο και τις εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Ομογένειας κυρίες Ειρήνη Στούμπου, Δανάη Hudson και Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο, αλλά και το μέλος της Παμμεσσηνιακής Ενώσεως κ. Γεώργιο Καλυβη και την σύζυγο του.  Για την Ιστορία και την σημασία της Ολυμπίας όχι μόνο στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελλάδος αλλά και του Παγκοσμίου Πολιτισμού μίλησε στους ομογενείς φοιτητές ο Ηλείος καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο οποίος τους τόνισε πως πρέπει να είναι υπερήφανοι που είναι απόγονοι των Ελλήνων που τόσα προσέφεραν στο Πνεύμα και την Τέχνη όλων των Λαών, και των Αξιών και Ιδεών  που διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια του Κόσμου.


Οι ομογενείς φοιτητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων αλλά και για την πορεία των αναστηλώσεων και ανασκαφών, όπως του αρχαίου Γυμνασίου εντός του Αρχαιολογικού χώρου  που συνεχίζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ μετά τον αρχαιολογικό χώρο(όπου και έτρεξαν στο αρχαίο Στάδιο) επισκέφτηκαν και το Μουσείο και θαύμασαν τα ξεχωριστά έργα τέχνης που αποτελούν κορυφαία δείγματα Ελληνικής Τέχνης. Μετά την Αρχαία Ολυμπία και μέχρι το πέρας των μαθημάτων τους θα επισκεφθούν και άλλα ιστορικά μέρη της Πελοποννήσου, όπως το Μανιάκι, την αρχαία Μεσσήνη, τις Μυκήνες και την Επίδαυρο, όπου θα παρακολουθήσουν παράσταση αρχαίου Δράματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου